Uutinen
20.06.2024

Maaseutu ja maatalous näkyvät SuomiAreenan keskusteluissa ja kansalaistorilla – katso poiminnat

Maaseutu ja maatalous näkyvät SuomiAreenan keskusteluissa ja kansalaistorilla – katso poiminnat

SuomiAreena kokoaa yhteiskunnallisia keskusteluja ja toripisteitä kesäiseen Poriin 25-28.6.2024. Suomen maaseututoimijat ja maaseuturahoitus ovat esillä viikon ohjelmassa.

SuomiAreenassa ratkaistaan tulevaisuuden kimurantteja kysymyksiä ja luodaan uutta keskustelua ja näkökulmia. Tänä vuonna useita keskusteluita värittävät maaseudun asukkaita ja yrityksiä mietityttävät aiheet.

Keskiviikkona pohditaan metsien tilaa muuttuvassa ilmastossa, perjantaina kuullaan hyviä uutisia ruoan tuotannosta ja murretaan maaseudun myyttejä tutkimus- ja kokemustiedolla. Maaseudun myytinmurtajat -keskusteluun ottavat osaa muun muassa artisti Sanna “Litku” Klemetti, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Jari Huovinen ja Sunniemen Kartanon yrittäjä Toni-Anton Mattila.

Tutustu maaseuturahoituksen mahdollisuuksiin

SuomiAreenan kansalaistorilla Satakunnan ELY-keskus ja Leader-ryhmät jakavat maaseudun yrityksille, asukkaille ja viljelijöille tarkoitetun EU:n maaseuturahoituksen ilosanomaa! Jopa 95 prosenttia Suomen pinta-alasta on maaseutua. Pisteellä voit selvittää, asutko itse maaseuturahoituksen tukialueella ja voisiko sinun ideasi lähteä lentoon maaseuturahoituksen avulla!

Kansalaistorilla voi tutustua myös useisiin maaseuturahoituksella toteutettaviin hankkeisiin Satakunnan ammattikorkeakoulun Matkailun kehittämiskeskuksen pisteellä. Toripisteellä esitellään muun muassa Satakunnan pyörämatkailua edistävää 100Bike-hanketta sekä Urjalasta Punkalaitumen kautta Huittisiin johtavaa Taikayöntien matkailureittiä, jonka tunnettuutta ja toimijoiden yhteistyötä lisätään Taikayöntien lumo -hankkeella.

Poimintoja SuomiAreenan keskusteluista

Eetunaukion lava, Itäpuisto 4

Ilmastonmuutos vaikuttaa metsien käyttöön ja lajistoon. Kuumuus ja kuivuus heikentävät puiden kasvua ja lisäävät metsäpaloriskiä. Lauhat talvet hankaloittavat puunkorjuuta ja suuret lämpötilan vaihtelut teiden kunnossapitoa. Lämpötilan kohoaminen ja sään ääri-ilmiöt lisäävät hyönteis- ja tuulituhojen riskiä. Suomen metsäkeskuksen Ilmastokestävyyttä Lounais-Suomen metsiin –hankkeen keskustelussa pohditaan, kuinka metsissä ja metsätaloudessa voidaan varautua ja sopeutua ilmastonmuutokseen.

Kauppakeskus Puuvillan lava, Siltapuistokatu 10–12

Ruoka-alalla toimivia yhdistävät luovuus, sitkeys ja avoin keskustelu. Työn tuloksena pellolta pöytään syntyy huippulaatuisia elintarvikkeita, ja trendit tukevat suomalaisen ruoan ja juomien arvostusta ja vientiä. Elintarvikeala investoi innovaatioihin, työllistää ja huolehtii huoltovarmuudestamme. Elintarvikemarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi on tärkeää jatkaa avointa dialogia ja positiivista ajattelua. Hyvistä uutisista hyötyvät kotimainen ruoantuotanto ja maaseudun elinvoimaisuus. Keskustelun järjestää Ruokavirasto.

Kauppakeskus Puuvillan lava, Siltapuistokatu 10–12

Maaseudulla ei voi menestyä. Maaseudulla ei ole harrastuksia eikä ystäviä. Tervetuloa murtamaan maaseudun myyttejä! Maaseudun myytinmurtajat on keskustelu, jossa nostetaan esiin aitoja ajatuksia maaseudusta ja maataloudesta – ja murretaan ne tutkimus- ja kokemustiedolla. Kerromme maaseudun ja maatalouden sekä niiden rahoituksen merkityksestä ja vaikutuksista yhteiskunnalle.

