Uutinen
08.02.2024

Energiaa maaseuturahoituksella!

Energiaa maaseuturahoituksella!

”Sahaa kuin sähkön hinta” voisi olla tämän ajan uusi sanonta. Alkuvuoden paukkupakkaset ovat saaneet hien pintaan monen sähköllä lämmittäjän otsalle. Etenkin täällä maaseudulla lämmitykseen ja liikkumiseen tarvittava energia näkyy selkeästi tiliotteella; energialaskut sahaavat kannattavuutta. Muutkin energia-asiat mietityttävät niin paikallistasolla kuin maailman tilanteissa. Jo turvallisuudenkin kannalta on mietittävä, mistä ollaan riippuvaisia. Uusiutumattomiin ei ole paluuta, mutta onneksi uusia vaihtoehtoja on olemassa. Olisiko nyt oikea aika investoida? Maaseuturahoituksesta voi hakea tukea tiettyihin energiainvestointeihin.

Mikroyrityksille on tällä rahoituskaudella käytössä uusi tuki energiainvestointeihin. Tätä tukea voi hakea vain Leader-ryhmistä. Tuki on tarkoitettu sellaisiin investointeihin, joilla lisätään uusiutuvan energian osuutta yrityksen omaan käyttöön tarvittavasta energiasta tai parannetaan yrityksen energiatehokkuutta. Käytännössä tukea voi hakea esimerkiksi lämpöpumppuihin ja aurinkosähköjärjestelmiin. Tuen osuus on 30 prosenttia investoinnin kokonaiskustannuksista. Mikroyrityksellä tarkoitetaan maaseuturahoituksessa yritystä, jonka liikevaihto tai tase on alle kaksi miljoonaa euroa ja yritys työllistää vuodessa alle viisi henkilötyövuotta.

Energiatukea voidaan myöntää vain ydinmaaseudulle ja harvaan asutulle maaseudulle. Kannattaa tarkistaa, sijoittuuko oma yritys noille alueille maaseutuluokitusten kartalla.  Kartta löytyy tämän sivun alareunasta tai oman alueen Leader-ryhmän verkkosivuilta. Tai voi ottaa suoraan yhteyttä oman alueen Leader-ryhmään ja kysyä tarkemmin hakuohjeita.

Uutta energiaa taloille ja toimijoille

Energiahaasteet osuvat voimakkaasti myös moniin kylätaloihin ja yhteisöllisiin tiloihin. Ei ole motivoivaa, jos suurin osa yhdistyksen varoista valuu tilojen lämmittämiseen. Älykäs maaseutu on koko tämän maaseuturahoituksen kantava ajatus. Energiatehokkuuteen liittyvät ja vihreään siirtymään kohdistuvat asiat ovat yksi osa sitä.

Yhteisöllisten tilojen energiaremonttiin voi hakea maaseudun toimintaympäristön investointitukea oman alueen Leader-ryhmästä, josta kannattaa varmistaa, paljonko tukea investointitukea voi saada sekä hakuohjeet. Kyseessä on yleensä iso investointi, joten hanke pitää suunnitella hyvin. Tuki ei kata kaikkia kuluja eli on selvitettävä, miten ja mistä hankkeen omarahoitus kerätään. Ennen kaikkea on syytä samalla miettiä, mikä talon käyttötarkoitus on tulevaisuudessa, millaista toimintaa sille pitää kehittää. Mahdollisuuksia toki on paljon.

Eikä siinä vielä kaikki. Välillä tuntuu, että me ihmisetkin tarvitsemme lisää energiaa. Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen antavat monien tutkimustenkin mukaan positiivista energiaa. Ja uuden kehittämisessä ja porukalla toimimisessa ollaan Leader-toiminnan perusjuurilla. Vireä, energinen toiminta lisää myös alueen houkuttelevuutta. Uutena Leader-ryhmästä myönnettävänä tukimuotona avautuu myöhemmin tänä vuonna pienhankkeet, joiden avulla esimerkiksi uusien tapahtumien tai pienten kivojen juttujen tekeminen on helpompaa.

Joskus saattaa kuulla, että nämä eri hankkeiden hakemiset vasta energiasyöppöjä ovat. Niiden takia ei kuitenkaan kannata tuskanhikeä vuodattaa. Leader-ryhmien tehtävä on auttaa ja neuvoa. Toimitaan niin, että energiat ohjautuvat oikeisiin asioihin. Olkaa reippaasti ja empimättä yhteydessä, mennään porukalla kohti parempia energioita.

Jutta Ahro
toiminnanjohtaja
Leader PoKo

Tukialuekartta

Tukialuekartasta voit tarkistaa sijaitseeko yrityksesi tukikelpoisella alueella. Jos klikkaat karttaa, saat lisätietoja kyseisestä sijainnista: alueen Leader-ryhmän ja alueen luokituksen kaupunki-maaseutu-luokituksessa. Tästä tukialuekarttaan (maanmittauslaitos.fi).