Uutinen
14.11.2024

KaKe avasi innovaatio-ohjelmia esittelevän kalaparlamenttien sarjan

”Laadukasta kotimaista luonnonkalaa kestävästi jalostukseen ja kulutukseen” on pähkinänkuoressa Kalastuksen kehittämisohjelman eli KaKen ydintavoite. Tällä sloganilla ohjelman vastuuvetäjä Timo Ruokonen Luonnonvarakeskuksesta johdatti kuulijat aiheeseen, kun KaKe esittäytyi eilen (13.11.) innovaatioparlamentissa. Langoilla oli parhaimmillaan 54 kuulijaa.

Luonnonvarakeskus ja Kansallinen kalatalousverkosto järjestävät marras-joulukuun aikana yhdessä neljän parlamentin mittaisen webinaarisarjan, jossa joka viikko yksi Euroopan meri- kalatalous- ja vesiviljelyrahastosta rahoitetuista innovaatio-ohjelmista esittäytyy. Timo Ruokanen esitteli KaKe tavoitteet ja yhteenvedot työpaketeista, joita on neljä. Antti Kytölä (Luke) kertoi yksityiskohtaisemmin työpaketista 1. Kalastuksen vihreä siirtymä.

Tuula Väänänen (JY) perehdytti kuulijat työpakettiin 2 Tietopohjainen kalavarojen ja kestävän kalastuksen hallinta, ja siinä erityisesti teemaan Siikakalojen poikasaikasarjojen hyödyntäminen kalakantaseurannassa.

Muut työpaketit ovat 3. Pyydys- ja kalastusteknologian kehitys ja 4. Hylkeiden ja lintujen aiheuttamien haittojen vähentäminen. Kakelle on myönnetty rahoitusta 1,3 miljoonaa euroa vuosille 2023-2026.

Tilaisuuksien tarkoitus on ajankohtaiskatsausten lisäksi kannustaa kuulijoita ja erityisesti kalatalousyrittäjiä kertomaan näkemyksiään ohjelmien sisällöstä ja mahdollisista uusista teemoista, joita niihin olisi hyvä ottaa mukaan. Ilmeisesti KaKen sisältöön oltiin melko tyytyväisiä, koska keskustelua ei paljon syntynyt. Chatissa saatiin kuitenkin muutamia kommentteja.

Pohjoisimmasta Lapista kommentoitiin näin: ”Eri vesialueille ja eri kalalajeille sopivien rysämallien kehittämisessä riittäisi työtä. Pyydysrakentamisen ammattitaito on monin paikoin katoamassa: koulutukselle on huutava tarve.” Ja näin: ”Tieteellinen perustutkimus on hienoa ja tarpeellista ja kuuluu yliopistojen toimenkuvaan. KaKelta (ja LUKElta) kaivataan kuitenkin elinkeinoa suoraan ja käytännössä hyödyttävää tietoa.”

Saaristomereltä ammattikalastaja kommentoi näin: ”Suomessa ei pääsääntöisesti kalavarat rajoita kalastuksen saalismäärää, vaan taloudellinen kannattavuus. Kun tehdään erilaisia (kehittämis-)hankkeita, niin pitäisi jo aloitusvaiheessa kertoa, mikä on tavoiteltava lisäarvo euroina.”

Luke sai vielä myöhemmin pari yhteydenottoa uusiin ajatuksiin liittyen.

KaKen koordinoinnista vastaa Luonnonvarakeskus, jonka kumppaneita ohjelman toteuttamisessa ovat Jyväskylän yliopisto, Suomen Ammattikalastajaliitto SAKL, Aalto Design Factory, Länsi-Suomen kalatalouskeskus, Turun yliopisto ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Uusien partnereiden liittyminen verkostoon on mahdollista kesken kauden.

Tilaisuuden tallenne esitelmineen löytyy KaKe:n ja Kalaparlamentin alasivuille upotettuna.

Suora linkki YouTubeen, kommentissa on aikaleimat: Kalaparlamentti x Innovaatio ohjelmat 24.11.2024: KALASTUKSEN KEHITTÄMISOHJELMA

Ensi viikolla 20.11. kokoonnutaan Vesiviljelyn Kehittämisohjelman eli VeKen parlamenttiin, jossa nuijaa heiluttaa ohjelman vastuuvetäjä Jouni Vielma Luonnonvarakeskuksesta. Pääset Teamsiin mukaan joka viikko samalla linkillä: www.tinyurl.com/innovaatioparlamentti Nähdään linjoilla!