Uutinen
29.01.2024

Harri Livén siirtyy MTK-Varsinais-Suomen toiminnanjohtajaksi

Harri Livén siirtyy MTK-Varsinais-Suomen toiminnanjohtajaksi

Harri Livén on työskennellyt Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa ja sitä edeltävissä organisaatioissa 30 vuotta. Viljelijöiden asiat ja varsinaissuomalainen maatalous ovat aina olleet hänen sydäntään lähellä. Maaliskuussa hän siirtyy edistämään niitä MTK-Varsinais-Suomen toiminnanjohtajan roolissa.

Varsinais-Suomen maataloushallinnossa pitkän uran tehnyt MMM, agronomi Harri Livén valittiin 5.12.2023 yksimielisesti MTK-Varsinais-Suomen uudeksi toiminnanjohtajaksi. Hän aloittaa uudessa tehtävässään 18.3.2024.

Livén on työskennellyt Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa ja sitä edeltävissä organisaatioissa maatalousasioiden parissa 30 vuotta.

– Tulin korkeakouluharjoittelijaksi Turun maaseutuelinkeinopiiriin vuonna 1994. Sen jälkeen työskentelin Varsinais-Suomen TE-keskuksessa ja viimeisimpänä ELY-keskuksessa. Minulla on tämän 30 vuoden aikana ehtinyt olla kymmenkunta eri tehtävää ja esihenkilönä olen työskennellyt vuodesta 2000, hän kertoo urastaan.

Livén ehti toimia Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maaseutupäällikkönä reilut kolme vuotta ja maatalousyksikön päällikkönä vielä pidempään. Livén on viihtynyt virassaan hyvin, mutta viimeisten vuosien aikana hänen työaikansa on kulunut pääosin hallinnollisiin tehtäviin. Uudessa työssään hän toivookin saavansa kädet takaisin saveen.

– Viljelijöiden asioiden ja varsinaissuomalaisen maatalouden edistäminen ovat niitä asioita, jotka minua kiinnostavat erityisesti. Samojen asioiden parissa olen työskennellyt ennenkin, mutta jatkossa sitten eri tulokulmasta.

Tulevassa työssään Livénin vastuulle kuuluu liiton toiminnan johtaminen johtokunnan asettamien tavoitteiden mukaisesti. Alaisia hänellä tulee olemaan kosolti vähemmän, sillä suuren yksikön sijaan hänellä on jatkossa johdettavanaan kahdeksan hengen ketterä ja osaava työyhteisö, jossa hänelle itselleenkin riittää varmasti käytännön työtä.

– Nyt tavoitteeni on tutustua meidän jäseniimme ja kuulla tuottajien odotuksia. Maatalouden tilanne ei ole kaikilta osin herkullinen, ja onkin tärkeää tietää, mitä tuottajat meiltä odottavat. Koko maailmaa ei tietenkään voida muuttaa, esimerkiksi markkinahintoihin on kovin vaikea vaikuttaa, mutta katsotaan, mitä voisimme tehdä maakuntatasolla, Livén kommentoi.

Erikoiskasveja ja perhe-elämää Rymättylässä

Harri Livén asuu Naantalin Rymättylässä omissa lapsuuden maisemissaan. Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme nuorta aikuista lasta.

– Meillä on vajaa 40 hehtaarin erikoiskasvitila, jota olen hoitanut vanhempieni jälkeen nyt jo 19 vuotta. Lähdin aikoinaan kotitilaltani armeijaan ja sen jälkeen pääsin opiskelemaan Helsinkiin. Opiskeluihin liittyvän maatalousharjoittelun suoritin Yhdysvalloissa Minnesotan osavaltiossa. Opiskelujen ja joidenkin työvuosien jälkeen ympyrä sitten sulkeutui ja palasin takaisin kotitilalle.

Livén on viljellyt muun muassa avomaan kurkkua, varhaisperunaa ja viljakasveja. Vanhempien aikana tilalla oli myös yhdistelmäsikala ja sitä kautta ymmärrystä riittää myös kotieläintuotantoon, hän lisää.

Antti Jaatinen on nimitetty uudeksi maaseutupäälliköksi

Harri Livén jatkaa ELY-keskuksessa 15.3.2024 asti, mutta osa hänen tehtävistään on jo siirretty eteenpäin. Maatalousyksikön päällikön tehtävistä vastaa osaksi myös maaseutupalveluiden päällikkö Antti Jaatinen. Lisäksi Antti Jaatiselle on siirretty koko maaseututoimen johtaminen, eli maaseutupäällikön tehtävä.

Livén on toiminut virkansa puolesta myös Varsinais-Suomen Maakunnan yhteistyötyhmän Maaseutujaoston puheenjohtajana. Puheenjohtajan tehtäviä hoitaa toistaiseksi maaseutujaoston varapuheenjohtaja, Varsinais-Suomen liiton maaseutuasiamies Sami Heinonen.

Livén kertoo saaneensa nimitysuutisen jälkeen paljon onnitteluja ja yhteydenottoja. Monien työkavereiden ja sidosryhmien kanssa yhteistyö jatkuu luontevasti myös uudessa pestissä.

– Tulen olemaan hyvin yhteistyöhakuinen. Kestävää, kannattavaa, kilpailukykyistä ja vastuullista maataloutta edistetään jatkossakin niin ELY-keskuksessa kuin MTK:ssakin.

ELY-keskuksen työkavereilleen Livén lähettää kiitolliset ja kaihoisat terveiset.

– ELY-keskuksessa olisi ollut pitovoimaa vaikka millä mitalla. Tästä työyhteisöstä luopuminen on niin vaikeaa, että silmäkulma kostuu väkisinkin.

Harri Liven traktorin hytissä.
Harri Livén omalla tilallaan Rymättylässä.

 

MTK-Varsinais-Suomen edellinen toiminnanjohtaja Paavo Myllymäki jää eläkkeelle alkuvuodesta 2024. Hän työskenteli MTK-Varsinais-Suomessa vuodesta 1985 ja toiminnanjohtaja vuodesta 1997.