Uutinen
26.02.2024

Satakunnan ja Varsinais-Suomen ruokaketjutoimijat verkostoituivat hanketreffeillä

Satakunnan ja Varsinais-Suomen ruokaketjutoimijat verkostoituivat hanketreffeillä

Satakunnan ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset järjestivät 15. helmikuuta 2024 ruokaketjun hanketreffit Teamsissa. Tilaisuudessa toivottiin yhteistyön tiivistämistä myös jatkossa, joten ruokaketjun hanketoimijoille on nyt luotu oma keskusteluryhmä maaseutuverkosto.fi -alustalle.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan yhteisillä ruokaketjun hanketreffeillä esiteltiin yhteensä 11 ruokaan liittyvää hanketta. Verkostoitumaan päässeet toimijat antoivat treffeistä positiivista palautetta ja toivoivat tapaamisille myös jatkoa.  

– Hanketoimijat löysivät yhtymäkohtia toiminnastaan ja yhteistyöideoita tulevaan, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kehittämispäällikkö Johanna Mattila kertoo. 

Lounais-Suomen merkittävä asema Suomen ruuantuotannossa ja -jalostamisessa näkyy myös alueen hankekirjossa. 

– Hankkeita on käynnissä parsanviljelyn kehittämisestä hiilijalanjälkitietoa tuottavaan Hiililounas-hankkeeseen ja resurssiviisaita ruokaketjuja kehittävään WiseFood-hankkeeseen, Satakunnan ELY-keskuksen johtava asiantuntija Salme Pihlajamaa luettelee. 

Hanketreffien innoittamana Maaseutuverkosto.fi -alustalle perustettiin ruokaketjutoimijoiden keskusteluryhmä, jonka tavoitteena on jakaa tietoa eri toimijoiden välillä. 

Maaseutuverkoston keskusteluryhmä 

Uusi tukimuoto ruokatuotteiden kehittämiseen

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen johtava yritysasiantuntija Hilkka Halla kertoi hanketreffeillä uudesta maataloustuotteiden jalostusyritysten kehittämistuesta. 

– Tuella voidaan hankkia asiantuntijapalveluita, jotka vahvistavat yrityksen kasvua. Asiantuntija-apua voi käyttää esimerkiksi tuotannon pilotointiin, markkinointistrategian ja -suunnitelman laatimiseen tai kansainvälistymisselvitykseen. 

Lopputuotteen pitää olla maataloustuotteeksi luokiteltava tuote, eli niin sanottu annex I -tuote. Niitä ovat esimerkiksi meijeri- ja myllytuotteet, viinit ja siiderit, teurastamotuotteet, vihannekset, kasvikset ja marjat, rehut ja lemmikkieläinten ruoka. 

Lue lisää maatalouden jalostusyritysten kehittämistuesta

Katso tallenne Hilkka Hallan esityksestä: