Uutinen
18.11.2024

Luonnonvara-alan AMK-toimijoiden bootcamp Lepaalla 11.-12.11.2024

11.-12. marraskuuta Hämeen ammattikorkeakoulussa järjestettiin AMK-toimijoiden bootcamp Lepaan kampuksella.

Tilaisuuteen osallistui 11 henkilöä eri puolilta Suomea, mukana olivat Lapin AMK, OAMK, Savonia, Karelia, SeAMK ja JAMK. Osallistujat edustivat monipuolisia rooleja bio- ja luonnonvara-alalta, muun muassa senioriopettajia, opintovastaavia, lehtoreita, koulutuspäälliköitä, TKI-asiantuntijoita, osaamispäälliköitä, opinto-ohjaajia, viestintäsuunnittelijoita ja markkinoinnin asiantuntijoita. Tavoitteena oli keskustella ja päättää seuraavista askelista ammattikorkeakoulujen yhteistyön tiivistämiseksi vuodelle 2025 ja sitä eteenpäin.

Vierailijoita odotti monipuolinen ohjelma, joka sisälsi paljon keskustelua sekä ideoiden ja jaettujen haasteiden vaihtoa luonnonvara-alan AMK-koulutuksien edistämiseksi. Keskustelun pohjana oli Karvin tuottama raportti biotalousalojen korkeakoulutuksen arvioinnin tuloksista. Keskustelujen lisäksi aiheita käsiteltiin Learning cafe -muodossa, eli oppimiskahvilassa, joka on yhteistoimintamenetelmä tiedon luomiseen ja siirtämiseen. Bootcampissa käsiteltiin alan ennakointityön syventämistä, jatkuvan oppimisen merkitystä ja sen strategista roolia työelämän tarpeisiin vastaamisessa. Puhuttiin AMK-verkoston yhteisten joustavien opintokokonaisuuksien tarjoamisesta, opintotarjonnan näkyvyydestä ja saavutettavuudesta, sekä TKI-hankkeiden hyödyntämisestä koulutuksen kehittämisessä.

Keskusteluissa pohdittiin yhteistyön mahdollisuuksia eri AMKien välillä, osaamisen tunnistamista, sekä opiskelijoiden urapolkujen tukemista. Erityisesti korostettiin sidosryhmäyhteistyön ja tulevaisuuden ennakoinnin merkitystä, sekä kansainvälisyyden ja YAMK-tutkintojen asemaa työmarkkinoilla.

Toisena ohjelmapäivänä vieraille järjestettiin opastettu käynti HAMKin Lepaan kampuksen kasvihuoneessa, jossa opiskelijat osana opintojaan viljelevät ja hoitavat tomaatteja sekä kurkkuja asiantuntijoiden ohjauksessa. Kasvihuoneessa käytetään teknologioita ja menetelmiä, jotka tukevat kasvien tehokasta kasvua ja sadontuotantoa. Käytetyt viljelymenetelmät mahdollistavat tomaattien tuotannon suuren määrän ja korkean laadun ympäri vuoden. Kun vihannekset kypsyvät, ne lähetetään myyntiin Hämeenlinnan alueen kauppoihin.

Bootcampin lopussa AMK-toimijoille tarjottiin ainutlaatuinen tilaisuus vierailla Lepaan viinitilalla, jossa he saivat tutustua viinitilan valikoimaan.Valikoiman kuuluu herkullisia puna- ja valkoviinejä, molemmista kuivia ja makeita vaihtoehtoja. Lisäksi tarjolla on paikallista siideriä ja glögiä, jotka tuovat lämpöä ja makuja syksyn päiviin.

Kiitämme kaikkia osallistujia aktiivisesta osallistumisesta ja mielenkiintoisista keskusteluista, jotka tekevät luonnonvara-alan AMK-verkostosta entistä vahvemman. Uskomme, että tällaiset tilaisuudet ovat avainasemassa edistettäessä luonnonvara-alojen koulutusta ja työelämäyhteyksiä tulevina vuosina.

Lisätiedot:

Lepaan viinitila: https://hami.fi/lepaan-viinitila/

Lepaan kasvihuone: https://www.hamk.fi/lepaan-uudet-led-valot-tuottivat-kasvihuoneelle-kolmanneksen-saaston-energialaskussa/

Biotalousalan arviointi: https://www.karvi.fi/fi/arvioinnit/korkeakoulutus/koulutusala-arvioinnit/biotalousalan-arviointi

Puutarhatalous HAMKissa: https://www.hamk.fi/tutkinnot/hortonomi-amk-puutarhatalous/