Innovaatioista toivotaan ratkaisua paitsi kansantalouden ongelmiin myös maatalouden aiheuttamiin ilmastopäästöihin ja muihin kestävyyshaasteisiin ja siten maatalouden kannattavuuteen. Usein kestävyyttä parantavat innovaatiot ovat myös taloudellisesti järkeviä toimintatapoja.
”Innovaatioilla nähdään vankka merkitys suomalaisen maatalouden kehittämisessä. Pohjoiset tuotanto-olosuhteemme poikkeavat hyvinkin paljon muista maista ja tarvitsemme ratkaisuja, jotka soveltuvat juuri meille”, Maaseutuverkostoyksikön verkostokoordinaattori Tuija Kallio korostaa.
”Innovaatiot eivät ole pelkkää teknologiaa, innovaatioksi määritellään myös laajasti hyödynnettävä uusi menettelytapa tuotantoprosesseissa. Johtamiseen ja sosiaalisiin kysymyksiin liittyy paljon innovaatioita, joiden avulla parannetaan maatilayrittämisen kannattavuutta”, muistuttaa osaamisverkosto AgriHubin koordinaattori Susanna Lahnamäki-Kivelä.
Julkisella rahoituksella tuotetut avoimet innovaatiot ovat keskeisiä maataloudessa. Näin useampi toimija voi jalostaa innovaatiosta uusia kaupallisia, hieman erilaistettuja tuotteita tai muokata uudesta menettelytavasta itselle sopivan.
Maaseutu on ilmastotyön tärkein paikka
Suomi haluaa olla kestävän maatalouden edelläkävijä, jolla on kansainvälisesti kiinnostavia toimintatapoja muillekin jaettavaksi. EU:n maaseuturahoituksella ja kansallisella Hiilestä kiinni -rahoituksella autetaan viljelijöitä sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, vähentämään maatalouden kasvihuonekaasupäästöjä ja tuottamaan energiaa uusiutuvilla luonnonvaroilla.
Maatalouteen on kehitetty pitkäjänteisesti keinoja vähentää ilmastopäästöjä ja sitoa hiiltä. Maa- ja metsätalousministeriön ja Motivan vaikuttavuuskiihdyttämössä kiritettiin maankäyttösektorin ilmastotoimia tutkimuksesta käytäntöön. Maan- ja metsänomistajille, julkisille toimijoille ja yrityksille tutkimustuloksista on hyötyä kehittäessä vihreään siirtymään tähtäävää liiketoimintaa.
Ilmasto- ja ympäristöhankkeissa on kehitetty älykkäitä kastelumenetelmiä, turvepeltojen vesiensäätelyä, kiertotalouspilottia sekä uudistavan maatalouden mobiilisovellusta. Kuntien hiilikompensaatio, rahkasammalen käytön kestävyys sekä mehiläispölytys ovat myös olleet työn alla.
SisuLassen video Tutustumassa innovaatiohankkeisiin – Tarhamehiläiset pölyttäjinä kasvihuoneessa (youtube.com)
Robotit tuloillaan Suomen pelloille
Robotit ovat tuloillaan Suomenkin pelloille. Toiset peltorobotit korvaavat traktorin ja kuljettajan ja niihin voidaan kytkeä samoja peltotyökoneita kuin tavalliseen maataloustraktoriin. Ne soveltuvat kaikentyyppisille maatiloille kuten vilja-, eläin-, luomu- ja erikoiskasvitiloille.
Akkukäyttöiset robotit taas soveltuvat lähinnä riviviljelykasveille kuten sokerijuurikkaalle ja erikoiskasveille. Ne on kehitetty energiapiheiksi ja monet niistä käyvät aurinkoenergialla. Suomeen ensiesittelyyn messuilla tuotu robotti pystyy tekoälyn avustamana valitsemaan huipputarkasti, mihin kohtaan kasvustosta käsittely kasvinsuojeluaineilla tehdään ja näin vähennetään torjunta-aineiden käyttöä peräti 80–96 %.
