Uutinen
14.11.2023

Iitlahden kosteikko Sulkavalla on vuoden maisemateko 2023 Etelä-Savossa

Iitlahden kosteikko Sulkavalla on vuoden maisemateko 2023 Etelä-Savossa

Maa- ja kotitalousnaisten vuoden maisematekokilpailussa palkittiin Iitlahden kosteikko Sulkavalla vuoden maisematekona 2023 Etelä-Savossa. Kilpailun teemana oli tänä vuonna luontotekoja.

Kosteikon tausta on moninainen, ja sitä on aikoinaan mm. yritetty saada peltokäyttöön. 2000-luvun lopulla alue joutui veden valtaan, ja omistaja Pekka Hintsanen alkoi pohtia alueen käyttötarkoitusta. Saisiko alueesta kosteikon ja voisiko sen perustamiseen saada rahoitusta? Etelä-Savon ELY-keskus on rahoittanut projektia ei-tuotannollista investointikorvauksella, monivaikutteisen kosteikon perustaminen. Noin 10 hehtaarin kosteikko valmistui 2012. Maanomistaja Pekka Hintsanen kiittelee myös ELY-keskusta: ”Todella hyvää yhteistyötä!” Kosteikon jatkohoitoa on turvattu hakemalla Etelä-Savon ELY-keskuksesta viisivuotisia maatalouden ympäristösopimuksia. Viimeisin haettiin keväällä 2023.

Kosteikon linnustoa seurataan säännöllisesti, etenkin lintujen muutto- ja pesimäaikaan. Linnuston seuraaminen helpottui, kun Sulkavan kunta rakennutti lintutornin kosteikon reunaan 2022. Lintutornilla on myös virkistys- ja opetuskäyttöä.