Uutinen
27.10.2023

BikeMenu2-hanke hakee pyörämatkailusta uutta potkua maaseudulle!

BikeMenu2-hanke hakee pyörämatkailusta uutta potkua maaseudulle!

Pyörämatkailun kasvusta kannattaa ottaa eurot maaseudulle. Uusi asiakasryhmä ovat luottokorttipyöräilijät, jotka arvostavat paikallisuutta, aitoutta, lähiruokaa ja yksilöllistä majoitusta – mutta osaavat vaatia hyvää palvelua.

Pyörämatkailun suosio jatkaa kasvuaan: omin voimin liikkuminen ja paikallisuuteen tutustuminen ovat matkailun vahvoja trendejä korona-ajan jälkeen. Nykypyörämatkailija käyttää lomallaan enemmän rahaa kuin muut, mutta myös vaatii hyvää ja laadukasta palvelua. Tämä tarjoaa mahdollisuuksia majoitus- ja ruokailupalvelujen ohella yrittäjyydelle, joka liittyy opastukseen, pyöränvuokraukseen ja -huoltoon tai vaikkapa matkatavaroiden kuljetukseen.

Parhaita ajankohtia pyöräilylomaan ovat Euroopassa huhti-toukokuu ja syys-lokakuu. Keskikesän helteet eivät juuri innosta pyöräilyyn. Suomen ilmasto tarjoaa hyvän lomavaihtoehdon myös kesäkuussa ja elokuussa. Näin pyörämatkailua kehittämällä voimme pidentää lyhyttä kesäsesonkiamme.

Lähiruokaa ja paikallisuutta

BikeMenu2-hankkeessa kehitetään pyöräilyyn ja lähiruokaan perustuvaa matkailua. Alue tarjoaa sekä vankkaa perinnettä ja historian havinaa että vaihtelevia maisemia: merta, saaristoa, peltoaukeita ja erämaisia metsiä – puhumattakaan viehättävistä pikkukylistä ja -kaupungeista.

Tavoitteena on luoda Lounais-Suomesta kansainvälisesti houkutteleva ja vastuullinen pyörämatkailukohde valmiita reittejä yhdistelemällä ja palveluja monipuolistamalla. Näin synnytetään uusia työmahdollisuuksia erityisesti maaseudulle ja nuorille.

Hankkeen toimenpiteillä vahvistetaan Lounais-Suomen kilpailukykyä pyörä- ja aktiivilomakohteena, tuetaan pyöräilyreittien virkistyskäyttöä ja parannetaan maaseudun matkailuyritysten ja muiden alan toimijoiden toimintaedellytyksiä. Näin hanke lisää osaltaan maaseudun elinvoimaisuutta ja tukee paikallistaloutta. Hanke myös tukee Leader-ryhmien strategioita muun muassa maaseutumatkailun näkökulmasta.

Pyörämatkailun kehittäminen vaatii tiivistä ja laajaa yhteistyötä sekä paikallisten ja seudullisten yritysten että matkailuorganisaatioiden välillä.

Pyöräilijä saaristossa.
BikeMenu2-hankkeessa vahvistetaan Lounais-Suomen kilpailukykyä pyörä- ja aktiivilomakohteena.

Vetovoimaa reiteistä

Lounaisesta Suomesta löytyy jo nyt suosittuja pyöräilyreittejä, kuten Saariston rengastiet, Rannikkoreitti, Tammireitit, Velhoveden kierros ja Harjureitti. Myös monet pyhiinvaellusreitit soveltuvat hyvin pyöräilyyn. Vähemmän tunnettuja mutta pyörämatkailuun hyvin soveltuvia reittejä löytyy vaikkapa Raaseporista, Sastamalasta ja Hämeenkyröstä.

BikeMenu2-hankkeessa yhdistetään nykyisiä reittejä suuremmiksi kokonaisuuksiksi, ja lisäksi niitä kootaan eri teemojen mukaan: keskiaikaiset kirkot, ruukit ja ruukkikylät, saaristolais- ja maalaiskylät tai historialliset tiet ja pyhiinvaellukset. Niihin voi liittää muutakin tekemistä, vaikkapa patikointia, melontaa tai ratsastusta.

Suomessa vielä vähän tunnetuista mutta Euroopassa suosituista EuroVelo-pyörämatkareiteistä lounaista Suomea kiertää EuroVelo 10, Itämeren ympärysreitti. Tämä 9 000-kilometrinen reitti tulee Suomeen Haaparannasta Tornioon ja sieltä Oulun ja Vaasan kautta Turkuun, josta se jatkuu Salon ja Raaseporin kautta Helsinkiin ja sieltä Venäjän rajalle Vaalimaalle. EuroVelo 10 -reittiä ollaan merkitsemässä Turusta Vaasaan. Opasteita on jo asennettu esimerkiksi Turusta Kaarinaan, Naantaliin ja Maskuun sekä Porin seudulle.

Hankkeessa kehitetään myös paikallisia reittejä, joiden toivotaan lisäävän pyöräilijöiden hakeutumista suosituimpien reittien ulkopuolellekin. Esimerkkinä uudesta paikallisreitistöstä on Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten yhteinen Akselireitit. Lisäksi Turusta pääsee Aurajoentietä Auraan ja Oripäähän.

Paikallisia reittejä on valmisteilla Karkkilan, Lohjan ja Vihdin alueille. Kokemäenjoen varteen taas suunnitellaan pyöräreittejä, jotka ulottuvat Porista Sastamalaan ja sieltä Tampereen ympäristön Järvien Reitteihin.

Taustavoimana kahdeksan Leader-ryhmää

BikeMenu2-hanketta hallinnoi Ukipolis Oy. Yhteistyökumppanina lähiruokapalvelujen kehittämisessä toimii Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä Novida. Hanketta rahoittaa EU:n maaseuturahaston kautta kahdeksan Leader-ryhmää Varsinais-Suomesta, Satakunnasta, Pirkanmaalta ja Länsi-Uudeltamaalta: Joutsenten reitti, Karhuseutu, Pomoväst, Ravakka, I Samma båt/Samassa veneessä, Satasilta (ent. Pyhäjärviseutu), Varsin Hyvä ja Ykkösakseli.