AgriHubin Osaamisfoorumi 2025 herätti vilkkaan keskustelun siitä, miten suomalaista maatila- ja puutarhayritystä johdetaan. Tilan omistaja ei voi väistää vastuutaan tilan johtamisessa, sillä sitä ei voi kokonaan ulkoistaa, todettiin useassa puheenvuorossa. Toisaalta todettiin, että tilan johtamisessa ei kannata jäädä yksin: apua saa etenkin verkostoitumalla muiden kanssa.

Kaikki paneelikeskusteluun osallistuneet yrittäjät, sianlihantuottaja Antti Hyppönen, Maitoyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Henna Mero, puutarhayrittäjä Erno Mikkola ja naudanlihantuottaja Susanna Valtonen, olivat yhtä mieltä siitä, että tilan strategiaa on päivitettävä ketterästi ja muidenkin näkemyksiä hyödyntäen.
Sikayrittäjä Antti Hyppönen oli sparrannut tilan tulevaisuusnäkymää neuvontaorganisaation kanssa. Puutarhayrittäjä Erno Mikkola taas luottaa toiminnan kehittämisessä keskusteluihin tilan palkattujen työntekijöiden kesken.
Esihenkilön tehtävään kouluttautuminen nousemassa arvoon arvaamattomaan
Kun tilakoot ovat nyt kasvamassa, esihenkilötyön merkitys korostuu. Nuorille alalle kouluttautuville voi tuntua kaukaiselta, että pitäisi toimia vielä esihenkilönäkin. Maitoyrittäjien Henna Mero korosti, että koulutuksessa pitäisi tarjota käytännön oppeja palaverikäytännöistä ja muista työelämätaidoista.
Puutarhayrittäjä Erno Mikkola kuuntelee kausityöläisten osalta herkällä korvalla eri kulttuuritaustoista tulevia työntekijöitään, jotta kulttuurierot tulevat huomioon otetuiksi. Merkitystä on myös työntekijöiden kaikenpuolisella huomioimisella: kesän kuuman pelloilla vietetyn työpäivän lomassa heille voi tarjota jäätelöt.

Tulevaisuus tehdään tänään
Aamun osaamisfoorumin alustajiin kuulunut ProAgrian toiminnanjohtaja Harri Mäkivuokko korosti yhteistyön välttämättömyyttä kaikkien alan toimijoiden kesken. Teknologia menee hurjaa vauhtia eteenpäin ja yhteisinnovointia tarvitaan.
Opetusneuvos Marjatta Säisä Opetushallituksesta innosti yrittäjiä tulemaan mukaan kehittämään tutkintoja. Opetushallituksen verkkosivujen kautta voi tehdä ehdotuksia tutkintorakenteeseen: Tutkintojen sisältöihin liittyvät kehitystarpeet ja ideat.
Maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston päällikkö Minna-Mari Kaila lupasi osaamisfoorumiin osallistuneille, että ministeriö tekee kaikkensa, jotta maatalouspolitiikan muutokset olisivat ennakoitavia.

Alustajien puheenvuoroja riskienhallinnan näkökulmasta kommentoinut johtava asiantuntija Sami Myyrä LähiTapiolasta pitää yllättävänä, että hintojen vaihtelut ja sään ääri-ilmiöt ovat saaneet vain vähän huomiota riskeistä puhuttaessa. Sikatilayrittäjä Antti Hyppönen piti paineensietokykyä olennaisena yrittäjältä vaadittavana ominaisuutena kun säät aiheuttavat päänvaivaa ja tulee eteen muita yllättäviä tilanteita.
Antti Hyppönen kiteytti Osaamisfoorumin lopuksi oman viestinsä maatilayrityksille: ” Ollaan ylpeitä siitä, mitä tehdään. Ollaan yrityksiä siinä kuin kaikki muutkin yritykset. Pidetään Suomi ruuassa jatkossakin.”
Katso tallenne, tulossa tekstitettynä myös ruotsiksi
Osaamisfoorumi 2025 tallenne löytyy AgriHubin YouTube-kanavalta. Kahden viikon sisällä kanavalla julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi tekstitetyt versiot tallenteesta.
Poimintoja Foorumin keskustelupalstalta
”Viimeisimmässä johtamistoimeen liittyvässä kyselyssä ilman koulutusta oli enää 3% maatalousyrittäjistä. Ei-kouluttamattomien määrä on vähentynyt kolminkertaisesti 10 vuoden takaiseen. Maatalousalan koulutus oli 60%:lla ja muun alan tutkinto oli 30%:lla. Maatalousyrittäjyys on monialainen johtamistoimi, jossa muilta aloilta tuleva osaaminen voi luoda hyviäkin kyvykkyyksiä maatilan johtamisessa.”
”Minkälaisia käytännön vinkkejä saada ns. johtamiskulttuuriin tottumaton vanhapolvi tottumaan siihen että päivään, viikkoon, kuukauteen on suunniteltu agenda, erilainen tyhjäkäynnitön, kahteen kertaan tekemisen välttävä suunnitelma, jossa ei päivittäin voida poiketa vanhan polven mieltymysten mukaan. (Vastaus: ”Haasteellinen tilanne. Maailma muuttuu ja mitään muuta ei varmana ole tehtävissä kuin keskustella rauhallisesti sukupolvien välillä ja nostaa faktat pöytään uudella ja vanhalla tavalla.”)
”Erityisesti näin Minna Canthin päivänä haluan ottaa esille maatalouden piirissä vaikuttavan ilmiön eli naisjohtajien harvalukuisuuden. Olen kohta 50-vuotias ja korkeammin kouluttautunut luonnonvara-alalla kuin puolisoni. Olemme hoitaneet yhdessä maatilaa päätoimisesti parisen kymmentä vuotta, mutta edelleenkään en pääse ääneen tilan päätöksissä, koska mieheni kokee olevansa Johtaja. Joudun nielemään pettymystä ja etsimään motivaatiota tekemiseen. Olen iloinen, että tilallamme on valoisa tulevaisuus, koska lapsemme suhtautuvat positiivisesti maaseutuun ja maatalouteen. Miten panelistit näette naisten aseman tulevaisuudessa tasa-arvoisina maatalousyrittäjinä miesten rinnalla?
”Johtamisen osaamiseen liittyy nykyaikana yhä enemmän se, että osataan etsiä ja hyödyntää tietoa. Tiedon laatu ja taso on tärkeä asia nykyaikana, jolloin informaatiota julkaistaan suodattamatta. Kantakuppilasta tai somesta saatu mielipide tai ”tieto” kannattaa aina varmistaa eri lähteistä. Koulutus ja osaaminen on historiassa osoitettu olleen keskeinen tekijä kasvulle ja yhteiskunnan hyvinvoinnille. Päinvastaiset toimet ovat väistämättä johtaneet hyvinvoinnin laskuun ja talouden taantumiseen.”
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili