Koulutus
05.04.-06.04.2022

Perunantutkimuksen kevätpäivät

Pääteemana kannattavuus – mukana myös elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikberg

Tänä vuonna Peruna-alan yhteistyöryhmä (PAYR) järjestää pitkästä aikaa perinteiset Perunantutkimuspäivät fyysisesti paikan päällä. Huhtikuussa on talvi jo ohi, ja varhaisperunaväki jo pelloilla, joten jätetään se talvipäivä nimestä nyt pois. Paikkana on hotelli Rosendahl. Nyt on tilaisuus nähdä alan väkeä pitkästä aikaa. Mikäli paikan päälle ei kuitenkaan pääse, tilaisuudesta saa materiaalit tai tallenteet jälkikäteen.

Tilaisuuden pääteemana on alan kannattavuus. Tuottajaorganisaatiot ovat yksi mahdollisuus saada aikaan paremmat neuvotteluasemat markkinoille. Tuottajaorganisaatioiden perustamiseen on nyt tarjolla myös rahoitusta. Aiheesta puhuvat lakimies Marica Twerin MTK:lta ja Potwellin Teppo Vetoniemi kertoo kokemuksiaan perunan tuottajaorganisaation mahdollisuuksista. Eri puhujien kautta tuodaan näkökulmia, joista voi poimia ideoita kannattavuuden parantamiseen. Perunan vientiä ulkomaille tarjoaa vaihtoehdoksi Thimjos Ninios MTK:lta.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikberg avaa markkinoiden monimutkaisia kuvioita: Mistä on keskusteltu ja miten markkinatilanteen kehitys etenee. Erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri, Luonnonvarakeskus kertoo meille hiilijalanjäljen näkökulmia. Marjo Hokka Petlalta esittelee uuden avomaan tuotantotilojen taloustietoa kokoavan ja talousosaamista kehittävän HortiHub -hankkeen, jonka seurantaan toivotaan perunatiloja. Alan ulkopuolelta tuo omaa persoonallista yrittäjänäkökulmaa sipulintuottaja ja viljelijä Tero Sarkala.

Keskiviikon seminaarissa puhuu sipulintuottaja ja viljelijä Tero Sarkala, joka omaa persoonallista yrittäjänäkökulmaa haastavaan markkinatilanteeseen. Päivän avaavat Lise Lykke Steffensen Nordic Genetic Resource Centeristä ja Paula Ilola SPK:lta, ja kertovat pohjoismaisen perunakokoelman varmuuskopioiden siirtämisestä Suomeen. Peruna-ankeroistilanteesta Suomessa ja siihen liitttyvästä kansallisesta toimenpideohjelmasta ja vaikutuksesta vientiin kertoo Atro Virtanen Ruokavirastolta.

Sisältö voi muuttua koska käänteitä tulee nykyisin hyvin nopeaan tahtiin.

Lisätietoja: Laila Matikainen, laila.matikainen@perunasta.fi, 040 5432917

Lähde: perunasta.fi