Uutinen
22.06.2023

Hanke- ja yritystukien haku on auki – Pohjois-Savossa tarjolla maaseudun yritys- ja hanketukiin yli 5 miljoonaa euroa

Hanke- ja yritystukien haku on auki – Pohjois-Savossa tarjolla maaseudun yritys- ja hanketukiin yli 5 miljoonaa euroa

Maaseudun hanke- ja yritystukien haku on alkanut. Nyt haettavissa ovat kaikki yritystukimuodot sekä hanketuista yhteisöjen investoinnit, koulutus- ja tiedonvälityshankkeet sekä suurin osa yhteistyöhankkeista.

Pohjois-Savon ELY-keskus ja paikalliset Leader-ryhmät; Kehittämisyhdistys Mansikka ry, Kehittämisyhdistys Kalakukko ry, Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi ry ja Kehittämisyhdistys SavonLuotsi ry valitsevat rahoitettavat kohteet sekä neuvovat tukien hakemisessa. Tavoitteena on, että yli puolet tarjolla olevasta summasta saataisiin kohdistettua yritystukiin.

Uskomme alueemme yritysten kehittämis- ja investointihalukkuuteen. Olemme osoittaneet tälle vuodelle yli 5 miljoonaa euroa tuettaviin hankkeisiin. Ilahduttavaa on, että haut saatiin suunnitellusti käyntiin, kertoo Pohjois-Savon ELY-keskuksen johtava rahoitusasiantuntija Jaana Tuhkalainen.

Pohjois-Savossa maaseudun kehittämisen tavoitteena on, että maaseutu säilyy elinvoimaisena ja menestyy alueensa vahvuuksiin nojaten. Alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman tavoitteita Pohjois-Savossa ovat muun muassa kestävä ja kehittyvä ruokajärjestelmä, ympäristö ja ilmasto, sekä elinvoimainen maaseutu. Leader-ryhmät valitset rahoitettavat toimet paikallisten kehittämisstrategioiden painopisteiden mukaisesti.

– Leader-rahoituksella saadaan parempaa arkea ja viihtyvyyttä sekä uutta toimintaa kylälle. Kysyntä Leader-ryhmien kautta haettavalle rahoitukselle on vilkasta, kertoo Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n toiminnanjohtaja Jaana Paananen.

Yritystukia kehittämiseen ja kokeiluihin, hanketuissa painotetaan ympäristö- ja ilmastotoimia

Alkaneessa haussa yritystuissa uutta on osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistystuki, lisäksi uutena tukimuotona on maatalouden kokeilutuki. Maatalouden kokeilutukea voidaan myöntää maatalousyrittäjälle uudenlaisen maataloustoiminnan kokeiluihin, esimerkiksi uusien liikeideoiden testaamiseen. Maatalouden kokeilutukea voi hakea vain Leader-ryhmistä. Hanketuissa uutta on entistäkin voimakkaampi painotus ympäristö- ja ilmastotoimiin. Osaaminen, innovaatiot ja digitalisaatio ovat läpileikkaavia teemoja kaikissa toimissa.

Kesäkuussa 2023 hakuun tulivat kaikki yritystukimuodot sekä hanketuista yhteisöjen investoinnit, koulutus- ja tiedotushankkeet sekä valtaosa yhteistyöhankkeista. Loput hanketukimuodoista tulevat hakuun syksyllä 2023. Syksyllä avautuu Leader-ryhmistä haettava pienhankkeiden haku.

Asiointipalvelu ohjaa ja opastaa hakemuksen teossa aiempaa enemmän

Maaseudun yritys- ja hanketukia haetaan Hyrrän uudistuneessa asiointipalvelussa. Yritys- tai hanketukihakemusta tehdessään hakijan on valittava kustannusmalli, jonka mukaan kustannusarvio laaditaan ja maksua haetaan. Asiointipalvelu ohjaa ja opastaa hakemuksen teossa aiempaa enemmän.

Tukien haku on jatkuva, mutta hakemukset ratkaistaan valintajaksoittain. Valintajaksot tullaan julkaisemaan ruokavirasto.fi-sivustolla. Leader-ryhmien valintajaksot julkaistaan Leader-ryhmien omilla verkkosivuilla.

Haut aukeavat osittain kesälomien aikana, asiantuntijat kannustavat hakijoita odottamaan opastusta, mikäli jokin asia mietityttää.

Maaseudun yritys- ja hanketuet rahoitetaan EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista.

Lisätietoa
Lue koko tiedote aiheesta: Pohjois-Savossa tarjolla maaseudun yritys- ja hanketukiin yli 5 miljoonaa euroa | Pohjois-Savon ELY-keskus (sttinfo.fi)

Pohjois-Savon ELY-keskus, maaseutuyksikön päällikkö Juha Kaipiainen, juha.kaipiainen(a)ely-keskus.fi, p. 0295 026 692.
Kehittämisyhdistys Kalakukko ry, toiminnanjohtaja Jaana Paananen, jaana.paananen(a)kalakukkory.fi, p. 0405 103 258.

Lue lisää Pohjois-Savon ELY-keskuksen Mahdollisuudet kasvavat maaseudulla -uutiskirjeestä. Uutiskirjeestä löydät myös maaseuturahoitustiimin kesäloma-ajat ja yhteystiedot: Mahdollisuudet kasvavat Maaseudulla –uutiskirje(ely-pos.viestitys.fi)

Pohjois-Savon ELY-keskus