Uutinen
12.06.2023

Kasvinsuojeluaineiden käyttö suojakaistalla

Kasvinsuojeluaineiden käyttö suojakaistalla

Ehdollisuuden vaatimuksena on vähintään kolmen metrin levyinen suojakaista vesistöjen varrella. Suojakaistan kasvillisuuden pitää lähtökohtaisesti olla nurmikasvillisuutta, mutta ajan myötä sinne kasvaa väistämättä muitakin kasveja. Pajukkoa ja muita puuvartisia kasveja ei hyväksytä, vaan suojakaistan pitää olla viljeltävissä, eli peltoa. Mikäli kasvusto vaurioituu tai tuhoutuu, sinne on kylvettävä uutta nurmikasvillisuutta heti olosuhteiden salliessa. Suojakaistan kasvillisuutta saa uusia lähtökohtaisesti keväisin, jos kasvusto alkaa olla rikkakasvivaltainen.

Tästä viljelykaudesta lähtien vaikeissa rikkakasvitilanteissa suojakaistalla on mahdollista käyttää kasvinsuojeluainetta pesäketorjuntaan, aineiden käyttörajoitusten mukaan. Vaikea rikkakasvitilanne tarkoittaa sitä, että lohkolla esiintyy laajamittaisesti helposti leviäviä rikkakasveja, kuten hukkakauraa, persianjättiputkea, armenianjättiputkea, keltamajavankaalia, alaskanlupiinia, hamppuvillakkoa, tarhatatarta, japanintatarta, sahalinintatarta, komealupiinia, kurtturuusua, lännenpalsamia tai marunatuoksukkia.

Kasvinsuojeluaineiden käyttöön suojakaistalla tarvitaan aina etukäteen ELY-keskuksen lupa. Lupahakemus löytyy Suomi.fi-palvelusta hakusanalla ”443”, joka on lomakkeen numero. Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella lupahakemus lähetetään sähköpostitse osoitteeseen valvonta.pohjanmaa@ely-keskus.fi. Hakemuksia pyritään käsittelemään mahdollisimman nopeasti, mutta kuitenkin muutaman päivän sisällä koko viljelykauden aikana. Tarvittaessa voimme antaa hakemuksen perusteella myös suullisen luvan pesäketorjuntaan. Sähköpostiviestiin voi liittää kuvia suojakaistan rikkakasvillisuudesta.