Uutinen
13.07.2023

Maaseutuasiamies Eeva Laukka tuo uutta näkökulmaa Paimion maaseutupalveluihin

Maaseutuasiamies Eeva Laukka tuo uutta näkökulmaa Paimion maaseutupalveluihin

Pitkän uran peltovalvonnan parissa ELY-keskuksen tarkastajana tehnyt Eeva Laukka hyppäsi maaseutuasiamiehen saappaisiin.

Agrologi Eeva Laukka aloitti 3. heinäkuuta Paimion kaupungin maaseutupalveluissa maaseutuasiamiehen viransijaisena. Paimion maaseutupalvelut hoitaa maaseutuelinkeinoviranomaistehtävät Paimion, Kaarinan, Kemiönsaaren, Paraisten ja Sauvon alueella. Eeva Laukan toimipiste on Sauvon kunnanvirastossa, jossa hän on paikalla ajanvarauksella.

– Tähän mennessä kyselyitä on tullut esimerkiksi torjuntatoimenpiteistä sekä tuottamattoman alan ja luonnonhoitonurmien niittämisestä, kertoo Laukka.

Lisäksi hän on käynyt tarkastamassa jo yhden petovahingon Paimiossa ja päässyt neuvomaan EU:n maataloustukien yksityiskohdissa. EU:n rahoituskausi 2023–2027 toi mukanaan paljon uudistuksia, joiden kanssa tarvitaan nyt opastusta. Neuvoja saa esimerkiksi tukiehtoihin liittyviin kysymyksiin ja uuden Vipu-mobiilin käyttöön.

Hukkakauratarkastukset käynnissä

Myös hukkakauratarkastukset työllistävät maaseutuasiamiehiä heinä- ja elokuun aikana. Hukkakaura on erittäin vaikeasti torjuttava haitallinen vieraslaji, joka lisääntyy nopeasti. Yksi hukkakaurayksilö voi tuottaa satoja siemeniä, jotka säilyvät maassa itämiskykyisinä vuosia.

– Hukkakaurat ovat juuri tulossa röyhylle, joten nyt ne on helppo havaita kasvustoista. Jos saastunta todetaan, teemme merkinnän hukkakaurarekisteriin ja torjuntasuunnitelman, jota viljelijä lähtee sitten noudattamaan.

Kun hukkakaura on saatu lohkolta hävitettyä, maaseutupalveluista voi tilata hukkakaurattomuustarkastuksen. Tarkastus tehdään kahtena peräkkäisenä vuonna ja jos hukkakauraa ei enää havaita, lohko vapautuu hukkakaurarekisteristä.

Viljelijöiden jaksaminen huolettaa

Eeva Laukka viljelee puolisonsa kanssa kotitilaansa Loimaalla, ja ennen nykyistä työtään hän ehti tehdä 23-vuotisen uran peltotarkastajana Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maatalousyksikössä. Viljelijöiden arki on siis hyvinkin tuttua hänelle.

– Moni viljelijä miettii parhaillaan, miten sadonkorjuun kanssa käy, kun alkukesän kuiva kausi oli niin pitkä. Syysviljat näyttävät kuitenkin hyviltä, hän toteaa.

Epävarman vuoden lisäksi tapetilla on ollut viljelijöiden jaksaminen myös yleisesti. Välitä viljelijästä -palvelun kautta voi saada apua esimerkiksi työkykyhaasteisiin, muutostilanteisiin tai vaikka ihmissuhteisiin.

– Myös maaseutuasiamiehiltä voi pyytää apua, jos jaksaminen on koetuksella. Aina saa soittaa, Laukka kannustaa.

Maaseutuasiamiehen mukaan viljelijöitä kuormittaa tällä hetkellä myös julkinen keskustelu, josta saa helposti sen käsityksen, että Saaristomeren saastuminen on viljelijöiden syytä.

– Todellisuudessa moni viljelijä tekee paljon töitä suojellakseen vesistöjä ja Varsinais-Suomessa on valtava määrä ympäristösopimusalueita. Lisäksi viljelijät pitävät Varsinais-Suomen hienot maisemat avoimina ja tietysti tuottavat hyvää ja puhdasta kotimaista ruokaa, Laukka kehuu.

Eeva Laukka istuu Paimion kaupungintalon edessä.