Uutinen
19.06.2024

Bongaa EU:n maatalous- ja maaseuturahoitus kesän tapahtumista!   

Bongaa EU:n maatalous- ja maaseuturahoitus kesän tapahtumista!

EU:n maatalous- ja maaseuturahoitus näkyy kesän tapahtumissa tulevina viikkoina: Porissa SuomiAreenassa, Vuokatissa Huippu-urheiluviikolla sekä Seinäjoella Farmari-messuilla. Tapahtumissa keskustellaan maaseudun myyteistä, pureudutaan huippu-urheilun maailmaan ja tavataan Farmarissa.  

Vuokatin huippu-urheiluviikolla olemme mukana iloisen liikunnan puolestapuhujina 26.-27.6.2024

Vuokatin huippu-urheiluviikko kokoaa ensimmäistä kertaa urheilu- ja liikunta-alan vhteisön saman katon alle puhumaan urheilusta. EU:n maaseuturahoitus järjestää keskiviikkona 26.6. paneelikeskustelun Huippu-urheilijat syntyvät liikunnasta läpi Suomen, jossa nostetaan esiin mm. kaikille avoimien lähiliikuntapaikkojen tärkeys niin kansanterveydelle kuin huippu-urheilullekin.

Keskustelua johdattelee energinen superliikkuja ja -liikuttaja Susanna Ylinen. Hän odottaa tapahtumaa innolla. “Minulle liikunnan ja urheilun ilo on aina etusijalla, seuraavana tulee riemu ja kolmantena itsensä voittaminen. Positiivisella asenteella ja ilolla voi saavuttaa vaikka mitä – MM-mitaleita ja maailmanennätyksiä! On olennaista keskittyä kaikille avoimiin ja ilmaisiin liikuntapaikkoihin, sillä ne ovat myös tulevaisuuden huippu-urheilijoiden ponnahduslauta. Liikunnan iloa pitäisi pystyä tarjoamaan jokaiselle, iästä tai asuinpaikasta riippumatta.”

Keskustelussa ovat mukana Marianne Selkäinaho (MMM), Juhana Koivisto (Trail It Oy), Tiina Kyllönen (Oulujärvi Leader) ja Esa Kurki (Rasti-Jussit ry). Iltapäivän aikana pohditaan muun muassa sitä, vaikuttavatko vanhempien liikuntatottumukset tulevien huippu-urheilijoiden määrään, ja onko nykyhetkellä kaikilla nuorilla todellinen mahdollisuus edetä urheilu-uralla, jos vain motivaatiota löytyy.

EU:n maaseuturahoitus ei vain liikuta, vaan myös yhdistää ihmisiä kautta Suomen. Keskustelussa kuullaan myös inspiroivia esimerkkejä liikuntapaikkarakentamisesta ja muista urheilua edistävistä hankkeista, jotka ovat vuosien varrella toteutuneet yhdistys- ja seuratoiminnan kautta. Esimerkiksi pumptrack-radat ovat osoittaneet, kuinka nuoret ovat löytäneet yhdessä liikkumisen ilon. Myös lukuisat liikunta- ja urheilualan yrittäjät ovat saaneet maaseuturahoituksesta vauhtia bisnekseensä.

Keskustelu tarjoaa arvokkaita tietoja ja uusia ideoita maaseudun liikunta- ja urheilumahdollisuuksien kehittämiseksi – tervetuloa mukaan kuuntelemaan! Voit seurata keskustelua paikan päällä tai YleAreenan kautta ke 26.6. klo 16.00-16.50.

Torstaina 27.6. olemme mukana huippu-urheiluviikon Vuokatin vaaran valloitus -kilpailun kannustusjoukoissa. Tämä kilpailu on erinomainen valmistava harjoitus EU:n maaseuturahoituksen Kuntoporraskisaan, joka jatkuu aina syyskuun loppuun asti.

Maaseudun myyttejä murretaan SuomiAreenassa 28.6.

Juhannuksena perinteisesti karataan maaseudulle saunomaan, nauttimaan luonnonrauhasta ja perinteistä. Elämään hyvää elämää maaseudulla.

Oletko kuitenkaan koskaan tullut miettineeksi, millaisia myyttejä maaseutuun liittyy? Osa niistä lienee tosia ja osa on vain mielikuvaa. Joka tapauksessa myytit vaikuttavat käsitykseen maaseudustamme ja myös omaan toimintaamme.

