Uutinen
04.06.2025

Fish & future – nuoret teemana Rhodoksen seminaarissa

Kalaleader-toimijat Suomesta osallistuivat FAMENETin nuorisoteemaiseen seminaariin Rhodoksella – matkassa mukana kokemuksia, keskusteluja ja dodekanesialaista aurinkoa. Matkakertomuksen kuvat: Maria Saarinen ja Pekka Sahama.

EU:n kalatalouden toimintaryhmien tukiverkosto Famenet järjesti 20.-22.5. Rhodoksella koulutuspäivät teemalla ”Youth Engagement and FLAGs”. Suomesta Välimerelle matkasivat kalatalousaktivaattorit Pekka Sahama, Janne Ruokolainen, Riku Mesiniemi ja Maria Saarinen sekä Suomenlahdella mestari-kisälli-hankkeessa ammattikalastajaksi kouluttautunut Marie Kellgren. Kaikkiaan osallistujia oli parisen sataa. Pisimmän matkan oli tehnyt David, jonka kotisatama on Guadeloupessa.

Famenet järjestää vastaavia koulutustilaisuuksia kerran vuodessa. Tärkeää on tietenkin uusi tieto, mutta ehkäpä vielä tärkeämpää on uusien kontaktien luominen ja yhteistyön mahdollistaminen. Ohjelmiin sisältyy retkipäivä ja kaksi seminaaripäivää.

20.5. retkipäivä

Retkipäivän kohteenamme oli vajaan tunnin laivamatkan päässä Rhodokselta sijaitseva Chalkin saari ja paikallisen kalatalouden toimintaryhmän saarella rahoittamat hankkeet. Rhodokselta Kamiros Skalan satamasta lähteneen laivamatkan aikana näimme Makrin ja Scrogilin saarien vesillä kalanviljelylaitoksia, joissa viljellään tonnikalaa ja meriahventa. Eräs yritys on onnistunut yhdistämään kalanviljelyn ja ekoturismin; turistit pääsevät tutustumaan kalanviljelyyn, myös snorklaten ja sukeltaen, ja maistelemaan kaloista valmistettuja herkkuja. Myös delfiinit ovat osa tätä ekoturismia, sillä todennäköisyys niiden bongaamiseen laitosten läheisyydessä on suuri. Yksi hymyilevä eväkäs tervehti meitäkin!

Pekka Sahama, Janne Ruokolainen ja Guadeloupen David.

Chalki on hurmaava, vain noin 300 asukkaan asuttama yhden kylän saari Rhodoksen länsipuolella. Saaren ainoan kylän nimi on Emborios, jonka rantakatu tavernoineen houkuttelee nauttimaan idyllisestä näköalasta hyvän ruoan tai juoman äärellä. Kylän maamerkki on Agios Nikolaoksen kirkon kellotorni. Saaren vanhasta, sittemmin hylätystä pääkylästä Choriosta ovat tänä päivänä enää jäljellä rauniot.

Kreikassa kalatalousrahastoa käytetään laajalla skaalalla, esimerkiksi turismiin liittyviin hankkeisiin. Chalkin saarella kunta oli saanut sadan prosentin tuen vierasvenelaiturin rakentamiseen, ja yksityinen yrittäjä 65 prosentin tuen taksiveneen hankintaan. Alueella satsataan myös hankkeisiin, joiden avulla pyritään pitämään nuoret kotiseudullaan. Dodekanesian kalatalouden toimintaryhmän budjetti vuosille 2021-2027 on 5,3 miljoonaa euroa eli suomalaisiin ryhmiin verrattuna noin viisinkertainen.

Teimme vielä kierroksen nykyään asumattoman mutta suositun retkikohteen Alimian saaren upeissa luonnonsatamissa. Pisteenä iin päälle saimme paluubussissa kuulla upean esitelmän antiikin Kreikan historiasta.

21.-22.5. Seminaari

Kreikan, Euroopan komission ja Famenetin edustajien johdanto- ja tervetulopuheenvuorojen jälkeen lavalle astui ohjelmapäällikkö Anja Fortuna Euroopan maaseudun nuorisojärjestöstä Rural Youth Europe. Anjan puheenvuoro oli vaikuttava, hän avasi innostavalla tavalla seminaarin teeman Engaging youth in coastal areas tuoden konkreettisesti esille aiheen keskeisiä näkökulmia. Päällimmäisenä jäi mieleen neuvo: älkää olettako, vaan kysykää ja kuunnelkaa! Nuoret kertovat kyllä, miten he toivovat, että heitä osallistetaan ja missä he haluavat olla mukana. Näillä ohjeilla mentiin myös iltapäivän ryhmätöihin, joissa aiheina oli mm. nuorten johtamien hankkeiden kehittäminen ja sukupolvien välinen tarinankerronta.

Kuulimme myös kolme esimerkkiä hankkeista, joiden kohderyhmänä ovat olleet nuoret. Marie Kellgren kertoi mestari-kisälli-hankkeesta, jossa oli itsekin kouluttautunut kalastajaksi sekä nykyisestä Marttaliitossa vetämästään hankkeesta “Smartfisk – från hav till tallrik”. Lapset ja nuoret ovat hankkeen kohderyhmää.

Päivän päätteeksi meille tarjottiin pientä purtavaa hotellin ”aurinkokannella”. Hulppeat maisemat, leppoisa tuuli ja aurinko sekä kevyt ja raikas kreikkalainen viini ovat erinomaisia jäänmurtajia ja keskustelun käynnistäjiä.

Torstaiaamuna unisimmatkaan eivät nukkuneet pommiin; maanjäristys ravisutti Rhodoksen saarta hieman kello kuuden jälkeen aamulla. Meille suomalaisille tämä oli harvinainen kokemus, mutta taksikuskin mukaan Rhodoksella on näihin totuttu ja talot rakennettu vaara huomioiden.

Päätöspäivän ohjelmassa oli keskiviikon ryhmätöiden yhteenvedon lisäksi posterinäyttely, jossa myös Sisä-Suomen Kalaleaderilla oli oma standinsä. Janne Ruokolainen ja Marie Kellgren kertoivat mestari-kisälli-hankkeista.

Seminaari oli vuoden vaihteessa eläköityville Pekka Sahamalle ja Maria Saariselle viimeinen Famenet-tapaaminen. Osittain haikeissakin tunnelmissa saimme pitää seminaarin loppupuheenvuorot, joissa Pekka muistutti uusien kalastajien jatkuvan rekrytoinnin tärkeydestä. Maria muistutti sekä itseään että kuulijoita siitä, että kuuntelemalla nuoria voimme parhaiten oppia tämän päivän maailmasta.

Osallistuminen seminaariin vahvisti ymmärrystämme nuorten kohtaamisesta ja nuorten roolista kalatalouden tulevaisuudessa. Yhteyksiä syntyi yli rajojen ja merien – ja niistä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

Rhodoksen seminaarin esitelmät löytyvät aivan lähiaikoina tästä linkistä Youth Engagement and FLAGs – presentations

Maria Saarinen