Uutinen
09.02.2024

Hämeen maaseudun turvallisuutta lisäämässä – Leader-ryhmien hankkeissa on parannettu palokuntien toiminta- ja lähtövarmuutta Kanta- ja Päijät-Hämeessä

Hämeen maaseudun turvallisuutta lisäämässä – Leader-ryhmien hankkeissa on parannettu palokuntien toiminta- ja lähtövarmuutta Kanta- ja Päijät-Hämeessä

Sekä Kanta- että Päijät-Hämeessä on viime vuosina tuettu turvallisuutta maaseudulla EU:n maaseuturahoituksen avulla. Päijät-Hämeen oman Leader-ryhmän Päijänne-Leader ry:n myöntämällä rahoituksella toteutettiin aiemmalla ohjelmakaudella Päijät-Hämeen syrjäseudun lähtövarmuus 2018 –hanke (maaseutuverkosto.fi). Naapurissa Kanta-Hämeessä Eteläisen maaseudun osaajien EMO ry:n, LounaPlussa ry:n ja Linnaseutu ry:n alueilla puolestaan mahdollistettiin Leader-rahoituksella Kanta-Hämeen alueen sopimuspalokuntien toimintavarmuuden parantamiseen tähdännyt alueiden välinen hanke (maaseutuverkosto.fi). Käytännössä kyse on palokuntalaisten ajokorttiluokan korotuksesta C-luokkaan paloauton ajamiseksi.

”Tulipalo voi syttyä missä tahansa ja ne vaativat silloin sammuttajansa. Siksi on tärkeää huolehtia, että hädänhetkellä autot todella pääsevät lähtemään ja kalusto liikkumaan turvallisesti”, toteavat Hämeen Leader-ryhmien toiminnanjohtajat Anu Taipale (Päijänne-Leader ry), Esko Pietari (EMO ry), Tuula Kallioinen (LounaPlussa ry) ja Jussi Pakari (Linnaseutu ry) yhteen ääneen.

Turvallisuus ja varautuminen maaseudulla on Leader-toiminnanjohtajien ajatuksissa vahvana ja teemat näkyvät myös toimintaryhmien strategioissa ja suunnitelmissa.

”Esimerkiksi kyläturvallisuus ja sen vahvistaminen ovat meille Leader-ryhmissä tärkeitä asioita. Toisaalta parhaimmassa tapauksessa hankkeissa ei ainoastaan paranneta turvallisuutta Hämeen maaseudulla, vaan myös lisätään yhteisöllisyyttä yhteisten asioiden eteen toimiessa”, toteavat Leader-toiminnanjohtajat yhdessä.

Neljän omilla alueillaan toimivan hämäläisen Leader-ryhmän lisäksi myös ELY-keskus toimii maaseudun kehittämisen parissa Hämeessä.

”Yhdeksi Hämeen maaseudun vahvuudeksi on tunnistettu turvallisuus asuinpaikkana. Turvallisuuden voi nähdä paitsi itseisarvona myös asukkaiden veto- ja pitovoimatekijänä Hämeen maaseudulle. Turvallisuudesta on tärkeää huolehtia ja sen parantamiseen on mahdollista hyödyntää myös maaseuturahoituksen tukivälineitä”, kertoo kehittämispäällikkö Timo Kukkonen Hämeen ELY-keskuksesta.

Esimerkiksi yleishyödyllinen investointi maaseudun toimintaympäristön kehittämiseen (ruokavirasto.fi) voi olla luonteeltaan turvallisuutta parantava. Turvallisuutta ja varautumista edistävä investointi voi olla esimerkiksi ensiapuun tai palopelastukseen liittyvä. ELY-keskuksesta haettavissa turvallisuutta ja varautumista edistävissä investoinneissa tuki voi olla jopa 100 %. Leader-ryhmät ovat määritelleet omat tukiprosentit eri toimenpiteille. Myös esimerkiksi älykkäät kylät -yhteistyöhankkeissa (ruokavirasto.fi) voidaan keskittyä parantamaan alueen turvallisuutta. Älykkäät kylät -yhteistyöhankkeeseen voi myös saada valmistelurahaa (ruokavirasto.fi) jopa 5000 euron verran.

 

Sunnuntaina 11.2. vietetään valtakunnallista 112-päivää. Lisää 112-päivästä voi lukea hätäkeskuslaitoksen sivuilta täällä: 112-päivää vietetään virtuaalisesti 11. helmikuuta 2023 – Hätäkeskuslaitos (112.fi).

 

Kysy lisää maaseudun kehittämishankkeiden mahdollisuuksista:

Hämeen Leader-ryhmät:

Päijänne-Leader ry (Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki, Pertunmaa, Sysmä), toiminnanjohtaja Anu Taipale, anu.taipale@paijanne-leader.fi, p. 040 764 2462

LounaPlussa ry (Forssa, Tammela, Ypäjä, Jokioinen, Humppila), toiminnanjohtaja Tuula Kallioinen, tuula.kallioinen@lounaplussa.fi, p. 050 583 4715

Linnaseutu ry (Hattula, Hämeenlinna, Janakkala), toiminnanjohtaja Jussi Pakari, toimisto@linnaseutu.fi, p. 041 468 8300

Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry (Loppi, Hausjärvi, Riihimäki, Tuusula, Järvenpää, Hyvinkää, Nurmijärvi, Vantaa, Espoo), toiminnanjohtaja Esko Pietari, emo@emory.fi, p. 050 573 2972

 

Hämeen ELY-keskus:

Timo Kukkonen, kehittämispäällikkö, timo.kukkonen@ely-keskus.fi, p. 0295 025 065

Antti Pitkänen, maaseudun kehittämisen asiantuntija, antti.pitkanen@ely-keskus.fi, p. 0295 025 086