Uutinen
30.06.2023

Seos- ja sekaviljely esillä elokuun pellonpiennarpäivillä Mustialassa ja Hyvinkäällä

Mustialan tapahtuman järjestää Hämeen ammattikorkeakoulu yhdessä Luken ja Luomuinstituutin kanssa. Tapahtuma on osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa LuoVaMix -hanketta, joka testaa ja kehittää viljelyteknisiä keinoja kasvattaa luomutuotannon satotasoja, lisätä viljelyvarmuutta ja viljelyn monipuolisuutta.

”Sekaviljelyllä ja viljelykiertojen monipuolistamisella voidaan kansainvälisen tutkimuksen perusteella parantaa luomun satovarmuutta. Erityisesti palkokasveja sisältävä sekaviljely voi olla potentiaalinen keino saavuttaa korkeampia satotasoja ympäristökestävästi ja samalla lisätä valkuaisomavaraisuutta. Hankkeessa selvitetään kaksi-kolmilajisten seosten menestymistä, satoisuutta ja ekologisia etuja verrattuna yhden lajin kasvustoihin.” kirjoittaa hankkeen vetäjä Sari Iivonen blogissaan.

Vaikka kokeet toteutetaan Mustialan luomupelloilla, menetelmät soveltuvat myös tavanomaiseen tuotantotapaan ja vähentävät muun muassa ostolannoitteiden tarvetta biologisen typensidonnan takia.

Data-asioista kertoo Luken erikoistutkija Liisa Pesonen ÄlyAgrin esittelypisteellä.

Pellonpiennarpäivä on kaikille avoin. Tapahtuma järjestetään perjantaina 11.8.2023 kello 10–14 Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksella Mustialassa. Alueelta löytyy infopiste ja kahviteltta. Opiskelijaravintola Huttulassa on mahdollisuus ruokailla kello 11–12.30.

Hyvinkään kenttäkokeen peltopäivä järjestetään edellisenä päivänä 10.8. klo 10-12 ja siellä on myös LuoVaMix-hanke esillä. Hyvinkäällä tutustaan seoskasvustokokeeseen.
Lisätietoja pirjo.makela@helsinki.fi

Seosviljelystä julkaistava tietokortti on saatavilla molemmista tapahtumista, tietokortin kirjoittajina Sari Himanen ja Hannu Känkänen.