Uutinen
04.09.2023

Lähiruokapäivänä 9.9. Pohjois-Pohjanmaalla kahdeksan käyntikohdetta (päiv. 7.9.)

Lähiruokapäivänä 9.9. Pohjois-Pohjanmaalla kahdeksan käyntikohdetta (päiv. 7.9.)

Mistä suomalainen ruoka tulee? Millaisia tuotteita Pohjois-Pohjanmaalla tuotetaan? Mitä muuta mielenkiintoista maaseudulta löytyy? Muun muassa näihin kysymyksiin voit saada vastauksen valtakunnallisen Lähiruokapäivän tapahtumissa lauantaina 9.9.2023! Pohjois-Pohjanmaalla on mukana ainakin kahdeksan Lähiruokapäivän käyntikohdetta – kohteita voi tulla enemmänkin, sillä järjestäjäksi saa ilmoittautua tapahtumapäivään saakka.

Pohjois-Pohjanmaalla tarjolla monipuolisia kohteita ympäri maakuntaa

Lähiruokapäivä 9.9. on suomalaisen maaseudun avointen ovien tapahtuma, jonka aikana suomalaiset pääsevät tutustumaan paikallisiin tuottajiin ja yrityksiin, ostamaan tuoreita raaka-aineita ja tuotteita suoraan tuottajilta sekä nauttimaan herkullisesta lähiruoasta. Monissa Lähiruokapäivän kohteissa on myös mahdollisuus päästä tutustumaan eläimiin, koneisiin ja pihapiiriin. Pohjois-Pohjanmaalla on tarjolla mielenkiintoisia kohteita laidasta laitaan.

Lähiruokapäivän kohteet Pohjois-Pohjanmaalla

Karho-ojan karjatila Oy, Muhos

Karho-ojan karjatila Muhoksella kasvattaa luonnonmukaisesti charolais-lihakarjaa ja lampaita. Tilalla panostetaan eläinten lajityypilliseen elämään: karja elää vapaana laumassa ja laiduntaa viisi kuukautta vuodesta. Lähiruokapäivänä 9.9. klo 12–16 tilalla myydään valmiiksi pakattua lihaa. Arvo-osat eli fileet ja paistit on raakakypsennetty eli mureutettu ennen pakastusta.

Lue lisää Karho-ojan karjatilasta:

Karho-ojan karjatila Oy – Lähiruokapäivä (lahiruokapaiva.fi)

Linnunradan tila, Kempele

Linnunradan tilalla kasvatetaan öljyhamppua ja alpakoita. Tilalla on avoimet ovet Lähiruokapäivänä 9.9. klo 16–19. Silloin on mahdollisuus tutustua uteliaisiin alpakoihin, syöttää niitä ja kuulla tarinaa alpakan elämästä ja hoidosta. Pihamaalla liikkuvat myös tilan kanat, kukko ja kissat. Tilamyymälä ja kahvila, Sateen Tupa, on avoinna asiakkaille ja siellä voi kahvitella ja herkutella hamppuisilla leivonnaisilla.

Lue lisää Linnunradan tilasta:

Linnunradan tila – Lähiruokapäivä (lahiruokapaiva.fi)

Luonnon Syli, Kärsämäki

Luonnon Syli on tunnelmallinen elämystila Kärsämäellä. Kasvinviljelytilana toimiva paikka tarjoaa mahdollisuuksia virkistymiseen, tapahtumien ja juhlien pitoon. Luonnon Sylin kesäkahvila herkkuineen palvelee Lähiruokapäivänä 9.9. klo 10–15. Tilalla on myynnissä tilalla tuotettuja, Haapaveden Joutennivan vesimyllyllä jauhettuja ohrajauhoja ja ohraryynejä. Pihapiirissä on jännittävä kokoperheen uutuus: Kuituhamppulabyrintti!

Lue lisää Luonnon sylistä:

Luonnon Syli – Lähiruokapäivä (lahiruokapaiva.fi)

Maalaispysäkki Arola, Kuusamo

Idyllisessä Maalaispysäkki Arolassa on hurmaava kesäkahvila, puoti ja kota. Lähiruokapäivänä 9.9. klo 11–15 tilalla ovat myynnissä tilan omat luonnontuotteiden jatkojalosteet ja vuohenmaitovoiteet sekä muuta paikallista ja lähialueen osaamista. Tarjolla on lisäksi keittolounasta tuoreen leivän kanssa, muurikkalettuja, muita herkkuja ja kotiin viemisiä. Myös kotieläinpihaan on Lähiruokapäivänä avoimet ovet.

