Uutinen
14.12.2023

EU:n maatalous- ja maaseuturahoitusta esiteltiin Varsinais-Suomessa tänä vuonna ennätysyleisölle

EU:n maatalous- ja maaseuturahoitusta esiteltiin Varsinais-Suomessa tänä vuonna ennätysyleisölle

Varsinais-Suomen maaseutuverkoston järjestämiä koulutuksia, webinaareja ja infotilaisuuksia EU:n maatalous- ja maaseuturahoitukseen liittyvistä aiheista on ollut vuoden 2023 aikana yli sata ja niiden avulla tavoitettiin yli 10 000 ihmistä.

EU:n maatalouspolitiikan rahoituskauden vaihtuminen innosti viljelijöitä ja maaseudun toimijoita kouluttautumaan Varsinais-Suomessa. EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksella tuetaan maatalouden ja maaseudun kehittämistä, jotta koko Suomi voisi hyvin. Vaikka suuressa kuvassa tavoitteet ovat samat, uusi rahoituskausi 2023–2027 toi mukanaan paljon uusia mahdollisuuksia ja tukiehtoja, joista on riittänyt kerrottavaa niin viljelijöille, maaseudun yrittäjille, yhdistyksille, paikalliskehittäjille kuin aktiivisille maaseudun asukkaillekin.

Kevään viljelijäkoulutukset tavoittivat yli 8 000 ihmistä

Kevään 2023 viljelijätukikoulutukset järjesti MTK Varsinais-Suomen Kohti Tulevaa -hanke yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, kuntien maaseutupalveluiden ja sidosryhmien kanssa. Koulutuksia järjestettiin esimerkiksi kotieläintuista, viljelijätuista, luomutuista ja ympäristösopimuksista yhteensä 11 kappaletta. Tilaisuuksiin osallistui 1 230 henkilöä ja lisäksi niiden tallenteet tavoittivat yli 3 000 katsojaa.

Pitkä yhteistyö MTK:n kanssa jatkuu myös tulevissa tukikoulutuksissa, vaikka järjestämisvastuu on Kohti tulevaa -hankkeen jälkeen siirtynyt ELY-keskukselle.

Kohti tulevaa -hankkeen koulutustarjontaa täydensivät Varsinais-Suomen kuntien maaseutupalveluiden järjestämät paikalliset viljelijäkoulutukset ja kyselytunnit, joita pidettiin yhteensä 38. Myös niiden avulla tavoitettiin yli 4 000 ihmistä.

Maaseuturahoituksen mahdollisuuksista järjestettiin 63 tilaisuutta

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maaseutupalveluissa on myös riittänyt kiirettä uuden kauden tukiehtojen kouluttamisessa. Erilaisia infotilaisuuksia EU:n maaseuturahoituksen mahdollisuuksista on järjestetty vuoden aikana 11 ja niiden avulla on tavoitettu yhteensä 900 ihmistä. Tilaisuuksissa on kerrottu muun muassa uuden rahoituskauden 2023–2027 mukanaan tuomista muutoksista sekä Varsinais-Suomen alueellisesta maaseudun kehittämissuunnitelmasta ja sen painopisteistä.

ELY-keskuksen lisäksi maaseuturahoitusta myöntävät paikalliseen ruohonjuuritason kehittämiseen erikoistuneet Leader-ryhmät. Varsinais-Suomen Leader-ryhmät järjestivät omilla alueillaan yhteensä 53 tilaisuutta, joiden avulla Leader-rahoituksen mahdollisuuksista kuuli yhteensä 961 ihmistä. Lisäksi Leader-ryhmät osallistuivat puheenvuoroillaan aktiivisesti ELY-keskuksen järjestämiin tilaisuuksiin.

Maaseuturahoituksen asiantuntijat ja hankeneuvojat ovat käyneet vuoden aikana puhumassa myös useissa muiden tahojen järjestämissä tilaisuuksissa, joiden kautta on niin ikään tavoitettu satoja ihmisiä. Yleisötilaisuuksien rinnalla asiantuntijat ovat kiertäneet tapaamassa sidosryhmiä kahden kesken ja hankeneuvontaa on annettu lukuisille ihmisille.

Vuosi 2024 lähtee käyntiin yhdeksällä koulutuksella

Ensi vuonna koulutukset jatkuvat heti tammikuussa. Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Uudenmaan alueella toimiville kotieläintiloille on tarjolla eläintukikoulutusta 15.–22.1.2024. Tiistaina 16.1.2024 viljelijöille järjestetään koulutus syysilmoituksen tekemisestä ja tiistaina 30.1. on luvassa laajakaistawebinaari. Tulevista koulutuksista tiedotetaan aina maaseutuverkoston tapahtumakalenterissa, maaseutu.fi/varsinais-suomi -sivulla ja maaseutuverkoston yhteisessä uutiskirjeessä.