Uutinen
04.09.2023

Lähiruokapäivänä 9.9. juhlitaan pohjoiskarjalaista ruokaa ja saunotaan

Lähiruokapäivänä 9.9. juhlitaan pohjoiskarjalaista ruokaa ja saunotaan

Tänä vuonna suomalaista lähiruokaa ja maaseutua juhlistetaan Pohjois-Karjalassa parissakymmenessä eri kohteessa. Ovet ovat avoinna maatiloilla ja puutarhoissa, ja muutamassa kohteessa pääsee myös saunomaan.

Valtakunnallinen Lähiruokapäivä tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden tutustua lähiruoan ammattilaisiin, maaseudun toimijoihin ja alkutuotantoon. Maatiloilla ja muissa kohteissa voi käydä rapsuttamassa kotieläimiä, ostaa tuotteita suoraan tiloilta, tutustua maatilojen toimintaan tai viettää mukavaa lauantaipäivää maaseudulla.

Tänä vuonna mukana on lähes 300 tapahtumajärjestäjää ympäri Suomen. Pohjois-Karjalassa vierailukohteita on parikymmentä, ja ovia pidetään auki maatiloilla melkein joka kunnassa.

Miltä kuulostaisi nauttia lähiruokaillallinen kanteleen säestyksellä tai tavata Melli-poni ja Aasi-Vihtori lammaskavereineen? Vai haluaisitko tutustua Iiksenjokeen kanoottiretkellä tai kierrellä saunomassa Pohjoisen Saimaan lähiruoka- ja saunapäivän kohteissa? Lähiruokapäivä laajenee myös Silva Metsänäyttelyyn Joensuun Laulurinteelle, jonne lähiruokatuottajat pystyttävät Karelia à la carte pop up -kahvilan.

Kaikkiin kohteisiin on vapaa pääsy, mutta osa ohjelmanumeroista on maksullisia. Tarkista maakunnan Lähiruokapäivän tapahtumatiedot:

 

Kaksi lasta katsoo aitauksessa laiduntavia lehmiä aurinkoisena kesäpäivänä.
Lähiruokapäivänä voi tutustua maatilojen toimintaan.

Lähiruokapäivä lisää suomalaisten tietämystä alkutuotannosta

Viime vuosien kriisien myötä ihmiset ovat heränneet aivan uudella tavalla miettimään Suomen omavaraisuutta, huoltovarmuutta ja ruokatuotannon ketjua. Arvostus kotimaista ruokaa, paikallisia tuotteita ja maaseudun elinvoimaisuutta kohtaan on noussut, mutta tietämys alkutuotannosta on vähentynyt.

Valtakunnallista tapahtumaa koordinoivan Ruokaviraston tavoitteena on saada Lähiruokapäivä kansalliseksi juhlapäiväksi, jolloin jokainen suomalainen kävisi tutustumassa maatiloihin ja maaseudun elinvoimaan. Samalla, kun ihmiset pääsevät tutustumaan alkutuotantoon, nousee esille myös maaseudulla tehtävän työn merkitys.

Järjestäjäksi voi ilmoittautua 8.9. asti

Ilmoittautuminen Lähiruokapäivän järjestäjäksi on avoinna tapahtumapäivään saakka. Päivä on tarkoitettu kaiken kokoisille ja näköisille tuottajille, tiloille, puutarhoille, palveluille, yrittäjille ja jatkojalostajille, jotka työskentelevät suomalaisen lähiruoan parissa. Mukaan toivotaan myös maaseudun elämysmatkailun tuottajat, ruoka-alan ammattilaiset ja muut toimijat, aina yhdistyksiä ja seuroja myöten.

 


Lähiruokapäivän koordinaatiosta vastaa Ruokaviraston maaseutuverkostoyksikkö. Lähiruokapäivän järjestämisessä ovat mukana myös Turun yliopiston Brahea-keskuksen Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatio, Aitojamakuja.fi, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC, Maa- ja kotitalousnaiset, Martat, Marthaförbundet, Maaseudun sivistysliitto, Suomen 4H-liitto ja Finlands svenska 4H, Lomalaidun ry, Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry, Suomen Kylät ry sekä maa- ja metsätalousministeriö. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. 

www.lahiruokapaiva.fi