Satakunnan ja Varsinais-Suomen ruokaketjutoimijat verkostoituivat hanketreffeillä
Satakunnan ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset järjestivät 15. helmikuuta 2024 ruokaketjun hanketreffit Teamsissa. Tilaisuudessa toivottiin yhteistyön tiivistämistä myös jatkossa, joten ruokaketjun hanketoimijoille on nyt luotu oma keskusteluryhmä maaseutuverkosto.fi -alustalle.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan yhteisillä ruokaketjun hanketreffeillä esiteltiin yhteensä 11 ruokaan liittyvää hanketta. Verkostoitumaan päässeet toimijat antoivat treffeistä positiivista palautetta ja toivoivat tapaamisille myös jatkoa.
– Hanketoimijat löysivät yhtymäkohtia toiminnastaan ja yhteistyöideoita tulevaan, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kehittämispäällikkö Johanna Mattila kertoo.
Lounais-Suomen merkittävä asema Suomen ruuantuotannossa ja -jalostamisessa näkyy myös alueen hankekirjossa.
– Hankkeita on käynnissä parsanviljelyn kehittämisestä hiilijalanjälkitietoa tuottavaan Hiililounas-hankkeeseen ja resurssiviisaita ruokaketjuja kehittävään WiseFood-hankkeeseen, Satakunnan ELY-keskuksen johtava asiantuntija Salme Pihlajamaa luettelee.
Hanketreffien innoittamana Maaseutuverkosto.fi -alustalle perustettiin ruokaketjutoimijoiden keskusteluryhmä, jonka tavoitteena on jakaa tietoa eri toimijoiden välillä.
Maaseutuverkoston keskusteluryhmä
Uusi tukimuoto ruokatuotteiden kehittämiseen
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen johtava yritysasiantuntija Hilkka Halla kertoi hanketreffeillä uudesta maataloustuotteiden jalostusyritysten kehittämistuesta.
– Tuella voidaan hankkia asiantuntijapalveluita, jotka vahvistavat yrityksen kasvua. Asiantuntija-apua voi käyttää esimerkiksi tuotannon pilotointiin, markkinointistrategian ja -suunnitelman laatimiseen tai kansainvälistymisselvitykseen.
Lopputuotteen pitää olla maataloustuotteeksi luokiteltava tuote, eli niin sanottu annex I -tuote. Niitä ovat esimerkiksi meijeri- ja myllytuotteet, viinit ja siiderit, teurastamotuotteet, vihannekset, kasvikset ja marjat, rehut ja lemmikkieläinten ruoka.
Lue lisää maatalouden jalostusyritysten kehittämistuesta
Katso tallenne Hilkka Hallan esityksestä:
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili