Uutinen
28.10.2023

Omistajanvaihdos edessä? Tutustu maaseuturahoituksen mahdollisuuksiin!

Omistajanvaihdos edessä?

Tutustu maaseuturahoituksen mahdollisuuksiin!

Valtakunnallista omistajanvaihdosviikkoa vietetään 30.10.–3.11. Yksi viikon tapahtumista järjestetään Turussa 1.11. Omistajanvaihdoksia pystytään vauhdittamaan maaseutualueilla EU:n maaseuturahoituksen avulla, ja omistajanvaihdoksiin tarjolla olevaa neuvontaa voi etsiä nyt kätevästi juuri julkaistusta hakupalvelusta.

Omistajanvaihdosviikko on Omistajanvaihdosfoorumin toteuttama tapahtumakokonaisuus, jossa yritysten omistajanvaihdosta tarkastellaan eri näkökulmista. Tietoa on tarjolla niin yritysten myyjille, ostajille, sukupolvenvaihtajille kuin asiantuntijoille ja päättäjillekin.

Viikon aikana järjestetään useita verkkotapahtumia, joihin on helppo osallistua etänä. Lisäksi yksi tapahtuma järjestetään Varsinais-Suomessa. Keskiviikkona 1.11. klo 16 alkaen Varsinais-Suomen omistajanvaihdospalvelu järjestää maksuttoman ja kaikille yrityksen myymistä tai ostamista harkitseville yrittäjille tarkoitetun omistajanvaihdostapahtuman Turussa Gatorade Centerin Business Clubilla. Tilaisuudessa esitellään muun muassa Varsinais-Suomen omistajanvaihdospalvelua, yrityskaupan rahoitusta ja omistajanvaihdokseen valmistautumista sekä verkostoidutaan yhteisen asian äärellä.

– Onnistuneet omistajanvaihdokset ovat koko maakunnan elinvoiman kannalta merkittävässä roolissa. Omistajanvaihdoksilla on suuri vaikutus työllisyyteen, verotuloihin sekä alueiden vetovoimaan ja vireystilaan. Mitä enemmän Varsinais-Suomeen saadaan onnistuneita omistajanvaihdoksia, sitä useampi yritys saadaan uuteen kehitysvaiheeseen ja ihmisten työpaikat turvattua, kommentoi Jutta Wirén, Varsinais-Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö.

Lisätiedot Turun tapahtumasta ja muistakin viikon tapahtumista löytyvät omistajanvaihdosviikon sivuilta.

Etsi paikallinen neuvoja uudesta omistajanvaihdosneuvonnan hakupalvelusta!

Etualalla tietokone, jonka ruudulla näkyy omistajanvaihdosneuvonnan hakupalvelun etusivu. Taustalla kaksi ihmistä.
Valtakunnallinen yritysten omistajanvaihdosneuvonnan hakupalvelu julkaistiin 24. lokakuuta. Kuva: MOP-hanke.

EU:n maaseuturahoituksella toteutetussa MOP-hankkeessa kehitettiin valtakunnallinen yritysten omistajanvaihdosneuvonnan hakupalvelu, joka julkaistiin 24. lokakuuta. Hakupalvelussa omistajanvaihdoksesta kiinnostunut asiakas voi etsiä kotipaikkakuntansa tai maakuntansa perusteella omistajanvaihdosneuvontaa tarjoavia toimijoita.

Hakupalvelu koostuu yli 120 julkisesta ja yksityisestä toimijasta, jotka antavat matalan kynnyksen neuvontaa yrityksen ostamista, myymistä tai sukupolvenvaihdosta suunnitteleville nykyisille ja tuleville yrittäjille. Palveluntarjoajista 11 sijaitsee Varsinais-Suomessa. Mukana ovat Auran kunta, Finnvera, Kaarinan Kehitys, Loimaan kaupungin yrityspalvelut, Pöytyän kunta, Suomen metsäkeskus, Suomen Yrityskaupat, Turku Science Park, Ukipolis, Varsinais-Suomen Yrittäjät ja Yrityssalo.

Hakupalvelun kautta tarjottava perusneuvonta on asiakkaalle maksutonta. Neuvonnassa yrittäjää autetaan edistämään omistajanvaihdosta ja löytämään tarvittavat asiantuntijapalvelut omistajanvaihdoksen toteuttamiseksi.

Maaseutuyritysten omistajanvaihdosekosysteemin kehittämiseen keskittyvää MOP-hanketta koordinoi Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Hankkeen kumppaneina ovat Suomen Yrittäjät ry, Suomen Uusyrityskeskukset ry sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto.

Maaseuturahoitusta tarjolla omistajanvaihdoksiin

Hilkka Halla ELY-keskuksen oranssissa paidassa.
Neuvoa EU:n maaseuturahoitukseen kuuluvista yritystuista voi kysyä oman alueensa Leader-ryhmästä tai ELY-keskuksesta. Varsinais-Suomen johtava yritysasiantuntija Hilkka Halla on tavattavissa Turussa järjestettävässä omistajanvaihdostapahtumassa 1.11.

Omistajanvaihdoksia pystytään vauhdittamaan maaseutualueilla EU:n maaseuturahoituksen avulla.

Harvaan asututulla maaseudulla tai ydinmaaseudulla sijaitsevan yrityksen ostamisen suunniteluun voi saada 2 500 tai 5 000 euron tuen paikalliselta Leader-ryhmältä. Tuki on tarkoitettu asiantuntijapalveluun, jonka avulla yrityksen ostoa suunnitteleva voi selvittää yrityksen toimintaedellytyksiä ja valmistella ostoa. Tuen hakemiseen ei tarvita vielä y-tunnusta. Harvaan asutun maaseudun ja ydinmaaseudun aluerajat Varsinais-Suomessa löytyvät ELY-keskuksen karttapalvelusta.

Omistajanvaihdosten yhteydessä kannattaa muistaa myös muut maaseuturahoitukseen kuuluvat yritystuet.

– Kun uusi omistaja lähtee viemään yritystä eteenpäin uusin silmin, voi tukea hakea niin yrityksen kehittämiseen kuin investointeihinkin. Kehittämiseen voi saada 50 prosentin tuen ja investointeihin 20–40 prosenttia investoinnin hyväksytyistä kustannuksista, muistuttaa maaseudun yritystukien johtava asiantuntija Hilkka Halla Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Leader-ryhmät rahoittavat pääsääntöisesti 5 000 – 100 000 euron investointeja enintään 5 henkilötyövuotta työllistäville yrityksille ja ELY-keskukset 10 000 – 1,5 miljoonan euron investointeja.

Maatilojen omistajanvaihdoksiin on tarjolla ELY-keskuksesta haettava nuoren viljelijän aloitustuki, joka on tarkoitettu alle 41-vuotiaille uusille viljelijöille. Tuella helpotetaan sukupolvenvaihdoksia ja kannustetaan uusia viljelijöitä ryhtymään alalle.

Paikallisten Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen yhteystiedot löytyvät kootusti osoitteesta maaseutu.fi/varsinais-suomi.

 

Lisätiedot:

Maaseudun yritystuet

Hilkka Halla, johtava yritysasiantuntija, Varsinais-Suomen ELY-keskus

hilkka.halla@ely-keskus.fi

 

MOP-hanke

Marianne Ruusunhelmi, hankekoordinaattori, Suomen Yrittäjät

marianne.ruusunhelmi@yrittajat.fi

 

Omistajanvaihdostapahtuma Turussa

Jutta Wirén, elinkeinoasioiden päällikkö, Varsinais-Suomen Yrittäjät

jutta.wiren@yrittajat.fi