Uutinen
02.12.2024

Blue Products 3.0. esittäytyi Kalaparlamentissa

Kalalla – ja kaikilla sen osilla, mukaan lukien suomut, nahka, pää, ruodot ja sisäelimet – on potentiaalia erilaisten tuotteiden raaka-aineiksi. Blue Products 3.0 innovaatio-ohjelmassa satsataan uusien prosessien  ja tuotteiden kehittämiseen jotta silakan, muiden vähempiarvoisten kalojen ja sivuvirtojen käyttämättä jäänyt potentiaali voidaan saavuttaa. Tavoitteena on koko kalan hyödyntäminen korkea-arvoisempien tuotteiden valmistamiseksi ja sen myötä alan kannattavuuden parantaminen.

Blue Products 3.0. valtasi areenan Kalaparlamentin erikoislähetyksessä. Hankkeen koordinaattori Marina Nyqvist johdatti lähes 50 päisen yleisön sinisiin tunnelmiin. Iltapäivän aiheet käsittelivät erityisesti särkikalojen hyödyntämismahdollisuuksia aiheilla ”Kokonaisista pakastetuista särjistä hyvälaatuista massaa?” (Heikki Aisala, VTT), Maistiainen prosessiselvityksestä (Kaisu Honkapää, VTT), Kalajauhetta yksinkertaisella prosessilla – tapaustutkimus lahnan sivuvirrat (Jaakko Hiidenhovi, LUKE). Sokerina pohjalla esiteltiin uudenlaisia lähestymistapoja silakan laadun arviointiin sekä kuluttajaviestintään: ”Ihmisaistit hyötykäyttöön kalan laadun parantamiseksi ja kiinnostavuuden lisäämiseksi” (Tanja Seppälä & Nora Logrén, Turun Yliopisto).

Katso Kalaparlamentin tallenne Kalaparlamentin YouTube-kanavalta: Kalaparlamentti x Innovaatio-ohjelmat 27.11.2024: BLUE PRODUCTS 3.0. – YouTube