Keskustelua luotsaa Helsingin Sanomien toimittaja sekä podcastaaja Tuomas Peltomäki. Hän odottaa keskustelua uteliaana: ”Usein myytit maaseudusta ovat peräisin mummolasta tai leivinuunin loimussa kerrotuista nälkävuositarinoista – pian ne voivatkin olla peräisin Porista!”

Maaseudun myytinmurtajat –keskusteluun ottavat osaa artisti Sanna “Litku” Klemetti, UEF:n apulaisprofessori Olli Lehtonen, Lieksan kaupunginjohtaja Pirre Seppänen, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Jari Huovinen, AgriHubin koordinaattori Susanna Lahnamäki-Kivelä, Sunniemen Kartanon yrittäjä Toni-Anton Mattila, sekä Eurajoen nuorisovaltuustolainen Jaakko Kulmala.

Keskustelun järjestävät EU:n maatalous- ja maaseuturahoitus, Maaseutupolitiikan neuvosto sekä AgriHubi.

Eetunaukion lava, Itäpuisto 4

Tavoitteena on keskustelun kautta tuoda teknologia tutummaksesi ikäihmisten hyvinvoinnin kehittämisessä. Panelistit keskustelevat muun muassa ikääntymisestä, palvelujen tarpeesta, poliittisesta päätöksenteosta ja teknologian avulla tehtävistä ratkaisuista.

Keskustelun järjestää terveysteknologian yritys Inlisol Oy, jolle Leader Ravakka myönsi vuonna 2021 EU:n maaseuturahoituksen perustamistuen.

Kauppakeskus Puuvillan lava, Siltapuistokatu 10–12

Millaista on tulevaisuuden ruoka? Mitä haasteita ja mahdollisuuksia tuovat uudet ruoantuotantoteknologiat, kuten biomassa- ja täsmäfermentointi, viljelty liha ja kasviproteiinit? Miten voimme siirtyä kohti kestävämpää ruoantuotantoa ja samalla taata oikeudenmukaisen siirtymän kaikille? Mikä rooli maataloustuilla voisi olla? Entä mikä merkitys ravitsemuksella ja terveydellä on tässä yhtälössä? Mm. näihin kysymyksiin saamme vastauksen Suomen Ekomodernistien järjestämässä paneelikeskustelussa.

Poimintoja Kansalaistorilta

SuomiAreenan huumaan voi virittäytyä Porin torilla sijaitsevalla kansalaistorilla

Matkailun kehittämiskeskus on mukana SuomiAreenan kansalaistorilla 25.–28.6.2024 paikalla 27, eli Porin torin Eteläkauppatorin puolella!

Kansalaistorilla voit tutustua toimintaamme, sekä tietysti vain pysähtyä juttelemaan tuttujen ja uusien ihmisten kanssa.
Olemme jakaneet viikon teemoittain, joten voit pyörähtää pisteellämme vaikka joka päivä tutustumassa uuteen!

  • Tiistai: pyörämatkailu Satakunnassa – 100Bike-hanke
  • Keskiviikko: kotimaan matkailu Satakunnassa – Visit Satakunta
  • Torstai: ruokamatkailu Satakunnassa – Gurmeeta-hanke
  • Perjantai: Taikayöntie – Taikayöntien lumo -hanke

Maaseutu.fi/Satakunta on mukana SuomiAreenan kansalaistorilla to–pe 27.–28.6. paikalla 17!

Satakunnan ELY-keskus ja Leader-ryhmät levittävät maaseudun yrityksille ja asukkaille tarkoitetun EU:n maaseuturahoituksen ilosanomaa kesäisessä Porissa!

95 % Suomen pinta-alasta on maaseutua. Tule SuomiAreena-pisteellemme selvittämään, ooks sääki maalta, ja onko maaseuturahoitus juuri sinulle! Kerromme maaseuturahoituksen mahdollisuuksista yrityksille, maaseudun asukkaille ja maatiloille.

Pisteellämme voit osallistua myös arvontaan. Lisää Maaseutu.fi/Satakunta-kansalaistoripisteen kuvakehyksen kanssa kuva Instagramin tarinoihin tai julkaisuihin, seuraa @Satakunnanmaaseutu-Instagram-tiliä ja merkitse @Satakunnanmaaseutu mukaan julkaisuun.

Arvomme palkinnot kuvan julkaisseiden kesken kumpanakin päivänä eli torstaina ja perjantaina! Ilmoitamme voitosta ja sovimme noudosta tai postituksesta yksityisviestillä, joten seuraathan saapuneita viestipyyntöjäsi!