Uutinen
14.12.2023

Rikkakananhirssin nopea leviäminen huolestuttaa niin viljelijöitä kuin viranomaisiakin 

Rikkakananhirssin nopea leviäminen huolestuttaa viljelijöitä ja viranomaisia

Kesän 2023 aikana Varsinais-Suomen ELY-keskuksen peltovalvojat ja siementarkastajat törmäsivät yhä enenevissä määrin rikkakananhirssiin. Kyseessä on haitallinen vieraslaji, joka leviää nyt nopeasti varsinaissuomalaisillakin pelloilla.

Rikkakananhirssiä on havaittu muun muassa ELY-keskuksen siemenmarkkinavalvontojen yhteydessä ulkomaisissa monimuotoisuus-, maisema- ja riistakasvien siemenseoksissa. Rikkakananhirssin tehokas leviäminen ja hankala torjuttavuus nousivat esille myös kesän 2023 peltovalvontojen yhteydessä käydyissä keskusteluissa viljelijöiden kanssa.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maatalousyksikön kehittämisasiantuntija Mailis Savela kertoo, että rikkakananhirssi yleistyy nyt nopeasti ilmastonmuutoksen ja lämpimien kesien myötä.

– Rikkakananhirssiä pidetään jopa hukkakauraa pahempana rikkakasvina, sillä se kykenee käyttämään 80 % maaperän typpivarannoista ja häiritsemään lähellä kasvavan viljelykasvin kasvua maaperään erittämillään kemiallisilla yhdisteillä. Rikkakananhirssi kykenee tuottamaan jopa 80 000 siementä, jotka pysyvät maaperässä useita vuosia itämiskykyisinä, Savela sanoo.

Kaksi kuvaa rikkakananhirssistä.
Vasemmalla rikkakananhirssin varhainen kukintovaihe. Lehden keskellä kulkee vaalea raita. Lehdissä ei ole kielekettä. Kuva: Kai Alajoki. Oikealla rikkakananhirssin tuleentuminen. Kukinnon väri vaihtelee vaaleanvihreästä punertavaan ja tumman punaruskeaan. Kuva: Ruokavirasto.

Ehkäise rikkakananhirssin pääsy lohkolle

Rikkakananhirssin leviämistä viljelyksille voidaan ehkäistä pitämällä koneet puhtaina sekä miettimällä työjärjestys niin, että rikkakananhirssiä ei levitetä koneiden mukana uusille lohkoille.

– Ulkomaisia kylvösiemeniä ei tulisi käyttää lainkaan. Rikkakananhirssi on levinnyt viljelyksille etenkin ulkomaisten maisemakasvisiemenseosten mukana, joten jo kylvettyjä maisemakasvilohkoja tulee tarkkailla rikkakananhirssin varalta. Muista, että tukiehtojen mukaan kasvinsuojeluaineiden käyttö on kielletty monimuotoisuuskasveilla koko kalenterivuoden ajan, Savela muistuttaa.

Torjunta vaatii pitkäjänteistä työtä

Rikkakananhirssin torjuntamenetelmät ovat samankaltaiset kuin hukkakauralla. Yksittäiset kasvit on tehokkainta käydä kitkemässä käsin, ja kasvijäte on hävitettävä polttamalla tai polttokelpoisen sekajätteen mukana tarkasti suljetussa muovisäkissä. Kitkennän yhteydessä on vältettävä siementen varistamista maahan, ja kitkentää tulee jatkaa pitkälle syksyyn.

– Jos rikkakananhirssi on päässyt jo leviämään, voidaan kasvusto ruiskuttaa hukkakaurantorjunta-aineella. Kemiallista torjuntaa tulisi tehdä useamman kerran, koska rikkakananhirssi itää kesä-heinäkuussa ja uusia yksilöitä taimettuu säiden salliessa vielä myöhälle syksyyn. Ruiskutusten tehoa tulee tarkkailla, ja jälkikitkentä on välttämätöntä myös kemiallisten ruiskutusten jälkeen, Savela neuvoo.

Rikkakananhirssi muodostaa herkästi torjunta-aineille vastustuskykyisiä kantoja, joten kasvinsuojeluaineen vaikutustaparyhmää (tehoainetta) tulisi vaihdella vuosittain.

Maan muokkausta kannattaa tehdä maltilla, koska esimerkiksi kevytmuokkaus hautaa rikkakananhirssin siemenet juuri optimaaliseen itämissyvyyteen.

– Suorakylvöä suositellaan rikkakananhirssin saastuttamille lohkoille, sillä tällöin osa siemenistä kuolee talven aikana ja siementen itävyys on heikompi maan pinnassa. Maan sisällä siemenet voivat säilyä itämiskykyisinä jopa 10 vuotta.

Avokesannolle suositellaan rikkakasviharauksia, jotka irrottavat rikkakananhirssin taimet mekaanisesti maasta. Harauksen jälkeen irronneet taimet tulisi kerätä lohkolta pois, koska ne juurtuvat herkästi uudelleen. Avokesannointi ei kasvata maaperän siemenpankkia.

Rikkakananhirssin saastuttaman lohkon niitto saattaa levittää siemeniä jopa tehokkaammin lohkolle.

– Niiton jälkeen rikkakananhirssi jatkaa kasvuaan hyvin maanmyötäisesti ja kasvattaa entistä enemmän kukintovarsia. Mikali kuitenkin niität lohkon, kerää niittojäte pois lohkolta, koska se saattaa sisältää kukintovarsia.

Talven tullen rikkakananhirssi kuolee pakkasiin, mutta osa siemenistä säilyy itämiskykyisinä läpi talven.

Mieti viljelykierto tarkkaan

Myös viljelykierrolla voidaan torjua rikkakananhirssin kasvua. Etenkin syyskylvöiset viljakasvit sekä nurmikasvustot peittävät maan tehokkaasti varhain keväällä, jolloin myöhemmin itävä rikkakananhirsi ei kykene kilpailemaan valosta ja kasvutilasta.

Viljat tulisi kylvää korotetulla siemenmäärällä ja tarkkailla kasvuston peittävyyttä. Etenkin ohra muodostaa aikaisin kasvukaudesta tiheän kasvuston, jonka kanssa rikkakananhirssi ei kilpaile tehokkaasti.

– Myös peittävä kaurakasvusto kilpailee tehokkaasti rikkakananhirssin kanssa, mutta kauran seasta rikkakananhirssiä ei voida torjua kemiallisesti, Savela huomauttaa.

Ruis puolestaan erittää maaperään yhdisteitä, jotka voivat estää rikkakananhirssin kasvua. Pahasti saastuneelle lohkolle suositellaan kylvettävän leveälehtisiä viljelykasveja, kuten perunaa, hernettä, rypsiä tai rapsia, joiden seasta rikkakananhirssiä on helppo torjua kemiallisesti. Jos saastunta on erityisen vaikea, suositellaan lohkolle avokesannointia, jatkuvia rikkaharauksia sekä ruiskutuksia ainakin kesä-, heinä- ja elokuussa. Torjuntaa on jatkettava riittävän myöhään syksyyn.

Lisätiedot:

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Mailis Savela

mailis.savela@ely-keskus.fi