Särkikalojen kysyntä väheni vuonna 2024, eikä kuluvan vuoden markkinatilanne näytä paremmalta. Tutkimusten mukaan suomalaisten kuluttajien ostovoiman heikentyminen on supistanut kalan markkinoita, ja tämä lienee heijastunut myös särkikaloista valmistettujen tuotteiden kysyntään.
Särkikalakannat ovat Saaristomerellä kuitenkin runsaat, ja kaupallisilla kalastajilla olisi valmiudet särkikalapyynnin tehostamiseen. Ennusteiden mukaan rehevöitymisestä hyötyvät makean veden lajit kuten särkikalat runsastuvat entisestään ilmastonmuutoksen edetessä.
Leader I samma båt – samassa veneessä rf ry:n hankkeessa selvitetään Varsinais-Suomen merialueen luonnonkalaa hyödyntävän arvoketjun mahdollisuudet tuottaa markkinoille särkikaloja ja särkikalatuotteita taloudellisesti kannattavalla tavalla. Hankkeen koordinaattorina toimii Saaristomeren Kalaleaderin kalatalousaktivaattori Maria Saarinen, ja varsinaisen selvitystyön tekee Lukesta eläkkeelle jäänyt Jari Setälä (Suomen kalatalouskehitys).
Järjestimme hankkeesta 24.2. kaupallisille kalastajille suunnatun tiedotus- ja keskustelutilaisuuden, jossa Maria Saarinen ja Jari Setälä esittelivät hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet. Tilaisuuteen osallistui 22 henkilöä, joista 18 oli kaupallisia kalastajia Saaristomereltä ja eteläiseltä Selkämereltä.
Kalastajien näkemykset ja paikallinen tieto ovat erittäin tärkeitä hankkeen toteuttamiselle. Tilaisuuden ilmapiiri oli myönteinen. ”Kaikki on positiivista, mitä särkikalojen käytön edistämiseksi tehdään” oli yleinen mielipide. Toiminnan kannattavuus on kuitenkin se suuri kynnyskysymys ainakin kalamassan suhteen. Maailmalla on saatavilla vaalean kalan massoja alle puoleen hintaan siitä, mitä särkikalojen massan tuotannon omakustannushinta Suomessa on. Massan lisäksi markkinoita voi löytyä viennistä, kalajauhosta ja lemmikkirehuista.
Särkikalojen kalastus hyödyntäisi kuitenkin Itämerta, ilmastoa ja ihmistä. Ravinteiden poiston lisäksi särkikalatuotteilla on pieni hiilijalanjälki, ja kalansyönnin terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Jos markkinoille saattaminen on kiinni taloudellisesta kannattavuudesta, olisiko toiminnalle saatavissa yhteiskunnalta tukea? Myös tätä mahdollisuutta selvitetään. Työ valmistuu 31.5. mennessä.
Hanke on yleishyödyllinen ja kollektiivisen edun mukainen, ja sillä voi olla suuri merkitys alueen kalataloudelle sekä positiivinen vaikutus Saaristomeren tilaan. Tästä syystä Varsinais-Suomen ELY myönsi hankkeelle hakemuksen mukaisesti 100 % tuen Saaristomeren Kalaleaderin kalajaoston puollettua hanketta korkein pistein. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 41 493 euroa.
Kuva: Maria Saarinen. Kaupallisia kalastajia särkikalahankkeen tiedotustilaisuudessa 24.2.2025 (Ketarsalmen kievari, Taivassalo).



Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili