Uutinen
30.10.2023

Hämeen maaseudun kehittämisen kuulumisia – tukirahaa on hyvin jäljellä

Hämeen maaseudun kehittämisen kuulumisia – tukirahaa on hyvin jäljellä

EU:n maatalouspolitiikan rahoituskauden toimeenpano etenee Hämeessä. Maaseudun yritys- ja hanketukien haut EU-rahoituskaudelle 2023–27 käynnistyivät jo kesän aikana. Rahoituksen haku on jatkuva, mutta ELY-keskukset valitsevat rahoitettavat hankkeet valintajaksoittain. Rahoitusta voi hakea ELY-keskuksen lisäksi paikalliselta hämäläiseltä Leader-ryhmältä. Ennen hakemuksen jättämistä hakijan toivotaan olevan yhteydessä joko ELY-keskukseen tai paikalliseen Leader-ryhmään sujuvan hakuprosessin varmistamiseksi.

Maaseudun alueellisten hanketukien osalta ensimmäisellä valintajaksolla tulleet hakemukset ovat käsittelyssä, ja vuoden toinen valintajakso päättyy lokakuun lopussa. 1.11.2023 alkava valintajakso puolestaan kestää tammikuun 2024 loppuun asti. Hanketukia voivat hakea vaikkapa yhdistykset, järjestöt, oppilaitokset ja kunnat.

– Hanketukien osalta haku on lähtenyt Hämeessä hyvin käyntiin. Pöydällä on useita mielenkiintoisia hankkeita, mutta tilaa hyville hakemuksille on edelleen, toteaa kehittämispäällikkö Timo Kukkonen Hämeen ELY-keskuksen maaseutuyksiköstä.

Laajakaistainvestointien rahoituksen haku auki Hämeessä – kysyntä kovaa

Laajakaistainvestoinnit avautuivat Hämeessä hakuun alkusyksystä. EU:n maaseuturahoituksella tuetaan kyläverkkojen rakentamista niille alueille, joille huippunopeita tietoliikenneyhteyksiä ei markkinaehtoisesti tule.

– Tiedusteluja on tullut paljon laajakaistainvestointeihin liittyen, mikä indikoi rahoituksen kysynnän olevan kovaa. Hämeessä näihin on rahoitusta rajallisesti, joten kuluvana ja ensi vuonna meillä on mahdollisuuksia rahoittaa ehkä muutama hanke. Hämeen alueellisessa maaseudun kehittämissuunnitelmassa on tunnistettu puutteelliset laajakaistayhteydet monilla alueilla yhtenä heikkoutena. Laajakaistainvestoinnit ovat yksi tärkeä työkalu EU:n maaseuturahoituksen pakissa, ja sujuvat yhteydet vaikuttavat konkreettisesti ihmisten elämään, Kukkonen sanoo.

Yritystuet ovat tärkeitä maaseudun elinvoiman kannalta – myöntövaltuutta on hyvin jäljellä

Maaseudun yritystukia voivat hakea maaseudulla sijaitsevat mikro- ja pienyritykset sekä keskisuureet elintarvikeyritykset maataloustuotteiden ensiasteen jalostustoimintaan. Harvaan asutulla ja ydinmaaseudulla on tällä ohjelmakaudella käytössä korotetut maaseudun investointituet. Esimerkiksi alle kymmenen henkilöä työllistäville mikroyrityksille tukitaso on edellä mainituilla tukialueilla 35 prosenttia ja pienille yrityksille 30 prosenttia.

– Yritystuet ovat tärkeä osa maaseudun elinvoimaisuuden ylläpitämistä ja kehittämistä. Suhdannettilanne on vaikuttanut yritysrahan kysyntään jonkin verran. Kuluvalle yritystukien valintajaksolle, joka päättyy 15.1.2024 on vielä hyvin myöntövaltuutta käytettävissä, kommentoi rahoitusasiantuntija Kari Palvaila Hämeen ELY-keskuksesta.

Lisätietoa maaseudun yritysrahoituksen rahoituksen hakemisesta, rahoituksen suuntauksesta ja rahoituslinjauksista löytyy Hämeen ELY-keskuksen kotivivuilta (ely-keskus.fi). Ensimmäiset tukipäätökset kahdesta ensimmäisestä valintajaksosta on tarkoitus saada pian, kun tekninen toteutus sen sallii. Tämän hetken tiedon mukaan yritystukipäätöksiin voi hakea maksatusta vuoden 2024 alkupuolella. Jatkossa tavoitteena on, että yritystukien myöntöpäätösten käsittelyaika Hämeen ELY-keskukseen jätettyjen maaseudun yritystukihakemusten osalta on alle 50 päivää.

Yhdessä hämäläisen maaseudun hyväksi

Hämeessä EU:n maaseuturahoituksen parissa työskentelevät Hämeen ELY-keskus ja alueen neljä Leader-ryhmää. Leader-ryhmillä on omat valintajaksonsa, jotka löydät kootusti täältä: Rahoitus Hämeessä (maaseutu.fi). Leader-ryhmien toimialueet löydät täältä: Hämeen yhteystiedot (maaseutu.fi).

 

Lisätietoja:

Hanketuet:
Timo Kukkonen, kehittämispäällikkö, Hämeen ELY-keskus
timo.kukkonen@ely-keskus.fi, p. 0295 025 065

Yritystuet:
Kari Palvaila, rahoitusasiantuntija, Hämeen ELY-keskus
kari.palvaila@ely-keskus.fi, p. 0295 025 082

Leader-ryhmien osalta löydät Hämeen alueen Leader-ryhmien yhteystiedot ja toimialueet täältä: https://maaseutu.fi/alueet/hame/hameen-yhteystiedot/.