Uutinen
10.11.2023

ProAgria Länsi Suomen Aikaa on -hanke pääsi kansainvälisen hankekilpailun finaaliin!

ProAgria Länsi Suomen Aikaa on -hanke pääsi kansainvälisen hankekilpailun finaaliin!

Euroopan parhaat maaseutuhankkeet palkitaan kansainvälisessä hankekilpailussa Brysselissä 4.12. Kilpailun finaalissa on tänä vuonna kolme suomalaista hanketta, joista yksi on Lounais-Suomessa toteutettu Aikaa on -hanke. Nyt saa äänestää!

Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskusten yhdessä rahoittama ja ProAgria Länsi-Suomen toteuttama Aikaa on -hanke edustaa Suomea kansainvälisessä Agricultural & Rural Inspiration Awards 2023 (ARIA) -kilpailussa. Lisäksi Suomesta pääsi finaaliin KoroKausi-hanke ja perustamistuen saanut FabPatch Oy. Yleisöäänestys on nyt käynnissä kilpailun verkkosivuilla! Tutustu ehdokkaisiin ja anna äänesi viimeistään 1.12.2023.

Aikaa on -hankkeessa kehitettiin maatilayrittäjien osaamista

Kaksi naista pellolla. Toisella kädessä puhelin ja toisella lapio.
Aikaa on -hankkeen johtamisryhmään osallistunut maatilayrittäjä Leena Lähteenmäki Koivumäen tilalta ja hanketta koordinoinut ProAgria Länsi-Suomen huippuasiantuntija Anu Ellä.

Aikaa on -hanke toteutettiin Lounais-Suomessa vuosina 2018–2022. Hanke tavoitti lähes 600 maatilayrittäjää, jotka saivat hankkeeseen kuuluneen pienryhmätoiminnan avulla kehitettyä sekä tilojensa kannattavuutta että omaa osaamistaan: esimerkiksi johtamistaitoja, digitaitoja ja ajanhallintaa. Osa hankkeessa mukana olleista yrittäjistä pystyi uuden osaamisen avulla säästämään viikossa jopa 20 työtuntia ilman, että maatilan tulokset kärsivät. Kun aikaa jäi muuhunkin kuin työntekoon, yrittäjien hyvinvointi lisääntyi.

Hankkeessa kehitetty pienryhmätoiminnan malli on saanut kansainvälistäkin huomiota ja se on hankkeen jälkeen otettu käyttöön Islannissa ja Norjassa. Aikaa on -hankkeessa pienryhmiä muodostettiin yhteensä 32, esimerkiksi eri tuotantosuunnille, nuorille maatilayrittäjille ja naisyrittäjille. Pienryhmätoiminta auttoi yrittäjiä löytämään tehokkaampia työtapoja ja rakentamaan merkittäviä yhteistyöverkostoja sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tämä edisti yritysten menestystä, mikä taas parantaa koko Suomen ruokaturvaa pitkällä aikavälillä. Tiloilla tehdyillä muutoksilla oli myös positiivia ilmasto- ja ympäristövaikutuksia.

Hanketta koordinoinut ProAgrian valtakunnallinen huippuosaaja Anu Ellä on tyytyväinen hankkeen toimintaan ja tuloksiin ja iloinen siitä, että hanke pääsi edustamaan Suomea kansainvälisen kilpailun finaaliin.

– Maatalousyrittäjät otettiin alusta saakka mukaan ideoimaan ja aktiivisesti kehittämään uudenlaista kokemusten vaihtoon perustuvaa pienryhmämallia sekä kansainvälistä yhteistyötä. Ideoimme yhdessä esimerkiksi uudenlaista viljelijävaihtoa pienryhminä eri maiden välillä. Lisäksi loimme hyvin käytännönläheisen ja tilatason tuloksia luontevasti vertailevan havaintotilamallin, toteaa Ellä.

EU:n maaseuturahoituksen hankkeelle myönsivät Satakunnan ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset.

– Aikaa on -hanke on hieno esimerkki siitä, miten maaseuturahoituksen avulla tuodaan uusinta tutkimustietoa ja hyviä käytäntöjä maatilojen arkeen. Hanke on edistänyt uusien toimintatapojen käyttöönottoa tiloilla ja siten saanut aikaan myönteistä muutosta tilojen kannattavuuteen, kehittämisasiantuntija Salme Pihlajamaa Satakunnan ELY-keskuksesta toteaa.

Suomella ehdokkaat myös kahdessa muussa sarjassa

Älykäs ja kilpailukykyinen maatalous -sarjassa Suomea edustaa KoroKausi-hanke, jonka avulla turvattiin nopeasti ja tehokkaasti kausityövoiman hankinta koronakriisin aikana. Hankkeen toteutti MTK, sitä hallinnoi Uudenmaan ELY-keskus ja rahoitti kaikki Suomen ELY-keskukset yhdessä. Hanke varmisti maatilojen toimintaedellytykset ja kilpailukyvyn sekä Suomen huoltovarmuuden säilymisen täysin poikkeuksellisena aikana. Hankekumppaniksi perustettu Töitä Suomesta Oy nousi nopeasti keskeiseksi kausityökriisin ratkaisijaksi. Toitasuomesta.fi-verkkosivusto toimii edelleen materiaalipankkina ja mahdollistaa kansainvälisten ja suomalaisten osaajien saamisen maaseudulle.

Ympäristön suojelu -sarjassa Suomea edustaa FabPatch. FabPatch (Vaatelaastari) on yritys, joka tarjoaa tämän päivän ratkaisun ikiaikaiseen ongelmaan – vaatteiden kulumiseen ja rikkoutumiseen. Yritysidea toteutettiin yrityksen perustamistuen turvin, jonka myönsi Leader Kuudestaan. Vaatelaastari on helppo, vastuullinen ja kaunis tapa paikata tai koristella tekstiilit. Vaatelaastari edistää modernia korjaamisen kulttuuria ja tarjoaa mahdollisuuden korjata tuotteita myös heille, jotka eivät osaa perinteisiä ompelutekniikoita tai eivät fyysisesti kykene käyttämään neulaa ja lankaa. Vaatelaastari vähentää tekstiilialan ylituotantoa, tekstiilijätteen määrää sekä tekstiilien ylikulutusta.

Voittajat palkitaan 4.12.

ARIA 2023 -kilpailussa on neljä eri sarjaa: älykäs ja kilpailukykyinen maatalous, ympäristön suojelu, maaseudun sosioekonominen rakenne ja maaseututoimijoiden taidot. Jokaisesta sarjasta palkitaan asiantuntijaraadin valitsema voittaja, ja lisäksi gaalassa palkitaan yleisöäänestyksen voittaja. Kilpailun finaali järjestetään maanantaina 4.12. Brysselissä. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä.

Suomi on menestynyt kilpailussa aiempina vuosina hienosti. Viime vuonna yleisön suosikiksi valittiin Suomea edustanut Puolangan pessimistit.

Agricultural & Rural Inspiration Awards -kilpailun tavoitteena on tuoda Euroopan laajuista näkyvyyttä EU:n maaseuturahoituksen tuella toteutetuille hankkeille. Jokainen EU:n jäsenmaa sai lähettää ARIA-kilpailuun yhteensä kahdeksan ehdokasta, joiden joukosta valittiin 24 finalistia.

 

Lue lisää / läs mer:

Kolme hanketta edustaa Suomea kansainvälisen ARIA-kilpailun finaalissa