Uutinen
30.10.2023

EU:n maaseuturahoituksen haku jatkuu Varsinais-Suomessa vilkkaana

EU:n maaseuturahoituksen haku jatkuu Varsinais-Suomessa vilkkaana

Varsinais-Suomen ELY-keskus on saanut lisää rahaa maatalouden investointien tukemiseen. Yritystukien käsittely on päässyt hyvään vauhtiin ja hanketukien kuluva valintajakso päättyy 31.10.!

EU:n maaseuturahoitusta myöntävät Varsinais-Suomessa ELY-keskus ja viisi Leader-ryhmää: Turun seudulla toimiva Varsin Hyvä, saaristossa toimiva I samma båt – Samassa veneessä, Loimaan seudulla ja Somerolla toimiva Jokivarsikumppanit, Vakka-Suomessa ja Satakunnassa toimiva Ravakka sekä Salon seudulla ja Uudenmaan puolella toimiva Ykkösakseli. Tukia voi hakea Hyrrä-asiointipalvelussa jatkuvasti, mutta päätöksiä tehdään valintajaksoittain. ELY-keskus myöntää tukia Varsinais-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelman mukaisiin kehittämistoimiin ja Leader-ryhmät omien paikallisten strategioidensa mukaisesti. Lisäksi tuettavien toimien tulee edistää EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa ja Suomen yhteistä maatalouspolitiikan strategiasuunnitelmaa 2023–2027. ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien valintajaksot, yhteystiedot ja rahoitusta ohjaavat suunnitelmat löytyvät kootusti osoitteesta maaseutu.fi/varsinais-suomi. 

Maatalouden investointeihin saatiin lisärahoitusta

Maatalouden investointi- ja aloitustukien kolmas valintajakso päättyi 15.10. Hakukierros toi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen 63 investointitukihakemusta, joista noin 40 % on energiainvestointeja. Lisäksi jätettiin kuusi aloitustukihakemusta.

– Aloitustuessa tavoitteemme on ollut vuositasolla vähintään 30 hakemusta, ja iloinen uutinen on se, että tänä vuonna tavoite ylitettiin pitkästä aikaa, kertoo johtava rahoitusasiantuntija Janita Leppänen.

Tämän vuoden aikana Varsinais-Suomen ELY-keskus on saanut yhteensä jo lähes 400 maatalouden investointi- ja aloitustukihakemusta. Suureen kysyntään pystytään vastaamaan juuri vahvistuneen lisäkiintiön avulla. Alun alkaen maatalouden investointi- ja aloitustukiin oli varattu Varsinais-Suomessa 13,1 miljoonaa euroa. Nyt ympäristön tilaa ja eläinten hyvinvointia parantaviin investointeihin on myönnettävissä lisää 3,65 miljoonaa euroa. Energiainvestointeihin kohdistettua myöntövaltuutta lisättiin puolestaan 2,4 miljoonaa euroa.

Nyt käynnissä oleva maatalouden investointi- ja aloitustukien päättyy 15.1.2024.

Yritystukien käsittely vauhdissa – webinaari tulossa 23.11.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta haettavien maaseudun yritystukien toinen valintajakso päättyi 15.10. Hakemuksia tuli yhteensä 14.

– Hakemusten käsittely on jo hyvässä vauhdissa, mutta hallinnolliset päätökset päästään tekemään vasta myöhemmin, kun Hyrrä-järjestelmä saadaan valmiiksi, kertoo johtava yritysasiantuntija Hilkka Halla.

Nyt käynnissä oleva kolmas valintajakso päättyy 15.1.2024.

– Siihen ehtii hyvin valmistella hakemuksia. Apua saa pyytää alueellisilta yritysneuvojilta ja ELY-keskuksesta. Tarkat tulosennusteet ja liiketoimintasuunnitelma auttavat käsittelijöitä näkemään kokonaisuuden, Halla muistuttaa.

Maaseudun yritystukia esitellään 23.11. pidettävässä yritystukiwebinaarissa. Tarjolla on tietoa myös Leader-ryhmien myöntämistä yritystuista ja Euroopan aluekehitysrahastosta haettavista yrityksen kehittämisavustuksista sekä Finnveran yrityslainoista ja takauksista.

ELY-keskus mukana hanketreffeillä 9.11.

ELY-keskuksen hanketukitiimi on mukana Varsinais-Suomen matkailusektorin hanketoimijoille suunnatuilla virtuaalisilla hanketreffeillä 9.11. Hanketreffit kokoavat yhteen Varsinais-Suomessa toimivia matkailuhankkeita ja matkailun kehittämisorganisaatioita. Treffien tavoitteena on alueella toimivien matkailusektorin hanketoimijoiden yhteistyön ja verkostoitumisen lisääminen. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet tapahtumaan löytyvät maaseutuverkoston tapahtumakalenterista.

ELY-keskuksesta haettavien hanketukien käynnissä oleva toinen valintajakso päättyy 31.10. Seuraava valintajakso on 1.11.2023–31.1.2024.

Viljelijät voivat hakea valtiontakausta ELY-keskuksesta

Viljelijä voi hakea 10.11.2023 asti ELY-keskuksesta valtiontakausta pankkilainalle, joka parantaa tilan maksuvalmiutta. Valtiontakausta voidaan myöntää enintään viideksi vuodeksi luotolle, joka on myönnetty maatalouden tuotantotoiminnan maksuvalmiuden parantamiseksi. Valtiontakauksen kohteena olevan luoton määrä saa olla enintään 62 500 euroa, josta takaus voi olla enintään 80 prosenttia.

Takauksen myöntämisen ehtona on, että maatila on tilapäisissä maksuvalmiusongelmissa toimintaympäristön muutosten tai poikkeuksellisten sääolojen vuoksi. Maatilalla tulee lisäksi olla edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan. ELY-keskukset tekevät päätökset valtiontakauksen myöntämisestä joulukuun aikana. Lisätiedot ja hakemuslomake löytyy Ruokaviraston sivuilta.

 

Lisätiedot Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta:

Maatalouden investointi- ja aloitustustuet

Johtava rahoitusasiantuntija Janita Leppänen: 02 9502 2604

Yritystuet

Johtava yritysasiantuntija Hilkka Halla: 02 9502 2085

Hanketuet

Kehittämispäällikkö Johanna Mattila: 02 9502 3092

 

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi