Uutinen
20.12.2023

Maaseudun hanke- ja yritystukia haettiin runsaasti Pirkanmaalla

Maaseudun hanke- ja yritystukia haettiin runsaasti Pirkanmaalla

EU:n maaseuturahoitus on herättänyt suurta kiinnostusta Pirkanmaalla ja tukia on haettu aktiivisesti vuonna 2023. Pirkanmaan ELY-keskus ja paikalliset Leader-ryhmät ovat saaneet yhteensä reilut 200 yritys- ja hanketukihakemusta, joilla haetaan yli 9,5 miljoonaa euroa. Erityisesti maaseudun yritystukia on haettu aktiivisesti.

Kehittämisvastaava Anne Värilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta kertoo, että pirkanmaalaiset hanketoimijat ovat olleet aktiivisia. Hankkeita on haettu yhteensä 56 kappaletta sekä ELY-keskuksesta että Pirkanmaan Leader-ryhmistä. Kehittämishankkeissa panostetaan nyt kestävyyteen

”Ollut erittäin positiivista huomata, että hankesuunnitelmissa panostetaan aiempaa vahvemmin kestävyyteen, ja niissä on paljon konkreettisia toimia, joilla maaseutuelinkeinojen vastuullisuutta voidaan parantaa ja ympäristövaikutuksia pienentää” kertoo Anne Värilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Ruokasektorin kehittämiseksi kaivattaisiin kuitenkin edelleen lisää hyviä hankeideoita ja -hakemuksia. Se on yksi Pirkanmaan maaseudun kehittämissuunnitelman 2023–2027 painopisteistä. Kehittämissuunnitelmassa linjataan, millaiseen kehittämistoimintaan Pirkanmaan ELY-keskuksesta myönnettäviä kehittämishankkeita suunnataan. ELY-keskuksen rahoittamilta kehittämishankkeilta odotetaan vaikutuksia koko maakunnan elinkeinotoimintaan.

”Ruokasektorin hankkeet voivat liittyä vaikkapa lähiruokaketjujen kehittämiseen tai pirkanmaalaisen ruokakulttuurin edistämiseen esimerkiksi kuluttajaviestintään panostamalla”, Anne Värilä kannustaa.

Kehittämishankkeita voidaan toteuttaa myös useamman ELY-keskuksen alueella. Pirkanmaan ELY-keskus on osallisena kuudessa alueiden välisessä hankekokonaisuudessa, joiden kokonaisrahoitukseen osallistuu kaksi tai useampi ELY-keskusta.

Maaseudun yritystuet kiinnostavat taantumasta huolimatta

Maaseudun yritystukia on haettu vuonna 2023 yhteensä 168 kappaletta laajasti eri toimialoille teollisuudesta matkailuun.
”On hienoa ja vähän yllättävääkin, että taloustaantumasta huolimatta yritysrahoituksen kysyntä on pysynyt hyvänä ja tämän rahoituskauden uudet tukimuodot, kuten uusien yritysten käynnistystuet, on omaksuttu nopeasti”, kertoo toiminnanjohtaja Petri Rinne Leader Joutsenten Reitistä.

Maaseudun yritystukea voi saada yritystoiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin, ja sitä voivat hakea maaseutualueella sijaitsevat mikro- ja pienet yritykset. Paikallisista Leader-ryhmistä haetaan tukea pääsääntöisesti alle viisi henkilöä työllistäville yrityksille ja alle 100 00 euron investoinneille. Suuremmat yritykset hakevat maaseuturahoitusta Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Huolellisesti valmisteltu hakemus nopeuttaa käsittelyä

Tällä hetkellä Pirkanmaan ELY-keskuksessa käsitellään kesän ja alkusyksyn aikana saapuneita hakemuksia. Rahoituspäätöksen käsittelyä nopeuttaa huolellisesti laadittu hakemus, jossa on kaikki tarvittavat asiakirjat ja liitteet mukana. ELY-keskus tarkastaa jokaisen kohteen soveltuvuuden rahoitettavaksi EU:n maaseuturahoituksesta, myös Leader-ryhmien puoltamilta hankkeilta. Maksua ei voi hakea välittömästi kun on saanut päätöksen, vaan se on mahdollista vasta myöhemmin.

Ennen hakemuksen jättämistä kannattaa olla yhteydessä ELY-keskuksen asiantuntijaan tai oman alueen Leader-ryhmään, jotka neuvovat ja auttavat hakemuksen tekemisessä.

 

Kaipaatko neuvontaa tukihakuun?

Pirkanmaan ELY-keskus ja Leader-ryhmät auttavat ideoiden kehittelyssä ja tuen hakemisessa.
 • Pirkanmaan ELY-keskus
 • Leader Joutsenten Reitti
  Leader Joutsenten Reitti toimii Hämeenkyrön, Punkalaitumen, Sastamalan ja Huittisten alueilla.
 • Leader Kantri ry
  Leader Kantri toimii Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Tampereen, Vesilahden ja Ylöjärven kuntien alueilla.
 • Leader PoKo ry
  PoKo ry toimii Juupajoen, Mänttä-Vilppulan, Ruoveden ja Virtojen alueilla.
 • Leader Pirkan Helmi
  Leader Pirkan Helmi toimii Akaan, Pälkäneen, Urjalan ja Valkeakosken alueilla.
 • Leader Pohjois-Satakunta
  Leader Pohjois-Satakunta toimii Pirkanmaalla Ikaalisissa Kihniössä ja Parkanossa.
 • Leader Vesuri-ryhmä
  Leader Vesuri-ryhmä toimii Pirkanmaalla Kuhmoisten kunnan alueella.