Uutinen
15.08.2023

Lypsävien tilalle luomuviljelyä

Lypsävien tilalle luomuviljelyä

Vilmilän tilan pellot leviävät Tolosten kotitalon ympärillä ja lähistöllä Sotkamon Paakissa. Vaikka tila luopui suunnitelman mukaisesti lypsykarjan hoidosta, tilan pellot tuottavat jatkossa luomuna rehuviljaa ja säilörehua.

Luomu on kiinnostanut jo aiemmin Nina ja Hannu Tolosta. Lopullinen päätös luomuun siirtymisestä tuli, kun Ketolan luomutila tarjosi yhteistyötä. Tila teki viisivuotisen rehuntuotantosopimuksen Ketolan kanssa.

”Se oli hyvä momentum meille. Siirtyminen luomutuotantoon on sujunut yllättävän hyvin. Valtavan suurta apua byrokratiaan saatiin ProAgrian neuvojalta Minna Tannerilta”, Hannu Tolonen kertoo.

Luomussa olevien peltojen viljely vaatii uutta osaamista. Vilmilän väki on kuitenkin luottavainen, että hyvässä kasvukunnossa olevat pellot tuottavat satoa ja rikkakasvien torjuntakin onnistuu. Pellot ovat nyt siirtymävaiheessa.

Nina ja Hannu Tolonen ottivat Vilmilän tilan hoidon vastuulleen vuonna 1997 sukupolvenvaihdoksen kautta.  Tilan töiden lisäksi Hannu Tolonen on tehnyt LVI-asennuksia ja rakennustöitä. Uusi navetta rakennettiin vuona 2001.

Pienin muutoksin lypsävistä tyhjennyt navetta palvelee jatkossa Ketolan luomutilan hiehoja. Ne viettävät kesät laitumella ja talvet ulkoillen navetassa ja sen läheisyydessä.

Heikki Korhonen Ketolan luomumaitotilalta kertoo, että Vilmilän tila on yksi tilan kumppaneista.

”Meillä on rehuntekokumppanuuksia useiden tilojen kanssa pääasiassa Sotkamossa.”

Ketola on Kainuussa harvinaisuus eli toimiva luomumaitotila. Luomumaitoa on tänä vuonna tuotettu 20 vuotta.

”Silloin kun aloitimme, pelkästään Sotkamossa oli neljä luomumaitotilaa”, Korhonen muistelee.

Meijerit eivät ole vuosiin tehneet uusia luomusopimuksia. Korhosen mielestä maitoauton reitin varrelle voisi hyvinkin tehdä sopimuksen luomumaidon tuottamisesta. Tila mahdollistaa kuitenkin monen peltotilan pysymisen luomussa, koska myyntikasvivelvoite täyttyy myymällä rehua luomumaitotilalle.