Uutinen
06.11.2023

Lapissa loistavaa mielenkiintoa maaseuturahoitukseen –Yritystukien päätökset käynnistyivät

Lapissa loistavaa mielenkiintoa maaseuturahoitukseen – Yritystukien päätökset käynnistyivät

Lapin ELY-keskus on tehnyt ensimmäiset rahoituspäätökset vuonna 2023 haetuista maaseudun yritystuista. Rahoituspäätökset vuonna 2023 päättyneisiin valintajaksoihin tehdään kuluvan vuoden puolella sitä mukaa, kun rahoitukseen valittujen hankkeiden lopullinen rahoituskelpoisuus on varmentunut. 

Maaseudun yritystukia voivat hakea maaseudulla sijaitsevat mikro- ja pienyritykset. Tukea on mahdollista saada yritystoiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin.  Tukea voidaan myöntää myös keskisuurten maataloustuotteita jalostavien yritysten investointeihin Lapin alueellisen maaseutusuunnitelman 2023-2027 toteuttamisalueella 

Yritystukea on haettu Lapissa tänä vuonna kahdessa ensimmäisessä valintajaksossa yhteensä 1,78 milj. euroa 20:een hankkeeseen. Valtaosa hankkeista liittyy Lapille tyypillisesti matkailupalveluiden investointeihin.  Maksatusta nyt rahoitettuihin hankkeisiin voidaan hakea vuoden 2024 puolella.  

Muihin ELY-keskuksiin verraten Lapissa osoitettiin jo ensimmäisissä valintajaksoissa alueen maaseutuyritysten lukumäärään verraten suorastaan loistavaa mielenkiintoa maaseuturahoitukseen, Heikki Moilanen Lapin ELY-keskukselta kertoo. 

 Tukipaletti vastaa kehittämisen tarpeita 

Harvaan asutulla ja ydinmaaseudulla on tällä ohjelmakaudella käytössä korotetut maaseudun investointituet. Esimerkiksi alle kymmenen henkilöä työllistäville mikroyrityksille tukitaso on edellä mainituilla tukialueilla 40 % ja pienille yrityksille 35 %. Maaseudun mikroyrityksiä rahoittavat myös alueen Leader-ryhmät, kukin omaan strategiaansa perustuen.  

Kokonaisuutena ELY-keskuksen ja alueen Leader-ryhmien tukipaletti vastaa hyvin ohjelma-alueella sijaitsevien maaseutuyritysten kehittämiseen, olivat ne sitten investointeja tietotaidolliseen pääomaan tai käyttömaisuustarpeisiin. 

Lisätietoa maaseudun yritysrahoituksen rahoituksen hakemisesta, rahoituksen suuntauksesta ja rahoituslinjauksista löytyy ELY-keskuksen sivuilta, sekä maaseutu.fi-sivustolta. Oman alueen Leader-ryhmän kotisivuihin kannattaa myös tutustua. Lapissa maaseuturahoituksen parissa toimivan viiden Leader-ryhmän yhteystiedot ja toimialueet löydät täältä (maaseutu.fi).