Uutinen
30.11.2022

Opinnäytetyö: Nautojen ruokinnan tehostaminen vanhemmissa pihatoissa siirtymällä seosrehuruokintaan

Seosrehuruokinnalla voidaan tehostaa liha- ja lypsykarjan ruokintaa lisäämällä karkearehujen syöntiä entistä maittavammilla rehuseoksilla.

Seosrehuruokinta on useimmiten käytössä suuremmilla maatiloilla sen ollessa monipuolinen ja helposti muunneltava ruokintatapa. Seosrehuruokinnassa voidaan hyödyntää monipuolisesti vähemmän käsiteltyjä väkirehuja ja elintarviketeollisuuden ylijäämätuotteita kuin erillisruokinnassa, missä väkirehut ovat pidemmälle jatkojalostettuja, pelletoituja ja huomattavasti kalliimpia.

”Seosrehuruokinnalla lehmien terveyden arviointi on helpompaa, kun syytä ei tarvitse etsiä ruokinnasta” toteaa Kannaksen tilan isäntä Martti Hartikainen. Opinnäytetyössä on käsitelty Kannaksen tilan Seosrehuruokintaa siirtymistä ja sen mukana tulleita etuja ja ongelmia.

Seosrehuruokinnalle on tyypillistä, että seoksen valmistaminen ja levittäminen eläinten ruokintapöydälle tapahtuu traktorivetoisella seosrehuvaunulla. Kannaksen tilan navetan ruokintapöytä on kuitenkin niin ahdas, ettei valmiin seosrehuerän levittäminen ruokintapöydälle ole mahdollista suoraan seosrehuvaunusta.

Opinnäytetyössä on pyritty löytämään erilaisia teknologiaratkaisuja seosrehun valmistamiseen ja kuljettamiseen ruokintapöydälle mahdollisemman helposti, kun tilaa on rajallisesti.  ”Opinnäytetyössä on pyritty löytämään työtaakkaa keventäviä ratkaisuja, eikä niinkään täysin automatisoida ruokintaprosessia”, kertoo opinnäytetyöntekijä Leevi Hartikainen.  Työn toimeksiantajana toimii Kannaksen tilalta Martti Hartikainen.

Opinnäytetyön tulokset esitellään Iisalmessa loppuseminaarissa Savonia-ammattikorkeakoululla 9.12.2022 klo 12.15

Paikka             Savonia-ammattikorkeakoulu, Haukisaarentie 2, Iisalmi Luokka 1025 ja Zoom, salasana LuvaONT