Uutinen
07.06.2023

Osa-aikayrittäjille tarjolla tukea ja ammattiapua

Osa-aikayrittäjille tarjolla tukea ja ammattiapua

Joskus yrittäjyyden polkua on sopivampi tallata vain osan vuotta tai osan viikkoa. Osa-aikaisen yrittäjän on mahdollista saada tukea Kainuun alueella sekä Oulujärvi Leaderiltä (Paltamo, Kajaani, Puolanka sekä myös Vaala) että Elävä Kainuu Leaderiltä (Suomussalmi, Hyrynsalmi, Ristijärvi, Sotkamo ja Kuhmo).

Osa-aikaisessa yrityksessä tavoitteena on vähintään 10000 euron liikevaihto vuodessa.
Tukea voi saada osa-aikaisen yritystoiminnan käynnistämiseen.

Hakijalla on oltava y-tunnus. Osa-aikaisuus voi tarkoittaa yrittäjyyttä esim. osan vuotta tai osan työviikkoa. Hakija ei voi olla kokoaikaisena muualla töissä.

Osa-aikayrittäjyys voi sopia osa-aikaisesti palkkatyötä tekevälle sekä esimerkiksi opiskelijalle, kausiasukkaalle tai viljelijäperheen jäsenelle. Hakua varten tarvitaan hankesuunnitelma.

Vakioitu kertakorvaus on 5000 euroa, ja se voidaan myöntää samalle hakijalle vain kerran rahoituskauden aikana. Tuki on tarkoitettu ulkopuolisten asiantuntijapalveluiden hankintaan, mutta myös pieniin hankintoihin.

​Kynsiä kahtena päivänä viikossa

​Sotkamolainen Kati Niskanen perusti oman yrityksen päätoimialanaan kauneudenhoitopalvelut. Yrittäjyyden muuttaminen kokoaikaiseksi vaatisi asiakaskunnan laajentamista.

Osa-aikayrittäjyys on osassa toimialoista enemmän sääntö kuin poikkeus. Kati Niskanen työskentelee noin kahtena päivänä viikossa yrittäjänä ja muun ajan tarjoilijana talvisesongin aikana Vuokatinrinteiden ravintolassa. Kesäisin hän on ollut osan viikkoa palkkatöissä golfkahvilassa Vuokatissa.

Tarjoilijan töitä hän teki jo opiskeluaikoina. Kati Niskanen on valmistunut Rovaniemeltä Lapin yliopistosta taiteiden maisteriksi. Vaatesuunnittelu on ollut hänen haaveensa, mutta alan töitä ei ole ollut tarjolla.

Osa-aikayrittäjyyden laajentaminen kokoaikaiseksi olisi Kati Niskasen mielestä ideaalia eli silloin saisi keskittyä pelkästään yrityksen töihin.

”Se vaatisi laajempaa asiakaskuntaa eli markkinointia ja mainontaa tulisi lisätä selvästi.”

Kauneuspiste Sotkamossa työskentelee viisi yrittäjää. Yrittäjäksi hyppääminen oli Kati Niskaselle varsin äkkinäinen toimenpide.

”Minua kysyttiin tänne ja hankin sitten y-tunnuksen.”

Jälkikäteen ajatellen yrityksen perustamiseen olisi tarvinnut enemmän tukea sekä rahallisesti että yrittäjäosaamisen terästämiseen.

”Varsinkin materiaalihankintoihin, mainontaan ja markkinointiin olisin mielelläni saanut tukea. Liiketoimintasuunnitelmaakin voisi terävöittää. Vieläkin tämä olisi tervetullut apu omalle yritykselle.”

Yrittäjyyttä pohtivalle Kati Niskanen sanoo, että kannattaa olla rohkea ja uskoa mitä tekee.

”Koskaan ei tiedä, miten isoksi yrityksesi voi kasvaa. Ja ei haittaa, jos epäonnistut, sillä sitäkin tapahtuu.”