Syyskuussa AgriHubin verkostoalustalla julkaistaan uutta sisältöä perheyritysmuotoisesta omistajanvaihdoksesta. Omistajanvaihdoksen eri vaiheita hahmottavan puun juuret ulottuvat perheyrityksen historiaan. Ajan myötä tilalla on muotoutunut sille ominaiset tavat keskustella, neuvotella ja tehdä päätöksiä yrityksen menestymiseksi, kun toimintaympäristö jatkuvasti muuttuu.
Omistajanvaihdosta suunniteltaessa on tärkeä tietää mitä ollaan myymässä ja mitä ollaan ostamassa, kyseessä on pitkäaikainen ja moniulotteisesti vaikuttava päätös. Sen lisäksi, että tiedetään kiinteistöt, rakennukset, koneet ja muut, on tärkeä tietää missä kunnossa itse liiketoiminta ja tuotanto ovat. Vain kannattavalla toiminnalla on mahdollista maksaa omistajanvaihdos. Ennen omistajanvaihdosta ostajan on tärkeä tutustua ostettavan yrityksen nykytilaan niin talouden kuin tuotannonkin näkökulmasta. Nykytilan arvioinnissa on tärkeä tehdä vertailua muihin saman toimialan yrityksiin.
Puu kurottaa kohti toivottua tulevaisuutta
Puu tarjoaa kuvan omistajanvaihdoksen kokonaisuudesta, jotta yhdessä voidaan tarkastella, mistä asioista juuri meidän prosessimme koostuu ja mitä tekemistä omistajanvaihdos meiltä vaatii. Sillä jokainen sukupolvenvaihdos on uniikki. Puu toimii taustakuvana yrityksen ja perheen tarpeisiin vastaavan omistajanvaihdosprosessin luomiseksi yhdessä myyjien, ostajien ja asiatuntijoiden kanssa. Omistajanvaihdos on usein pitkäaikainen sitoutuminen ostettavaan yritykseen ja sen liiketoimintaan. Ostajan on syytä pohtia mitä itse tavoittelee elämältään ja yritystoiminnaltaan. Jo ennen omistajan vaihdosta voidaan aloittaa strategiatyö, jossa pohditaan, miten yritystä kehitetään ja kohtaavatko kaupan kohteena olevan yrityksen realiteetit ostajan tavoitteisiin. Mikäli esimerkiksi tuotantosuunta ei ole jatkajan strategian mukainen, ovat tarkemmat laskelmat vaihtoehdoista ja niiden edellytyksistä tarpeen päätöksenteolle.
Usein uudella yrittäjällä on kova into alkaa kehittämään omaa yritystään. Kehittäminen kannattaa kuitenkin tehdä suunnitelmallisesti ja maltilla. Tähänkin selkeä strategian luominen antaa hyvän lähtökohdan. Puussa onkin kuvattuna eri asioihin liittyvät asiantuntijatahot, jotka tarjoavat apua asioiden käsittelyyn. Asiantuntijoilla on erilaisia rooleja maatilan omistajanvaihdoksessa. Omistajanvaihdospuu auttaa myös asiantuntijaa paikantamaan oman roolinsa ja jäsentämään suhdettaan omistajanvaihdoksen osapuoliin ja käsiteltäviin asioihin. On myös muistettava, että puun eri teemat voivat vaatia erilaisia osaamisalueita eivätkä ne kaikki ole yhden tai edes kahden osaajan työkalupakissa.
Omistajanvaihdoksen käynnistäminen riittävän ajoissa vaatii, että omistajanvaihdoksesta keskustellaan. Siksi on hyvä hakeutua säännöllisesti omistajanvaihdosta käsitteleviin keskusteluihin perheen kesken, maatalouden erilaisissa tapahtumissa, maatalousneuvonnassa ja vertaisverkostoissa. Yrityksen perustana on kannattavuus ja hyvä talous. Vaikka toimiala ja tuotantosuunta olisikin jatkajalla selvillä, kannattaa tehdä erilaisia skenaarioita siitä miltä tulevaisuus voi näyttää. Taloussuunnitelmasta on syytä muistaa, että se on kuvaus tulevasta ja se pohjautuu tiettyihin olettamuksiin. Jos jokin olettamus muuttuu tulevaisuudessa, on suunnitelmaakin muutettava vastaamaan muuttuneita olosuhteita.
Omistajanvaihdokset ja niiden edistäminen ovat tärkeitä suomalaisen alkutuotannolle ja maaseudun elinvoimalle. AgriHubi tarjoaa kaikille erityisesti maa- ja puutarhatalouden omistajanvaihdoksiin sisältöä tuottaville tahoille paikan tallentaa omistajanvaihdoksiin liittyvää tietoa. Näin helpotamme yhdessä tiedon löydettävyyttä ja käytettävyyttä.
Omistajanvaihdospuu on tuotettu Työtehoseura TTS:n vetämässä ProSPV -hankkeessa (1.8.2022 – 31.6.2024), jota ovat toteuttaneet myös ProAgria Keskusten Liitto, MTK, Mela, HAMK, KKP, Etelä-Pohjanmaan ja Vantaan perheasiainneuvottelukeskukset ja Restoratiivisen sovittelun asiantuntijat. ProSPV -hanketta rahoitti Maa- ja metsätalousministeriö.
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili