Uutinen
13.11.2023

KoroKausi -hanke kisaa Euroopan parhaiden maaseutuhankkeiden kilpailun finaalissa – äänestys avoinna nyt

KoroKausi -hanke kisaa Euroopan parhaiden maaseutuhankkeiden kilpailun finaalissa – äänestys avoinna nyt

KoroKausi-hankkeen lisäksi kaksi muuta Suomen ehdokasta ylsi Agricultural & Rural Inspiration Awards 2023 -kilpailun finaaliin, jossa palkitaan parhaat EU:n maaseuturahoitusta saaneet hankkeet. Hankekilpailun tavoitteena on lisätä maatalouden ja maaseudun kehittämisen näkyvyyttä EU:ssa, esitellä parhaita käytäntöjä maaseutuyhteisöihin vaikuttavista innovatiivisista ratkaisuista sekä tuoda Euroopan laajuista näkyvyyttä hankkeille, jotka ovat saaneet EU:n maaseuturahoitusta.  Lue lisää hankekisasta ja muista Suomen ehdokkaista täältä: Kolme hanketta edustaa Suomea kansainvälisen ARIA-kilpailun finaalissa (maaseutu.fi)

EU CAP Networkin sivulla pääset jo äänestämään omaa suosikkiasi kisassa ja äänestysaikaa on 1.12. asti: Agricultural & Rural Inspiration Awards (ARIA) 2023 | European CAP Network (europa.eu)

KoroKausi-hanke syntyi poikkeusoloissa keväällä 2020

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry:n, yhdessä Töitä Suomesta Oy:n kanssa toteuttama KoroKausi-hanke (Koronakriisi ja Kausityövoiman hankinnan turvaaminen) vastasi nopeasti ja tehokkaasti koronakriisin aiheuttamaan ulkomaisen kausityövoiman pulaan. Uudenmaan ELY-keskuksen hallinnoima alueiden välinen hanke varmisti maatilojen toimintaedellytykset, kilpailukyvyn sekä Suomen huoltovarmuuden säilymisen poikkeuksellisena ja vaikeana aikana. Uudenmaan ELY-keskuksen lisäksi KoroKaudelle myönsivät rahoitusta kaikki 14 muuta ELY-keskusta. Hanketta toteutettiin huhtikuusta 2020 helmikuulle 2021.

– Olen ollut monissa hankkeissa mukana, mutta tämä on ollut niistä kaikkein vaikuttavin ja poikkeuksellisin, toteaa KoroKausi-hankkeesta vastannut, nykyinen MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola. Koronaepidemiasta johtuneiden matkustusrajoitusten vuoksi Suomesta puuttui yllättäen jopa 16 000 maaseudun kausityöntekijää keväällä 2020. Tämä oli aiheuttamassa pahimmillaan maaseudun yritysten konkurssiaallon ja vakavan uhan Suomen ruokaturvallisuudelle ja huoltovarmuudelle. MTK reagoi nopeasti uhkaan ja sai koottua poikkeuksellisen nopeasti alueiden välisen hankkeen ratkaisemaan tilannetta.

Marko Mäki-Hakola, MTK

Hankkeen työvoimaneuvojat välittivät maaseudun kausityöpaikkoja

Hanke pyörähti nopeasti käyntiin ja huhtikuussa 2020 sille palkattiin projektipäällikkö. Hankkeen osatoteuttajana toimi vastaperustettu Töitä Suomesta Oy, joka on MTK ry:n, ProAgria Keskusten Liitto ry:n ja Suomen Kylät ry:n perustama ja omistama henkilöstöyritys. Töitä Suomesta Oy:hyn palkattiin neljä työvoimaneuvojaa etsimään maatiloille sopivia osaajia. Työvoimaneuvojat kokosivat kausityövoimapulan ratkaisemisen tueksi yhteistyötahoista koostuvat alueelliset yhteistyöverkostot, jotka kattoivat koko Suomen. Samassa kuussa avattiin Töitasuomesta.fi -sivusto, jonka takaa löytyy edelleen Töitä Suomesta Oy ja maaseudun töiden ja tekijöiden ykkösasiantuntijat. Sivustolta löytyi avoimia työpaikkoja, tietoa kausitöistä sekä mahdollisuus ilmoittaa avoimista työpaikoista. Parhaimmillaan sivustolla oli tarjolla 2100 kausityötehtävää ja rekisteröityneitä käyttäjiä oli noin 7000.

Koronaturvallinen ilmasilta ukrainalaisille kausityöntekijöille ja poikkeuksellista medianäkyvyyttä

Hankkeen aikana rakennettiin myös kausityövoimalle ilmasilta Ukrainan ja Suomen välille. Hanke valmisteli yhdessä viranomaisten kanssa koronaturvallisen maahan saapumisen mallin. Järjestetyillä tilauslennoilla tuotiin tuhansia kausityöntekijöitä Suomeen aikana, jolloin matkustaminen ei ollut Euroopassa mahdollista.

Huhti-toukokuussa 2020 hanke järjesti ”Poikkeustekijät” viestintä- ja markkinointikampanjan, jonka avulla pyrittiin tukemaan kausityövoiman rekrytointia Suomesta ja ulkomailta sekä lisäämään tietoisuutta maaseudun kausityöstä. Kampanjan aikana tuotettiin videoita ja sosiaalisen median sisältöjä, joissa mm. esiteltiin kausityövoimaa tarvitsevia tiloja ja etsittiin maaseudun töille poikkeusajan tekijöitä. Videoilla esiintyivät mm. maajoukkuehiihtäjä Perttu Hyvärinen ja tunnetut tubettajat Roni Back sekä Janne Kataja. Hankeen näkyvyys julkisuudessa olikin poikkeuksellisen suurta ja vuoden 2020 kesän ja syksyn aikana kausityövoiman puute ja sen mahdolliset vaikutukset olivat valtakunnan uutisissa lähes päivittäin. Maaseudun kausityö ja sen vaikutukset Suomen ruokaturvallisuudelle tulivat suuren yleisön tietoisuuteen ennennäkemättömällä tavalla.

Hankkeen onnistuneet tulokset ja opit jatkon kannalta

Hankkeen kautta ja sen aikana onnistuttiin löytämään työntekijät lähes kaikille Töitä Suomesta -palvelusta apua hakeneille maatiloille. Suomessa yksikään maatila ei ajautunut konkurssiin tai joutunut lopettamaan tuotantoa korona-aikana kausityövoimapuutteen johtuen. Hankkeen kokemusten pohjalta kehitetty kausityöntekijöille ja tiloille suunnattu Töitäsuomesta.fi -verkkosivu tukee kestävää kausityövoiman rekrytointia myös tulevaisuudessa sekä paransi tilojen rekrytointimarkkinointia ja työnantajakuvan kehittämistä

– Hanke tuotti uutta tietoa mm. työnantajien ja työntekijöiden kohtaamisesta ja työvoiman saatavuudesta satokaudelle sekä ulkomailta että kotimaasta, kertoo Marko Mäki-Hakola. Hänen mukaansa yhteistyö hankkeen, maa- ja metsätalousministeriön, muiden ministeriöiden ja viranomaisten välillä oli ratkaisevassa asemassa hankkeen onnistumisessa ja siinä, että maahan saatiin riittävästi ulkomaalaista kausityövoimaa terveysturvallisesti. Lisäksi maaseudun työnantajien ymmärrys työllistämisestä, työnantajamielikuvasta sekä esimerkiksi median monipuolisesta hyödyntämisestä lisääntyi.