Horisontti 2020 -ohjelman rahoittama SoildiverAgro-hanke saatiin päätökseen lopputapahtumassa, joka järjestettiin 13.–15. toukokuuta Parador de Santo Estevo de Ribas de Silissä Ourensen kaupungissa Galiciassa, Espanjassa. Hankkeessa työskennelleet tutkijat sekä yhteistyökumppanit eri puolilta Eurooppaa kokoontuivat Vigon yliopiston isännöimään tapahtumaan esittelemään maaperän biologisen monimuotoisuuden ja kestävien maatalouskäytäntöjen edistämiseen keskittyneen tutkimus- ja innovaatiohankkeen tuloksia.
Vuonna 2019 käynnistetyssä SoildiverAgro-hankkeessa toteutettiin 17 kenttätutkimusta kuudella Euroopan eri alueella – Suomessa, Virossa, Belgiassa, Saksassa, sekä Etelä- että Pohjois-Espanjan alueilla. Tutkimuksissa keskityttiin perunan, vehnän ja vihannesten kestävään viljelyyn. Kenttäkokeissa testattiin sekä monokulttuurisia että monipuolisia viljelyjärjestelmiä. Hankkeen tavoitteena oli lisätä maaperän biologista monimuotoisuutta, parantaa maatilojen kannattavuutta ja tarjota viljelijöille käytännöllisiä, tieteeseen perustuvia ratkaisuja.
SoildiverAgro-hankkeen yhteydessä perustettiin myös käytännön toimijoiden yhteisö, jonka tarkoituksena on edistää tiedonvaihtoa ja lisätä tietoisuutta maaperän biologisen monimuotoisuuden merkityksestä maatalouden tuottavuudelle ja ekosysteemin terveydelle. Hankkeen aikana toteutettiin myös useita kyselyitä maaperän biologisesta monimuotoisuudesta. Tavoitteena oli ymmärtää paremmin, miten viljelijäyhteisö ja sidosryhmät suhtautuvat hankkeen aiheeseen ja päämääriin sekä kerätä palautetta hankkeen aikana kehitetyistä suosituksista.
Hankkeen tieteelliset ja käytännölliset tulokset ovat saatavilla SoildiverAgro-verkkosivuston ”Toolbox Kit” -osiossa. Tähän mennessä hankkeessa on julkaistu 20 tieteellistä julkaisua ja 100 käytännön tiivistelmää (Practice Abstract), joissa tutkimustuloksia on avattu yleistajuiseen muotoon. Hankkeessa on tuotettu myös:
– Parhaita maatalousmaiden hoitokäytänteitä (Best management practices) koskevat ohjeet eli yhteenveto ja suosituksia eri kenttäkokeisiin perustuvista tutkimustuloksista
– Raportti (White Paper) politiikkasuosituksista, joita on arvioitu sidosryhmien kanssa yhdessä
-Viljelypäätöksiä tukevaväline (DST, Decision Support Tool) – verkkopohjainen alusta vehnän viljelyn päätöksiin
– Videosarja mahdollisista viljelykäytännöistä eri alueilla. Sarja avaa kunkin kenttäkoetutkimuksen tuloksia ja sitä, miten niitä voi parhaiten soveltaa käytännössä.
Jotta tulokset olisivat kaikkien saavutettavissa ja nähtävissä, SoildiverAgro-verkkosivustoa ylläpidetään vuoteen 2030 asti. Se tulee sisältämään kaikki julkaisut, käytännön tiivistelmät ja työkalut, jotka ovat vapaasti viljelijöiden, tutkijoiden ja sidosryhmien saatavilla.
SoildiverAgro on sitoutunut yhteistyöhön muiden eurooppalaisten hankkeiden kanssa. Lopputapahtumassa järjestettiin vuorovaikutteinen keskustelutilaisuus muiden maaperän biologista monimuotoisuutta tutkivien hankkeiden kanssa.
Mukana olivat seuraavat hankkeet: Excalibur (Francesco Vitali CREA) ja SOILGUARD (Salvador Llado, LEITAT), BIOservicES (Andrés Rodríguez, University of Vigo), SOB4ES (María Jesús Briones, University of Vigo) sekä ihan tuoreet vasta alkamassa olevat hankkeet SoilRES (Matteo Mancini. DEAFAL) ja MultiSOIL (Minna Männistö ja Pirjo Yli-Hemminki, LUKE).
Tilaisuuden aikana hankkeiden edustajat kertoivat haasteista, joita he ovat kohdanneet näiden vuosien aikana, ja korostivat erityisesti viljelijäyhteistyön tärkeyttä ja haasteita. Keskustelijoiden kokemuksista saatiin arvokkaita oppeja, jotka voivat auttaa uusia hankkeita onnistumaan tavoitteissaan.
Vain kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida
Kirjaudu sisään Luo uusi tili