Uutinen
05.06.2023

Leader-väki kokoontui Savonlinnassa

Leader-väki kokoontui Savonlinnassa

Kesäinen Etelä-Savo kokosi noin 200 Leader-kehittäjää toukokuussa Savonlinnaan ajankohtaisten asioiden äärelle. Leader-päivien tarkoituksena on verkostoitua ja vaihtaa ajatuksia. Keskustelun teemoina tällä kertaa olivat Leader-työn vaikuttavuus, viestintä ja ryhmien valintaprosessiin liittyvä itsearviointi. Leader-päivät järjestetään yhteistyössä Ruokaviraston, Maaseutuverkostoyksikön, Maa- ja metsätalousministeriön ja alueen Leader-ryhmien kanssa.

 

Tiiviisti päivien järjestelyissä mukana ollut Anne Vänttinen Savon Luotsi -leaderistä kertoo seuraavasti: ” Leader ajankohtaispäiviä suunniteltiin Etelä-Savoon jo kolme vuotta sitten, mutta korona sotki suunnitelmat. Ehkä odottaminen palkitsi, sillä sää suosi ja suunnitelmat hioutuivat. Järjestäjän näkökulmasta vaivannäkö kannatti, sillä ihmiset tuntuivat oleva tyytyväisiä niin retkiin kuin oheisohjelmaankin. Myös erilainen yhteinen illanvietto Olavinlinnassa kokosi joukkoa erittäin hyvin yhteen. Oma hommansa, joten ihan heti ei varmaan oteta uusiksi. Hienoa, että pääsimme näyttämään, mitä Etelä-Savossa Leader-toiminnalla ja maaseuturahastolla yleisemminkin on saatu aikaan.”

Etelä-Savo tutuksi opintoretkillä

Kuntosali kylätalolla
Oravin kylätalon kuntosali. Kuva: Iida Vesterinen.

Pääsimme tutustumaan eteläsavolaiseen maaseudun kehittämiseen opintoretkien kautta. Kahdella neljästä opintoretkestä päästiin risteilylle Saimaalle ja muut ihailivat maisemia maalta käsin. Tutustuimme Oravin ja Simanalan kylien kylätaloihin, jotka ovat saaneet Leader-rahoitusta.

Toinen laivamatkalla alkaneista retkistä lähti kohti Punkaharjua tutustuen muun muassa Punkaharjun harjualueen kansallismaisemaan, ulkoilureititin ja aseman piha-alueeseen. Näitä alueita on kehitetty monipuolisesti hankkeissa.

Kolmannen retken teemana oli kestävä elinkeinoelämä. Retkellä tutustuttiin yrittäjyyteen Puumalan saaristossa. Vierailukohteina olivat Nanopar oy, Hanhiniityn perheyritys ja Nestorinrannan elämystarjonta.

kanootteja telineessä
Kanootteja Hanhiniityn matkailutilalla. Kuva: Kimmo Rauatmaa.

Viimeisen opintoretken teemana oli matkailu ja lähiruoka. Tutuksi tulivat Rantasalmen musiikki- ja teatterisali Tordano, Hotel&Spa Järvisydän, joka on perheyritys, ja TeaHouse of Wehmais. Retken viimeinen tutustumiskohde oli Raipion mylly, joka on toiminut jo yli 200 vuoden ajan.

Viestintää, vaikuttavuutta ja itsearviointia

Ohjelmakauden 2023–2027 Leader-ryhmät vahvistettiin keväällä 2023. Leader-päivillä käytiin yhteistä keskustelua ryhmien valintaprosessista ja siitä, miten sitä voitaisiin kehittää. Valintaprosessin tavoitteena oli riittävien resurssien turvaaminen Leader-toimintaan ympäri Suomea. Myös Leader-työn vaikuttavuuden mittaamisesta käytiin keskustelua.

Uusi ohjelmakausi tuo mukanaan myös uudenlaista näkökulmaa viestintään. Uuden ohjelmakauden viestintämateriaalit ovat valmistumassa. Jokaisella alueella on maaseutuviestinnän koordinaattori, joka tekee yhdessä ELY-keskusten, Leader-ryhmien ja kuntien maaseutuviranomaisten kanssa EU:n maaseutupolitiikan viestintää.