Näihin myytteihin pureudumme SuomiAreenassa perjantaina 28.6. klo 12.00-12.45, Keskustelua on mahdollista seurata paikan päältä kauppakeskus Puuvillassa, ja keskustelua voi seurata myös MTV Katsomon kautta.

Keskustelua luotsaa Helsingin Sanomien toimittaja sekä podcastaaja Tuomas Peltomäki. Hän odottaa keskustelua uteliaana: ”Usein myytit maaseudusta ovat peräisin mummolasta tai leivinuunin loimussa kerrotuista nälkävuositarinoista – pian ne voivatkin olla peräisin Porista!”

Maaseudun myytinmurtajat –keskusteluun ottavat osaa artisti Sanna “Litku” Klemetti, UEF:n apulaisprofessori Olli Lehtonen, Lieksan kaupunginjohtaja Pirre Seppänen, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Jari Huovinen, AgriHubin koordinaattori Susanna Lahnamäki-Kivelä, Sunniemen Kartanon yrittäjä Toni-Anton Mattila, sekä Eurajoen nuorisovaltuustolainen Jaakko Kulmala.

Keskustelu järjestetään yhteistyössä AgriHubin ja maaseutupolitiikan neuvoston MANEn kanssa.

Kaikki SuomiAreenan keskustelut lähetetään live-verkkolähetyksinä. Live-verkkolähetyksen avaaminen edellyttää käyttäjätunnuksen luomista MTV Katsomo-palveluun.

Tilaisuuden verkkolähetys pe 28.6. klo 11.55 alkaen

Tutustu keskusteluun

Tule Farmariin maistamaan Michael Björklundin lähiruokareseptiä

Ahvenanmaalainen huippukokki Michael Björklund on kehittänyt Lähiruokapäivän kunniaksi herkullisen reseptin, joka nostaa lähialueiden raaka-aineet keskiöön. Lähiruokaresepti on myös esillä Farmarissa – voit siis kokeilla sitä kotona tai tulla maistamaan paikan päälle Farmariin osastolle A480 4.–5. heinäkuuta.

Lähiruokaresepti on suunniteltu niin, että se on helposti muokattavissa erilaisille ruokavalioille. Voit valita, haluatko valmistaa sen lihalla, kasviksilla tai täysin vegaanisena.

Michael Björklund on itse paikalla Farmarissa 4.–5. heinäkuuta klo 10–18, joten tule tervehtimään ja keskustelemaan hänen kanssaan ruoanlaitosta ja lähiruoan tärkeydestä. Tämä on loistava tilaisuus saada vinkkejä suoraan mestarikokilta itseltään!

Nähdään siis Farmarissa!

Punajuuritartar rosmariinimajoneesilla ja pikkelöidyillä mustaherukoilla:

Resepti 4 annokselle (alkuruokakoko)

 • 500 g punajuuria
 • 1 pieni punasipuli
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • Suolaa
 • Mustapippuria
 1. Keitä punajuuret kunnes ne ovat kypsiä.
 2. Kuori punajuuret ja paloittele ne neljään osaan, aseta ne sitten uunipellille ja paahda uunissa 120 asteessa noin tunnin ajan.
 3. Jauha punajuuret lihamyllyssä tai hienonna ne.
 4. Hienonna punasipuli ja sekoita se punajuurien kanssa, lisää öljy ja mausta suolalla ja pippurilla.

Rosmariinimajoneesi:

 • 20 g tuoreita rosmariininlehtiä, poimittu varresta pois
 • 50 g tuoretta pinaattia
 • 3 dl rypsiöljyä
 • 2 kananmunan keltuaista
 • 1 rkl valkoviinietikkaa
 • Suolaa
 1. Sekoita öljy, pinaatti ja rosmariini tehosekoittimessa korkealla nopeudella viiden minuutin ajan.
 2. Laita keltuaiset kulhoon yhdessä valkoviinietikan ja suolan kanssa, vatkaa sitten rosmariiniöljy varovasti joukkoon.

Pikkelöidyt mustaherukat:

 • ½ dl etikkaa
 • 1 dl sokeria
 • 1 ½ dl vettä
 • 100 g mustaherukoita, mieluiten pakastettuja
 1. Kiehauta etikka, sokeri ja vesi, ja jäähdytä sitten.
 2. Lisää herukat liemeen ja anna seistä ilmatiiviissä purkissa vähintään yhden päivän ajan.