Authentic honey meets DNA technology EIP-hanke – Hunajan DNA-testi tuottajille ja jakelijoille

Innovatiivinen lähestymistapamme analysoi kaikki DNA-jäljet nektarista, siitepölystä ja hunajan tuotantoympäristöistä – kasvit, eläimet, bakteerit, sienet ja virukset. Tämä DNA-jalanjälki todentaa hunajan aidon koostumuksen ja alkuperän, mikä turvaa tuotteen asemaa ja edesauttaa hunajamarkkinoiden oikeudenmukaisuutta ja läpinäkyvyyttä.

Lisätietoa

BeefEST – helppoa laidunnuksen ja laidunten hallintaa

beefEST tarjoaa laidunten ja nurmien hallintasovelluksen, joka ennustaa eläinten määrän ja sää- ja lohkotietojen pohjalta optimaalisen laidunnusajan kullakin laidunlohkolla. Sovellus myös laskee laidunten lisälannoitustarpeen sekä optimoi eläinten ruokintaa. Ohjelma voidaan yhdistää muihin karjanhallintaohjelmistoihin

Lisätietoa

BIOSIVU – öljyhampun sivuvirroista tuotteita vähähiiliseen rakentamiseen, EIP-hanke (XAMK)

Biosivu -hankkeessa on kehitetty öljyhampun korsimateriaaliin perustuva biokomposiittilevy, jota voidaan käyttää rakennusten tuulensuoja- tai sisäpintalevynä. Materiaali perustuu täysin peltoraaka-aineisiin. Levyn ensimmäiset koekappaleet olivat esillä 2023 Innovaatiotorilla ja nyt esittelemme levyn mahdollisuuksia suurempikokoisessa rakenteessa.

Lisätietoa
Öljyhampun keruuta

Datasato – Maatilan kylvö- ja puintitöiden datan automatisoitu kerääminen EIP-hanke (Centria AMK)

Maatilan kylvö- ja puintitöiden datan automatisoitu kerääminen työkoneista ja muista sensoreista, datan tallennus viljelijän datavarastoon ja yleisemmin data-avaruuksien hyödyntäminen datatalouden potentiaalin esittelyssä viljelijän liiketoiminnan tukena.

Lisätietoa
Datasato-hanke

Digiloikka lehmän ruokintaan EIP-hanke (Wikli Group)

tarkastellaan lypsylehmien ruokinnan optimointia kybernetiikan keinoin ja optimoinnin vaikutusta tuotannon kannattavuuteen. Mitä ruokintapöydältä löytyy tänään, ennustaa millainen maitotili on tulossa. Seosrehun komponenttien ravintoarvojen seurannalla saadaan parempi tuotosvaste. Päivittäisen seoksen säätö tasalaatuiseksi ylläpitää varsinkin loppukauden tuotosta.

Lisätietoa
Lehmän digiruokinta Wikli

Energiaälykäs eteläpohjalainen maatila EIP-hanke (SeAMK)

Hankkeessa kehitetään hakelämpökeskusta, joka tuottaa maatilalle sähköä ja lämpöä. Hiilidioksidin hyötykäyttöön ottava laitos voi käyttää sekä kuivaa että tuoretta haketta tai muuta puuperäistä sivutuotetta. Hankkeessa selvitetään lämpölaitokseen sopivia sähkön varastointiin sekä hiilidioksidin talteenottoon soveltuvia teknologioita.

Lisätietoa
Kuva Energiaälykäs maatila-EIP-hanke

FarmEnergy EIP-hanke (XAMK)

Hankkeessa on tehty erilaisia simulaatioita maatiloilta kerätyn mittausdatan perusteella. Messuilla esitellään demonstraatio energiayhteisöstä.

Lisätietoa
FarmEnergy hankkeen kuva

Grain Dryer Digitalisation EIP-hanke – Viljakuivureiden päivitys nykyaikaan

Monet hyvin toimivat viljakuivurit on rakennettu 10-20 vuotta sitten, mutta niistä puuttuu nykytekniikan tehokkuus. Näiden kuivureiden digitalisointi voi vähentää kuivauskustannuksia merkittävästi. Teknologiamme kerää lämpötilatietoja kuivurista ja käyttää tekoälyä ennustamaan tarkasti, milloin erä on valmis. Ratkaisumme tekee kuivausprosessista tehokkaamman ja tarkemman.

Maatalousyrityksen liiketoiminnan ja johtajuuden kasvuohjelma (Suomen Yrittäjäopisto Oy)

Suomen yrittäjyysopiston maatalousyrityksen liiketoiminnan ja johtajuuden kasvuohjelma yhdistää maatilan talousjohtamiseen myös viljelijän ja perheen hyvinvoinnin.

Lisätietoa

UVC-tekniikka mansikan kasvitautien torjunnassa EIP-hanke (Luke)

Autonomisesti toimiva, led-tekniikkaan perustuva laite, jota käytetään härmän torjuntaan mansikkatunneleissa. Katso SisuLassen video www.youtube.com/@SisuLasse

Lisätietoa

Vesienhallinnan valmiussuunnitelma – case Söderfjärden EIP-hanke (Österbottens Svenska Lantbrukssällskap)

Söderfjärdenin maatalousalueen vesienhallinnan mahdollisuuksia, jotta saadaan keinoja sopeutua äärevöityviin sääilmiöihin ja ilmastonmuutokseen. Pohjaveden kartoitus auttaa ymmärtämään veden liikettä eri vuodenaikoina ja kuinka vesitaloutta voi optimoida. Esittelemme mittauslaitteistoa ja digitaalista palvelua mittausdatan seurantaan.

Lisätietoa (på svenska)
Kuva Österbottens Svenska Lantbrukssällskap

Virtuaalisen oppimisympäristön kehittäminen nautojen terveydestä ja hyvinvoinnista, EIP-hanke (Arador Innovations)

Virtuaalitodellisuutta hyödyntävä oppimisympäristö maitotiloille ja maatalousoppilaitoksille. Kolmiulotteinen, vuorovaikutteinen opetuselokuva, jota katsotaan VR-laseilla – melkein kuin olisit aidosti navetta- ja laidunympäristöissä.

Lisätietoa
VR-lasit

Wisecow EIP-hanke – Karjatilan uusi digipiika tekee tilastasi viisaamman

Wisecow Health tarjoaa mahdollisuuden seuranta eläinten terveyttä 24/7 sekä tallentaa tiedot talteen koko elinkaaren ajalta, Wisecow Find puolestaan sisältää eläinten LED-kaulapannan ja sovelluksen työtehtävien hallintaan: löydä eläimet nopeasti, huomaa, kirjaa ja jaa tehtävät – kaikki täysin sähköisesti, ilman paperitöitä.

Älysikala – datan yhdistämisen malli EIP-hanke (TTS)

Hankkeessa kehitetään toteutustapaa lihasian elinkaaren aikaiseen seurantaan. Kun yksilökohtaisen datan keruu ja yhdistäminen ratkaistaan, päästään uudella tasolla kiinni porsaiden terveyteen, lääkitystarpeeseen ja kasvuun vaikuttaviin tekijöihin. Visiona on tulevaisuuden älysikala, jolla haetaan kilpailukykyä koko tuotantoketjuun.

Lisätietoa
Kuvakaappaus Älysikala-videolta