Toimintaympäristö muuttuu – se on haaste, mutta myös mahdollisuus. Ymmärrämmekö Varsinais-Suomen ainutlaatuisuuden? Miten saamme kysynnän ja tarjonnan kohtaamaan myös tulevaisuudessa? Ala tarvitsee vetovoimaa ja osaajia. Tilaisuudessa käymme monipuolisesti läpi maakunnan ruokaketjun tilaa – niin haasteita kuin keinojamme ratkaista niitä. Tilaisuus on suunnattu kaikille ruokaketjun parissa työskenteleville, niin ruoantuottajille, aluekehittäjille, ruokapalveluammattilaisille kuin esimerkiksi tutkimus- ja oppilaitosten edustajille.
Varsinais-Suomen maakunta on yksi merkittävimmistä ja monipuolisimmista ruoantuotantoalueista Suomessa. Maakunnalla on keskeinen asema ruoan ja elintarvikkeiden tuottajana Suomessa ja ruokaketjun vaikutus työllisyyteen ja talouteen alueella on mittava. Koko maakunnan liikevaihdosta 14 % muodostuu ruokaketjusta ja sen suora työllistävä vaikutus on vuonna 2019 ollut lähes 20 000 henkilöä. Ruokajärjestelmämme on kuitenkin suurten muutosten edessä.
Ilmoittaudu 21.3. mennessä: Varsinais-Suomen ruokaketju muutoksessa – Valonia
Tilaisuuden ohjelma ja puheenvuorot jakaantuvat neljän pääteeman alle:
Ymmärrämmekö Varsinais-Suomen ainutlaatuisuuden?
Alueen erityisyyden tunnistaminen – Jyri Arponen, maakuntajohtaja, Varsinais-Suomen liitto
Jalostuksen ja tuotekehityksen potentiaali – Johanna Mattila, ryhmäpäällikkö ja kehittämispäällikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus, maaseutuyksikkö
Varsinais-Suomi voi vastata uudistuneisiin ravitsemussuosituksiin – Ella Koivuniemi, erikoistutkija, ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskus, Turun yliopisto
Toimintaympäristö muuttuu – se on haaste, mutta myös mahdollisuus
Ilmastonmuutoksen mahdollisuudet tuotannolle – Marjo Keskitalo, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus
Tekoäly ruokamurroksessa – David Oliva, johtava asiantuntija, Industrial AI solutions, Turun ammattikorkeakoulu
Kestävien maataloustoimenpiteiden yleistyminen – ruoantuottajan näkökulma – Tanya Santalahti, viljelijä ja tutkija, Turun yliopisto
Miten saamme kysynnän ja tarjonnan kohtaamaan myös tulevaisuudessa?
Kuluttajakäyttäytymisen muutos – Aki Koponen, tutkimusjohtaja, Turun yliopisto
Huoltovarmuuskeskuksen puheenvuoro – Miika Ilomäki, johtava varautumisasiantuntija, Huoltovarmuuskeskus
Ruoka- ja ravitsemuspalveluiden puheenvuoro – Maarit Ketola, ruokapalveluiden palvelupäällikkö, Turun kaupunki
Ruokaketju tarvitsee vetovoimaa ja osaajia
Oppilaitoksen puheenvuoro – Jaana Jaakola-Joento, puutarhatuotannon tiiminvetäjä, Ammattiopisto Livia
Elinkeinoelämän puheenvuoro – Tiina Hildén, henkilöstöpäällikkö, Munax Oy
Varsinais-Suomen ainutlaatuinen ja monipuolinen maatalous tarvitsee tekijöitä – Anu Ellä, aluepäällikkö, MTK Varsinais-Suomi
Tapahtuman järjestää Valonian ja Pyhäjärvi-instituutin Lähempää lautaselle -hanke yhteistyössä Varsinais-Suomen liiton, MTK Varsinais-Suomen, Turun kaupungin, Turun yliopiston ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksen, Turun ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskuksen, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Yrityssalon ja Rasekon kanssa.