Uutinen
08.09.2023

Kainuulainen lähiruoka keskittyy teemapäivänä Seppälän maalaismarkkinoille

Kainuulainen lähiruoka keskittyy teemapäivänä Seppälän maalaismarkkinoille

Lähiruokapäivää vietetään lauantaina 9. syyskuuta. Kainuussa lähiruoka on näyttävästi esillä perinteisillä Seppälän maalaismarkkinoilla Kajaanissa. Ne järjestetään tänä vuonna 31. kerran.

Kaksipäiväisen tapahtuman vilkkain päivä on juuri tuo jälkimmäinen eli varsinainen lähiruokapäivä lauantaina. Vieraita maalaismarkkinat keräävät tuhatmäärin lapsista ikäihmisiin.

Kaupaksi käyvät juurekset, hunaja, marjatuotteet ja leivonnaiset. Ruoka- ja luonnontuoteasiantuntija Kirsi Sahrman-Hauhia Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisista toteaa, että maalaismarkkinoilla tuotteet ja ostajat kohtaavat.

”Kainuussa on muuten pitkät etäisyydet, joten kuluttajien saaminen tilalle tai yritykseen on haastavaa.”

Sahrman-Hauhia toivoo, että myös maalaismarkkinoille osallistuvat tuottajat ilmoittaisivat itsensä Lähiruokapäivään, ja osoitteeksi teemapäivän ajaksi Seppälän.

Mikkolan tilan myyntipisteessä oli tarjolla hunajaa ja leivonnaisia. Tila tuottaa myyntiin myös perunaa.

Timo Ruotsalainen kertoo, että hunajasato on jäänyt tänä kesänä harvinaisen vähäiseksi jatkuvien sateiden vuoksi. Satoa on saatu vain pari kiloa pesää kohden. Tarjolla onkin uuden kauden hunajan lisäksi ylivuotista hunajaa viime vuodelta.

Olli Kolehmainen ja Riika Raatikainen kajaanilaisesta P. Heikkisen leipomosta liputtavat lähiruuan puolesta.

”Lähiruuan merkitys vain kasvaa, ja jos vain mahdollista niin ostan mahdollisimman lähellä tuotettuja elintarvikkeita”, myyjä Riika Raatikainen linjaa.

Myös leipomossa käytetään lähellä tuotettuja jauhoja ja raaka-aineita. Yhteystyötä tehdään myös paikallisten tuottajien ja yrittäjien kanssa, sanoo Raatikainen.

Ihan kaikkea Kainuusta ei keittiöön kuitenkaan – vielä – saa. Olli Kolehmainen nostaa esimerkiksi kesäkurpitsan. Kainuulaista kesäkurpitsaa ei kaupoista löydy.