Uutinen
05.09.2023

Lähiruokapäivä kutsuu Keski-Suomen maaseudulle

Lähiruokapäivä kutsuu Keski-Suomen maaseudulle – avoinna lähes 30 kohdetta

Lähiruokapäivä maistuu ja näkyy lauantaina 9.9. koko maassa. Keski-Suomessa käyntikohteissa on valinnanvaraa, sillä tapahtumaan osallistuu yhteensä lähes 30 maatilaa ja maaseudun muuta toimijaa.

Lähiruokapäivä on valtakunnallinen tapahtuma, joka tekee kotimaista ruoantuotantoa ja maaseutua tutuksi suomalaisille, ja tarjoaa maatiloille mahdollisuuden markkinoida paikallisia tuotteita suoraan kuluttajille. Keski-Suomessa Lähiruokapäivän tarjonta on varsin runsas, sillä ovensa avaa lähes 20 maatilaa ja noin kymmenen muuta maaseudun ruokatoimijaa.

Nähtävää ja koettavaa riittää jokaiseen makuun. Keski-Suomen maatiloilla pääsee muun muassa tervehtimään lehmiä, lampaita tai alpakoita, ostamaan paikallisia ruokatuotteita, ihmettelemään maatalouskoneita tai keräämään mieleisensä kukkakimpun. Maatilojen lisäksi Lähiruokapäivää vietetään maaseudulla toritapahtumina sekä kahviloissa ja muissa ruokapaikoissa.

Valtakunnallisesti Lähiruokapäivässä on mukana noin 300 maaseudun toimijaa. Kaikki käyntikohteet löytyvät Lähiruokapäivän  verkkosivulta, jossa omaa lähiruokapaikkaansa voi hakea alueellisesti.

Eläimellisiä elämyksiä ja paikallisia ruokatuotteita

Keski-Suomessa yksi Lähiruokapäivän monista maatiloista on Jyväskylän Puuppolassa sijaitseva Lehtolan tila, joka on osallistunut tapahtumaan jo useana vuonna. Tila kasvattaa Limousin-rotuisia emolehmiä ja tuottaa luomunaudanlihaa suoramyyntiin.

Lehtolan tilan sisarukset Saila Kaunikkila ja Arja Kaunikkila-Laurikainen kertovat, että Lähiruokapäivänä tilan emolehmiä ja nuorkarjaa pääsee ihailemaan pihapiiriin rajoittuvalla laitumella. Tarhassa on nähtävillä myös kanoja, ja lisäksi esillä on muutamia maatalouskoneita.

– Tarkoitus on, että lapset saavat arvuutella, mitä milläkin maatalouskoneella tehdään. Pihalle tuodaan myös pyöröpaaleja, joihin saa piirrellä, he sanovat.

Vierailijat saavat ostaa Lehtolan tilan luomunaudanlihatuotteita mukaan, ja lisäksi niistä valmistetaan valmiita annoksia paikan päällä syötäväksi. Myynnissä on myös monien muiden paikallisten viljelijöiden tuotteita: hunajaa, marjoja, omenoita, leivonnaisia, hampputuotteita sekä kasviksia ja juureksia.

Ihmisten kohtaaminen voimaannuttaa

Lehtolan tilan karja laiduntaa ulkona pitkän kesän, ja talveksi eläimet siirtyvät pihattoon sisäruokintaan. Tilalla on kasvatettu lihaksikkaita Limousin-lehmiä jo noin 30 vuoden ajan. Tilan pellot ovat olleet luomussa yli kymmenen vuotta, ja eläimet siirrettiin luomuun muutama vuosi sitten.

– Emolehmätuotanto tavallaan sopii hyvin luomuun, koska eläimillä on joka tapauksessa korsirehupohjainen ruokinta ja ne laiduntavat kesäisin, tilan väki toteaa.

Lähiruokapäivän järjestäminen on maatilalle kohtalainen voimanponnistus, joka vaatii ylimääräistä vaivannäköä. Lehtolan tilalla oman väen avuksi on haalittu sukulaisia ja kyläläisiä, sillä jo pelkkä liikenteenohjaus vaatii henkilöstöä. Kävijöiden positiivinen palaute saa osallistumaan tapahtumaan vuosi toisensa jälkeen.

– Päivä voimaannuttaa, sillä ihmisiä on ihana tavata! Asiakkaat ovat aina tyytyväisiä, vaikka päivä olisi kelin puolesta haastavakin, Arja Kaunikkila-Laurikainen summaa.

Valtakunnallista Lähiruokapäivää koordinoi Ruokaviraston maaseutuverkostoyksikkö. Tapahtuman järjestämisessä on mukana lukuisa joukko maaseudun ja maatalouden järjestöjä sekä muita sidosryhmiä. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.