Uutinen
29.01.2024

Saaristomeren ja Raisionjoen äärellä – kansliapäällikkö Husu-Kallio vierailulla Varsinais-Suomessa 

Saaristomeren ja Raisionjoen äärellä – kansliapäällikkö Husu-Kallio vierailulla Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen ELY-keskus sai maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion vieraakseen. Vierailu oli molemmin puolin erittäin odotettu, sillä jo syksyn Lappeenrannan Luonnonvarapäivillä aiheesta oli alustavasti sovittu. Kyseessä oli Husu-Kallion viimeinen virkamatka kansliapäällikkönä ennen siirtymistä eläkkeelle tammikuun lopussa, mikä väritti vierailun tunnelmaa erityisen lämminhenkiseksi.

Aloitimme yhteisen päivän Virastotalolla aamukahvin äärellä. Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta vierailulle osallistuivat ylijohtaja Olli Madekivi, yksikön päällikkö Mirja Koskinen, yksikön päällikkö Anu Lillunen, ryhmäpäällikkö Juha-Pekka Triipponen, johtaja Okku Kalliokoski, kehittämispäällikkö Johanna Mattila ja yksikön päällikkö Antti Jaatinen. 

Keskustelimme monista ajankohtaisista hallinnonalamme asioista. Erityisesti Saaristomeren tila ja sen edistämiseksi käynnistetty Saaristomeriohjelma herättivät vilkasta keskustelua. Ohjelma on vasta käynnistymässä ja sen tarkempia toimenpiteitä ollaan suunnittelemassa. Tämän vuoksi onkin äärimmäisen tärkeää koota ohjelman taakse koko toimijakenttää mahdollisimman laajan vaikuttavuuden aikaansaamiseksi. Saaristomeriohjelma on konkreettinen esimerkki siitä, miten tärkeää eri hallinnonalojen välinen yhteistyö ja eri sidosryhmien sitouttaminen yhteisen tavoitteen taakse on. 

Aamuisen keskustelutuokion jälkeen siirryimme päivän vierailukohteisiin, joista ensimmäisenä oli vuorossa tutustuminen Raisionjoen ennallistamishankkeeseen.  

Raisionjoelta siirryimme Krookilan Toivoon lounaalle, jossa seuraamme liittyi projektipäällikkö Mertsi Töttölä Lukio ja ammattiopisto Novidasta. Lounaskeskustelua siivitti ajankohtaiset teemat varsinaissuomalaisen riistaketjun kehittämisestä sekä riistanlihan lisäarvon luomisesta osana alueen monipuolista ruokaketjua ja -matkailua. Maa- ja metsätalousministeriö on tehnyt mittavia lainsäädäntöuudistuksia, joiden pyrkimyksenä on mahdollistaa mm. tarkastamattoman riistan lihan myynti yleiseen kulutukeen pienemmällä byrokratialla. Nämä uudistukset on kentällä otettu positiivisesti vastaan. 

Vierailumme päättyi Raisio Oyj:n uudelle kauravälipalatehtaalle. Tehdasesittelyn yhteydessä muistelimme Raision matkaa yhdeksi Suomen johtavimmista vastuullisten kasvistuotteiden valmistajaksi. Löytyipä historiankirjoista myös yhteisiä virstanpylväitä, kuten Benecol-tuotteiden markkinoille pääsy, jossa yhteistyössä on ollut voimaa. Vierailusta jäi mieleen erityisesti innovatiiviset tuotteet ja tuotantomenetelmät sekä mittavat panostukset pitkäjänteiseen tutkimukseen. Nämä asiat ovat myös tulevaisuudessa varsinaissuomalaisen ruokaketjun vahvuustekijöitä. 

Ihmisiä lumisen Raisionjoen varrella.
Ryhmäpäällikkö Juha-Pekka Triipponen esitteli Raisionjoen mittavaa ennallistamishanketta Huhkonkoskella. Ennallistamistoimet ovat lisänneet huomattavasti myös alueen viihtyisyyttä sekä virkistyskäyttöarvoa. Lisäksi vaelluskalatkin ovat jo löytäneet tiensä uusiin kalaportaisiin.