Innovaatioiden tuottamat ratkaisut ovat hyvinkin käytännönläheisiä lähtien mansikoita vaivaavan härmä-kasvitaudin torjumisesta. Kemiallisten kasvinsuojeluaineiden käyttöä rajoitetaan voimakkaasti samaan aikaan kun härmä aiheuttaa merkittäviä satotappioita mansikan tunneliviljelyssä. Led-tekniikkaa käyttävä, autonomisesti yöaikaan toimiva UVC-säteilytysrobotti vähentää kasvinsuojeluaineiden käyttöä ja parantaa marjojen laatua. Kasvussa olevien kasvien UVC-säteilytysmenetelmä on Suomessa ja maailmalla vielä kehitysvaiheessa, mutta sen käytön odotetaan yleistyvän lähitulevaisuudessa.
SisuLassen video : Mansikan kasvitautien torjuntaa UVC-tekniikalla – YouTube
Alan ammattimessuilla esillä uusimmat innovaatiot
Maatalouden uusimmat innovaatiot esitellään alan suurimman ammattimessutapahtuman Innovaatiotorilla Helsingissä 17.–19. lokakuuta 2024. Innovaatiotorin avaa to 17.10. klo 11.30-12.00 Euroopan komissiosta DG Agrin yksikönjohtaja Hugo Almeida, joka kertoo Euroopan komission näkökulmasta innovaatioiden merkityksestä maatalouden uudistumisessa.
MaatalousKonemessujen Kasvu-päälavalla puhutaan jokaisena päivänä innovaatioista:
- To 17.10. klo 14:00-14:30 kuullaan Tuottajalle kiitos – stipendeillä palkittuja maataloustuottajia
- Pe 18.10. klo 9:30-10:00 maatilayrittäjiä herätellään pohtimaan, kuinka oma tila on varautunut kyberuhkiin.
- La 19.10. klo 15:00-15:30 kuullaan viidestä innovaatiosta maatalouden kannattavuuteen ja kestävyyteen liittyen. EIP-hankkeet kertovat mm. kuinka tehdään digiloikka lehmän ruokintaan ja rakennetaan älysikala.
Jokaisena messupäivänä järjestetään kävelykierroksia messuhalleissa huippuasiantuntijan kanssa. Kierrokset lähtevät Innovaatiotorin infotiskin edestä (halli A, osasto 1d5).
- To 17.10. Ratkaisuja maan kasvukunnon parantamiseen, Kasvintuotannon uutuuskoneet ja -laitteet sekä Varmuutta viljelykasvien valintoihin.
- Pe 18.10. Kasvintuotannon pientekniikka ja -teknologia, Kasvinsuojelun uudet tuulet ja Tietojen hyödyntäminen päätöksenteossa kotieläintiloilla.
- La 19.10. Kuivureiden uudet ratkaisua ja ohjausautomatiikka ja Energiaratkaisut käytännössä
Innovaatiotorilla on mukana sekä lupaavia, kaupallistamisen kynnyksellä olevia hankeideoita että jo valmiita tuotteita ja palveluita. Tällä kertaa messuilla nostetaan laajasti esiin maaseuturahoituksella kehitettyjen EIP-hankkeiden tuloksia sekä Suomesta että Virosta. Osastolla pääsee tutustumaan myös muihin innovaatiohankkeisiin ja osaston vierestä löytyy runsas joukko alan startup-yrityksiä.
Innovaatiotorin lavalla kuullaan päivittäin innovaatiokatsauksia, joissa kerrotaan uusien innovaatioiden vaikutuksesta maatilayritysten talouteen. Ohjelmassa käsitellään mm. sosiaalisia- ja ilmastoinnovaatioita sekä kyberuhkia.
- Innovaatiotorin ohjelma (Suomen messut)
Lisätietoja
Maaseutuverkostoyksikön verkostokoordinaattori Tuija Kallio, puh. 0295 204 630 tuija.kallio(a)ruokavirasto.fi
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili