Uutinen
03.11.2023

Omistajanvaihdos – yrittäjäpolulle ostamalla yritys? Yritysten omistajanvaihdosten neuvonnan hakupalvelu on nyt julki

Omistajanvaihdos – yrittäjäpolulle ostamalla yritys? Yritysten omistajanvaihdosten neuvonnan hakupalvelu on nyt julki

EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksella voidaan vauhdittaa maaseudun yrittäjyyttä. Omistajanvaihdos voi olla mahdollisuus yrittäjäpolun alulle myös maataloudessa. Omistajanvaihdosten neuvonnan hakupalvelu koostuu yli 120 julkisesta ja yksityisestä toimijasta, jotka antavat matalan kynnyksen maksutonta neuvontaa yrityksen ostamista, myymistä tai sukupolvenvaihdosta suunnitteleville nykyisille ja tuleville yrittäjille. Voisiko omistajanvaihdos olla sinun alkusi yrittäjän taipaleella?

Valtakunnallinen yritysten omistajanvaihdosneuvonnan hakupalvelu on julkaistu 24. lokakuuta. Hakupalvelussa omistajanvaihdoksesta kiinnostunut asiakas saa kotipaikkakuntansa tai maakuntansa ilmoittamalla tiedot alueen maksutonta omistajanvaihdosneuvontaa tarjoavista toimijoista.

Hakupalvelu koostuu yli 120 julkisesta ja yksityisestä toimijasta, jotka antavat matalan kynnyksen neuvontaa yrityksen ostamista, myymistä tai sukupolvenvaihdosta suunnitteleville nykyisille ja tuleville yrittäjille. Hakupalvelussa tarjottava neuvonta on asiakkaalle maksutonta. Neuvonnassa yrittäjää autetaan edistämään omistajanvaihdosta ja löytämään tarvittavat asiantuntijapalvelut omistajanvaihdoksen toteuttamiseksi.

Hakupalvelun myötä eri toimijoiden neuvontapalvelut ympäri Suomea löytyvät helpommin yhdeltä sivulta. Hakupalvelussa on mukana kuntien elinkeinotoimia ja -yhtiöitä, ProAgria, Suomen metsäkeskus, Suomen Yrittäjien aluejärjestöjä, Uusyrityskeskuksia sekä yritysvälittäjiä.

Hakupalvelussa on yhteensä 7 omistajanvaihdosneuvonnan tarjoajaa Pohjois-Savosta. Alueella neuvontaa tarjoavat seuraavat organisaatiot:

  • Finnvera
  • Iisalmen kaupungin elinvoimapalvelut
  • Kuopion Seudun Uusyrityskeskus
  • Rautavaaran kunta
  • Suomen metsäkeskus
  • Suomen Yrityskaupat
  • Wäläkky Keski-Savon Uusyrityskeskus

”Omistajanvaihdos on prosessi johdonmukaisia valintoja, joilla haetaan optimaalista ratkaisua sekä myyjälle että ostajalle. Arvonmääritys ei ole erillistä tiedettä, vaan asiantuntijat auttavat tekemään kokonaisvaltaisen ratkaisun”, toteaa Arto Leskinen Kuopion Seudun Uusyrityskeskuksesta.

Hakupalvelu on luotu maaseutuyritysten omistajanvaihdosekosysteemin kehittämiseen keskittyvässä hankkeessa. Seinäjoen ammattikorkeakoulun koordinoiman hankkeen kumppaneina ovat Suomen Yrittäjät ry, Suomen Uusyrityskeskukset ry sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto. Hankkeen rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

Miksi omistajanvaihdos on kannattavaa?

Yrittäjäksi siirtyminen ei aina vaadi yrityksen perustamista tyhjästä. Jo olemassa olevan yrityksen ostamalla voit hankkia itsellesi kannattavan liiketoiminnan, jolla on valmiina esimerkiksi asiakaskunta, tarvittavat työvälineet ja tunnettuutta. Omistajanvaihdos voikin olla nopea reitti yrittäjyyteen. Omistajanvaihdosviikkoa vietetään marraskuun ensimmäisellä viikolla, 30.10.-3.11.2023.  Tutustu lisää aiheeseen ja onnistuneen omistajanvaihdoksen tehneisiin yrittäjiin Maaseutu.fi-sivulla (maaseutu.fi)

Rahoitusta ja tukea omistajanvaihdokseen

Tuen avulla voit saada esimerkiksi asiantuntija-apua omistajanvaihdoksen valmisteluun, kuten yrityksen hinnan määrittelyyn. Maaseudun yritysrahoitusta on uudistettu ja uudistuksen myötä maaseudun yritysrahoituksen odotetaan houkuttelevan aiempaa laajempaa joukkoa yrityksiä ja erityisesti uusia yrittäjiä.

ELY-keskukset voivat tukea maa- ja metsätalouden ulkopuolisen yritystoiminnan käynnistämistä maatilan yhteydessä. Leader-ryhmät puolestaan voivat tukea maatalouden ja muiden toimialojen yrittäjyyskokeiluja sekä osa-aikaisen ja päätoimisen yrittäjyyden käynnistämistä. Lisäksi Leader-ryhmät voivat tukea harvaan asutulla ja ydinmaaseudulla sijaitsevien yritysten omistajanvaihdoksia.

 

Lisätietoa hakupalvelusta:
Juha Tall, projektipäällikkö, Seinäjoen ammattikorkeakoulu
+358 40 86 80 197
juha.tall@seamk.fi
MOP-hanke

Lisätietoa rahoitusmahdollisuuksista
Lisätietoa Pohjois-Savon ELY-keskuksen rahoitusmahdollisuuksista (ely-keskus.fi) – muista valita Pohjois-Savo aluevalikosta

Lisätietoa Leader-ryhmistä ja heidän rahoitusmahdollisuuksista
Kehittämisyhdistys Kalakukko ry Etusivu | Kehittämisyhdistys Kalakukko ry (Kalakukkory.fi)
Kehittämisyhdistys Mansikka ry Etusivu | Kehittämisyhdistys Mansikka ry (Mansikkary.fi)
Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturi ry Etusivu | Ylä-Savon Veturi (ylasavonveturi.fi) (Ylasavonveturi.fi)
Kehittämisyhdistys Savon Luotsi ry Savonluotsi.fi – Savonluotsi.fi (Savonluotsi.fi)