Uutinen
02.11.2023

Maatilojen investointitukia haettu 1,6 miljoonalla Keski-Suomessa

Maatilojen investointitukia haettu 1,6 miljoonalla Keski-Suomessa

Maatilojen investointitukia on haettu Keski-Suomen ELY-keskuksesta tänä vuonna yhteensä noin 1,6 miljoonan euron edestä. Investointitukea on saamassa noin 60 maatilaa. Sukupolvenvaihdoksiin on haettu tukea yhteensä kymmenelle tilalle.

Keski-Suomessa maatilojen investointitukiin on tälle vuodelle varattu 2,5 miljoonaa euroa, joten rahoitus riittää hyvin. Hakemukset, jotka saapuivat 15.10.2023 mennessä käsitellään tämän vuoden puolella, ja seuraava hakujakso päättyy 15.1.2024.

Rahoitusasiantuntija Jyrki Ijäs Keski-Suomen ELY-keskuksesta toteaa, että investointitukihakemuksia olisi voinut tulla enemmänkin. Tavalliseen tapaan Keski-Suomessa on haettu eniten tukia lypsykarjatalouden investointeihin.

– Hakemusmäärä on normaalilla tasolla, mutta investoinnit ovat kooltaan melko pieniä. Suurin alkusyksyn aikana tullut investointitukihakemus on Kyyjärveltä, jossa maitotila päivittää automaattilypsyaseman, hän kuvailee.

Uusi yrittäjä kymmenelle maatilalle

Nuoren viljelijän aloitustukea eli tukea tilan sukupolvenvaihdokseen haki Keski-Suomessa yhteensä kymmenen tilaa. Ijäs pitää lukua huolestuttavan matalana, mutta toteaa, että trendi on sama koko maassa.

– Nuoren viljelijän aloitustukien pääpaino on pohjoisessa Keski-Suomessa, mutta niitä on myös esimerkiksi Uuraisilla ja Laukaassa, hän kertoo.

Investointituet riittävät koko maassa

Erityisasiantuntija Aulis Kuusela Ruokavirastosta kertoo, että koko Suomessa on tälle vuodelle varattu maatilojen investointitukiin yhteensä 127 milj. euroa, ja varat riittävät haettuihin investointeihin. Myös valtakunnan tasolla investointituissa painottuvat euromääräisesti lypsykarjatalouden investoinnit ja lukumääräisesti maatilojen energiainvestoinnit.

Nuoren viljelijän aloitustukia on koko Suomessa haettu yhteensä noin 250 kpl, mikä on noin neljäsosa enemmän kuin edellisvuonna.