Uutinen
22.08.2022

Nuoret kehittäjinä ilmastoasioissa

Nuoret kehittäjinä ilmastoasioissa

Liiverin alueella toteutettiin kesällä 2022 Ilmastoviisas – nuoret kehittäjinä -teemahanke, jonka aikana neljä yhdistystä palkkasi nuoria erilaisiin kehittämistehtäviin. Hankkeen taustana oli ilmastonmuutoksen aiheuttamat muutokset sekä tarve toimille, joilla ilmastonmuutosta voidaan hillitä. Nuorilla on ideoita, joita hankkeen myötä oli mahdollista viedä käytäntöön.

Hankkeen avulla parannettiin paikallisyhteisöjen mahdollisuuksia vastata ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin ja samalla pystyttiin houkuttelemaan yhdistyksiä kokeilemaan nuoren työntekijän palkkaamista. Yhdistykset pystyivät hyödyntämään tuoreita näkemyksiä esimerkiksi kylien tai harrastusmahdollisuuksien kehittämisessä. Yhteisöt ovat tunnistaneet tarpeen miettiä omaa toimintaa ja löytää uudenlaisia, ilmastoviisaita ratkaisuja, mutta vapaaehtoisten resurssit eivät välttämättä riitä uusien käytäntöjen käyttöönottoon.

Nuori viesti nuorille

Sanna-Kaisa Nokso työskenteli Jalasjärven 4H:lla kesän 2022 ajan. Nokson työtehtäviin kuului viestiä sosiaalisessa mediassa ilmastonmuutoksen tuomista haasteista ja esitellä Jalasjärven lähiruokatuotantoa ja -tuottajia, kierrätys- ja korjausmahdollisuuksia, sekä uusiutuvaa energiaa, ja kannustaa erityisesti nuoria näiden käyttämiseen. Nokso teki pääasiassa aihepiiriin liittyviä videoita, mutta myös jonkin verran kuvajulkaisuja. Hankkeen lopuksi järjestettiin lähiruokatapahtuma, jonka yhteydessä pidettiin lähiruokaan liittyvä näyttely. Tarkoituksena oli tuoda lähiruokatuotantoa tutummaksi helposti lähestyttävällä tavalla.

– Sain sisällönluomiseen vapaat kädet ja lopuksi aina hyväksytin sisällöt ennen julkaisuja vielä muilla. Itse tykkäsin vapaasta toimintatavasta, vaikka tapahtuman järjestämisen vastuu vähän välillä jännittikin, Nokso sanoo.

Nokson mukaan viestinnästä pyrittiin tekemään nuoria kiinnostavaa tekemällä julkaisuista ytimekkäitä. Videoihin yritettiin poimia kiinnostavia faktoja, joita kaikki eivät välttämättä tienneet ja vältettiin liiallisia itsestäänselvyyksiä.

– Yritin pitää sisällön helposti lähestyttävä, jottei nuorille tulisi tunnetta, että heille ”saarnattaisiin” asioista. Ja yritin kuvata aina mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman paljon aiheeseen liittyviä eläimiä, koska ne tuntuivat kiinnostavan erityisen paljon.
– Kesässä ja työssä parasta oli aihepiiriin liittyvien yrittäjien tapaamiset, sisällön luominen ja muokkaaminen, sekä vapaus toteuttaa itseään, Nokso kertoo.

Ilmastoaiheinen tapahtuma toteutettiin juuri avatulla Seinäjoen keskustorin paviljongilla.
Ilmastoaiheinen tapahtuma toteutettiin juuri avatulla Seinäjoen keskustorin paviljongilla. Kuva: Alexandra Mäenpää

Nuori kehitti toimintatapoja


Seinäjoen elävän musiikin yhdistykselle palkattiin Luontokorjaamo-hankkeeseen kesäksi 2022 nuori työntekijä kehittämään ja pohtimaan käytännön tasolla yhdistyksen toimintamalleja ekologisesti kestävämpään suuntaan.

Karoliina Mäenpää toimi kesän ajan Selmulla ilmastoviisaana kesätuottajana. Kesän aikana Mäenpää oli muun muassa luomassa Luontosuhteen kehitys -ohjelmaa työryhmille, jota voidaan myöhemmin käyttää esimerkiksi työhön tutustumisessa ja kuntouttavassa työtoiminnassa. Ohjelmaan Mäenpää keräsi erilaisia käytännön konsteja luontosuhteen voimistamisen tueksi. Lisäksi Mäenpää arvioi Selmun toimintatapoja ja etsi ekologisen toimintatavan kehityskohteita. Mäenpää oli myös laskemassa Toritorstai-tapahtumien hiilijalanjälkeä.

– Kesä on mennyt tosi hyvin, ollut ihana ja mahtava työpaikka. Vaikka työmäärä kuulostaa isolta, on se pysynyt hyvin hanskassa, Mäenpää kertoo.

Mäenpään työhön kuului myös ilmastoaiheisen toritapahtuman tuottaminen. Tapahtuma toteutettiin juuri avatulla Seinäjoen keskustorin paviljongilla. Ohjelmaan kuului paneelikeskustelu, ilmastoaiheinen bingo sekä Samba Tropicalin tanssiesitys.

– Tapahtuma sujui hyvin, paneelin keskustelu oli ainakin allekirjoittaneen mielestä ja parin sivullisen kommenttien mukaan mielenkiintoinen, tärkeitä aiheita käsittelevä ja ajatuksia herättävä. Väkeä oli myös mukavasti paikalla ja sää suosi!

Nuorena henkilönä Mäenpää kokee ilmastonmuutokseen liittyvät asiat itselleen ajankohtaiseksi ja uskoo, että kesätyön myötä huomion kiinnittäminen aiheeseen tulee vaikuttamaan myös hänen omiin valintoihinsa tulevaisuudessa.

– On siistiä, että työssä voi yhdistää itselle tärkeitä arvoja ja aiheita, Mäenpää iloitsee.