Lue lisää Maalaispysäkki Arolasta:

Maalaispysäkki Arola – Lähiruokapäivä (lahiruokapaiva.fi)

Ruukin luomu- ja lähituotemarkkinat, Siikajoki

Luomu- ja lähituotemarkkinat järjestetään Lähiruokapäivänä 9.9. klo 10–14 Siikajoella, Ruukissa. Markkinoilla on tarjolla syksyn satoa ja taidokkaita käsitöitä – myös luomua! Paikalla on runsaasti myyjiä. Markkinoilla on lisäksi mukavaa oheisohjelmaa koko perheelle.

Lue lisää luomu- ja lähituotemarkkinoista:

Ruukin luomu- ja lähituotemarkkinat – Lähiruokapäivä (lahiruokapaiva.fi)

Perinteiset maalaismarkkinat Tyngän myllyllä, Kalajoki

Maalaismarkkinat Tyngän myllyllä järjestetään Lähiruokapäivänä 9.9. klo 9–15. Myynnissä on tuotteita mm. seuraavilta tuottajilta: Tilviksen Marjatila, Lylyn Peruna, Meriläisen leivät, Isokäännän valkosipuli, Vääräkankaan hunaja. Lisäksi tarjolla on lähiruokaa monessa muodossa: lättyjä, leivonnaisia, juureksia, omenoita, paistettuja muikkuja, kalatuotteita, vohveleita, kevätkääryleitä ja gluteenittomiakin tuotteita. Maatalousnaiset myyvät myös pullakahveja kävijöille!

Lue lisää maalaismarkkinoista:

Perinteiset maalaismarkkinat Tyngän myllyllä – Lähiruokapäivä (lahiruokapaiva.fi)

Uusitalon maatila, Kalajoki

Uusitalon tilalla myydään perunaa suoraan tilalta. Tilalla on avoimet ovet Lähiruokapäivänä 9.9. klo 9.00–18.00. Pakattua perunaa on 1kg – 15 kg pusseissa tai vaikka omaan astiaan haluamasi määrä.

Lue lisää Uusitalon maatilasta:

Uusitalon maatila – Lähiruokapäivä (lahiruokapaiva.fi)

Wanha Aapiskukko, Käännän Itu ja Elo Oy, Kalajoki

Wanha Aapiskukko on vanha koulurakennus, joka pitää sisällään pitopalvelutilat sekä Käännän Itu ja Elon elintarvikehuoneiston. Wanhassa Aapiskukossa idätetään Mung-papuja – ne markkinoidaan Pietarsaari – Oulu akselilla. Oulusta idut kuljetetaan ympäri Pohjois-Suomea. Pitopalvelutiloissa järjestetään juhlia ympäri vuoden, ja kesäkahvila on avoinna heinäkuussa. Lähiruokapäivänä 9.9. kahvila palvelee kello 10.00–17.00, ja lohikeittolounas sämpylän kera on tarjolla klo. 10.00– 15.00. Lisäksi vitriini on täytetty monenlaisilla herkuilla kahvilavieraiden nautittavaksi. Leivonnaisia voi ostaa myös kotiin vietäväksi.

Lue lisää Wanhasta Aapiskukosta sekä Käännän Itu ja Elosta:

Wanha Aapiskukko, Käännän Itu ja Elo Oy – Lähiruokapäivä (lahiruokapaiva.fi)

Aiemmin ilmoitettu Syötävää säilöön -kurssi Vaalassa on peruttu.

Kaikki Lähiruokapäivän tapahtumajärjestäjiksi ilmoittautuneet tilat ja toimijat on listattu Lähiruokapäivän sivuille:

Tutustu kohteisiin – Lähiruokapäivä (lahiruokapaiva.fi)

Lue lisää Lähiruokapäivästä:

Etusivu – Lähiruokapäivä (lahiruokapaiva.fi)