13.12.2023 klo 10:30 - 13:30

Sikatalous kannattavaksi ravinteita hyödyntäen – sikatilallisten ravinnekiertotapahtuma

Mitä keinoja sikatilallisella on kehittää ravinteiden kierrätystä ja kannattavuutta? Löytyykö haasteelliselle lietelannan syyslevitykselle muita vaihtoehtoja? Miten uudistunut lainsäädäntö vaikuttaa sikatilallisen lannan käsittelyyn, ja millaisia mahdollisuuksia sekä kannustimia on nykyisin tarjolla lannan ravinteiden hyödyntämiseksi tehokkaammin? 

Toivotamme sikatilalliset lämpimästi tervetulleiksi pohtimaan näitä kysymyksiä ja lounastamaan asiantuntijoiden kanssa keskiviikkona 13.12. kello 10.30–13.30 Pirteä Porsas Oy:n tiloihin Vinkkilään. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä John Nurmisen Säätiö, Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Suomen sikayrittäjät ry.

Tilaisuus liittyy John Nurmisen Säätiön Lantakierrätyshankkeeseen, jonka tavoitteena on parantaa ruoantuotannon alueellista ravinnetasapainoa ja vähentää ravinnevalumia Itämereen. Vuonna 2020 alkaneessa hankkeessa on tuettu lantaravinteiden kierrätystä eläintiloilta ravinneköyhien alueiden kasvitilojen tarpeisiin. Hankkeen edetessä on tunnistettu tarve lisätä tilojen tietämystä ravinteiden kierrättämisestä ja sen hyödyistä.

Kuljettamalla prosessoitua lantaa ravinneylijäämäisiltä tiloilta ravinneköyhille kasvitiloille parannetaan sekä lannoitteiden saatavuutta että vähennetään ravinteiden huuhtoutumista Itämereen. Ravinteiden kierrätys on Itämeren suojelun kannalta keskeisintä Varsinais-Suomessa, jossa on paljon sekä eläin- että kasvituotantoa. Saaristomeren alue on Suomen merialueista rehevöitynein, joten toimet maatalouden ravinteiden huuhtoutumisen vähentämiseksi ovat tärkeitä erityisesti sen valuma-alueella.

Sikatilallinen, ilmoittaudu mukaan mukaan 11.12.2023 mennessä!

Tilaisuuden ohjelma

Klo 10.30-11.30

  • Tervetulosanat – Timo Heikkilä, Suomen sikayrittäjät ry
  • Uusi fosforiasetus – miten se muuttaa lannan käyttöä eläintiloilla? – Jarmo Pirhonen, ProAgria
  • Ravinteiden kierrätyksellä puhtaammat vesistöt – Aino Launto-Tiuttu, MTK Varsinais-Suomi
  • Lannan prosessointi ja eri lannoitusvaihtoehdot – Miten lannan käsittelyllä tilalla voidaan vaikuttaa lannan käyttöön peltojen lannoittamisessa? Mikä vaikutus eri vaihtoehdoilla on tilan peltojen P-lukukehitykseen? – Johanna Laakso / Luonnonvarakeskus

11.30–12.15 Lounas asiantuntijoiden kanssa

Klo 12.15–13.30

Käytännön esimerkkejä ravinteiden kierrätyksen tehostamisesta sikatiloilla

  • Lietelannan biokaasutus, ravinteiden erottelu ja -kierrätys kasvitiloille, Jyrki Heilä/ Pirteä Porsas
  • Lantaravinteiden erottelu vinopohjaisella lietealtaalla – ratkaisu lannan syyslevityksen haasteisiin? Timo Heikkilä/ Heikkilän tila
  • Separointiurakointi ja kuivajakeen välityspalvelu, Heikki Ala-Mäyry/ Ruthon Services Oy
  • Maatilan investointituki, hakuprosessi ja myöntäminen – Markku Äijälä, ELY
  • Tukea lantafosforin kierrätykseen – Henri Nikkonen, John Nurmisen Säätiö

Vapaata keskustelua ja tilaisuuden päätös

Yhteystiedot:

Projektipäällikkö Henri Nikkonen, John Nurmisen Säätiö, henri.nikkonen@jnfoundation.fi, puh. 050 553 3953

Projektipäällikkö Elina Laurila, Varsinais-Suomen ELY-keskus, elina.laurila@ely-keskus.fi, 050 312 8577