Mahdollisuus kasvattaa vasikoita yhdessä lehmien kanssa kiinnostaa maidontuottajia, mutta toimivista käytänteistä vierihoidon onnistumiseksi ja tilan tulo- ja menovirtojen muutoksista tiedetään kuitenkin vielä vähän. Uusi opas tarjoaa tietopaketin vierihoitoa suunnitteleville. Lisäksi tuottajat voivat vertailla erilaisia vierihoidon vaihtoehtoja taloustyökalun avulla.
Eläinten mahdollisuuksia lajityypillisen käyttäytymisen toteuttamiseen voidaan maitotiloilla parantaa kasvattamalla vasikat emiensä kanssa. Vasikoiden pidemmän vierihoidon tueksi tuottajat ovat kaivanneet koottua tietoa tutkimustuloksista ja kokemuksia vierihoitoa jo harjoittavilta tiloilta.
Vasikoiden pidemmästä vierihoidosta on nyt koottu tuottajille tietoa helposti saatavaan muotoon. Vierihoito-opas toimii aloituspakettina tiedonhakuun ja suunnitteluun vasikoiden pidempää vierihoitoa harkitseville. Oppaassa esitellään vierihoidon erilaisia muotoja sekä käydään läpi vierihoitojakson kannalta kriittisimpiä vaiheita kuten vasikan alkuhoito, eläinten terveydestä huolehtiminen ja erotus ja vieroitus. Myös muun muassa navettarakentaminen ja imettäjälehmät saavat oppaassa omat lukunsa.
Kuinka vierihoito muuttaa tilan tulo- ja menovirtoja?
Verrattuna vasikoiden juottoon vierihoidolla on monia vaikutuksia maidontuotantoon, työhön ja eläimiin. Tuotantotavan kustannusten ja hyötyjen arvioimiseksi hankkeen tutkijat kehittivät työkalun, jolla käyttäjä voi simuloida erilaisten vaihtoehtojen vaikutuksia tilan talouteen. Laskelmat ovat sitä luotettavampia, mitä tarkemmin tuottaja pystyy arvioimaan esimerkiksi navetassa tarvittavien korjausten hinnan.
Kun vasikat imevät maidon omalta emältä, myytäväksi päätyvän maidon määrä tilalla yleensä laskee. Toisaalta vierihoidosta voi hyvässä tapauksessa olla taloudellista hyötyä esimerkiksi vasikoiden kasvun, terveyden tai pienentyvän työmäärän kautta. Valittu vierihoitomuoto, juottokauden pituus ja muut käytänteet vaikuttavat myös ratkaisun taloudellisuuteen.
Työkalu sisältää lyhyen käyttöohjeistuksen. Tarkempi esittely työkalun osioista löytyy tuottajaoppaasta.
Opas ja työkalu vasikoiden pidemmästä vierihoidosta
Opas ja työkalu vierihoitoon koottiin maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa CowCalfSolutions – ratkaisuja lypsykarjan hyvinvoinnin parantamiseen vasikoiden pidemmän vierihoidon avulla -hankkeessa. Kirjoittajina toimivat hankkeen tutkijat ja partnerit Luonnonvarakeskuksesta, Helsingin yliopistosta ja 4dBarnn Oy:stä. Hankkeeseen osallistui myös Valio Oy, jonka järjestämissä tuottajien pienryhmätapaamisissa kerättiin ja jaettiin tietoa tilojen välillä. Työkalun kehittämisestä vastasivat Luonnonvarakeskuksen tutkijat.
Lisätietoja:
Tuottajaopas: Tutkija Mikaela Mughal, mikaela.mughal@luke.fi
Taloustyökalu: Erikoistutkija Anna Stygar, anna.stygar@luke.fi
CowCalfSolutions-hanke: Tutkimusprofessori Matti Pastell, matti.pastell@luke.fi
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili