Suomalaiset ravitsemussuositukset uudistetaan uusien pohjoismaisten suositusten pohjalta ja uudet suositukset julkaistaan Ruokaviraston mukaan loka-marraskuussa 2024. Suosituksissa huomioidaan ruoan ympäristö- ja ilmastovaikutukset entistä laajemmin ja tämä sataa tietenkin kalatalouden laariin: Kalan osuutta kuluttajan lautasella tulee kasvattaa, siinä missä muiden eläinproteiinien osuutta tulisi pienentää. Inspiraation lähteitä kalaruokien valmistamiseen on pian taas pian runsaasti tarjolla, sillä syksyn saapuessa käynnistyy myös kalamarkkinoiden sesonki. Suoramyyntitapahtumissa on tarjolla kiireettömiä kohtaamisia, lukuisia kalaherkkuja ja mukavaa tunnelmaa. Esittelemme tässä artikkelisarjassa joitakin kalamarkkinatapahtumia. Kattavan listan maamme tapahtumista löydät esimerkiksi Kalatalouden keskusliiton kalenterista.
Wemmi-sadonkorjuumarkkinat on rento, syksyinen markkinatapahtuma Jyväskylän Paviljongin sisä- ja ulkoalueilla
Syyskuun puolivälissä Jyväskylässä järjestettävässä Wemmissä on myynnissä kotimaista ruokaa ja syksyn satoa järvistä, pelloilta ja puutarhoista. Mukana on lähiruokaa ja luomutuotteita lähiseudun tuottajilta. Tapahtumassa pääsee herkuttelemaan paikan päällä ravintoloissa ja kahviloissa ja ostamaan ihania tuotteita mukaan kotiin vietäväksi. Mukana on myös runsaasti taidokkaita kotimaisia kädentaidontuotteita.
- Wemmissä tuotteet tulevat lähelle kuluttajaa ja kuluttajat pääsevät kuulemaan suoraan tuottajilta tuotteiden taustasta ja kysymään mm. käyttövinkkejä raaka-aineille, kertoo Wemmin tapahtumatuottaja Niina Lampinen.
Perinteikästä Wemmiä on järjestetty jo yli 30 vuoden ajan.
Kalatuotteet vuodesta toiseen vetonauloja
Kalatuotteet ovat olleet yksi suosituimmista tuotteista Wemmin alusta alkaen ja tuotteet vetävät kävijöitä tapahtumaan ruokailemaan ja ostamaan tuotteita kotiin vietäväksi ja talven varalle.
- Kala on ollut Wemmin kulmakiviä tapahtuman alusta saakka. Kalalla on vahva rooli Wemmissä, siitä kertoo Wemmin alkuperäinen nimikin ”Ween maan wiljaa”, jolla viitataan vedestä ja maasta saatavaan saaliiseen ja satoon, Lampinen jatkaa.
Wemmissä pääsee nauttimaan kala-annoksia, ruoka-annoksissa on yleensä kalana ollut mm. lohta, muikkua ja uutena annoksena tänä vuonna on myös fisuburgeria. Kalaa on myös pakattuina mm. lohta ja erilaisia säilykkeitä mm. särkisäilykettä.
- Wemmissä on saatavana myös Suomen alueen lähikalatuotteita ja sitä kautta Wemmissä tuodaan esille kotimaista kalaa ja tahdotaan nostaa myös sen arvostusta, Lampinen jatkaa.
Wemmi järjestetään la-su 14.-15.9. ja tapahtumaan on vapaa pääsy. Lue lisää: https://www.wemmi.fi/
Jutun Kalatalousverkostolle laati Minttu Herala.
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili