Uutinen
04.12.2024

Suomalainen Maatilojen muovit kiertoon -hanke valittiin Euroopan parhaaksi!

Suomalainen Maatilojen muovit kiertoon -hanke valittiin Euroopan parhaaksi!

Euroopan parhaat maaseutuhankkeet palkittiin kansainvälisen ARIA-hankekilpailun finaalissa Brysselissä 4.12.2024. Suomalainen Maatilojen muovit kiertoon -hanke voitti kultaa Environmental Protection -kilpailusarjassa.

Maatilojen muovit kiertoon -hanke valittiin kansainvälisessä Agricultural & Rural Inspiration Awards 2024 (ARIA) -kilpailussa oman kilpailusarjansa parhaaksi. Jyväskylän ammattikorkeakoulun toteuttamassa hankkeessa etsittiin ratkaisua maatilojen muovijäteongelmaan: hanke kartoitti muovijätteen syntyä, laati ohjeistusta sen käsittelyyn sekä kehitti uusia tapoja jätteen keräämiseen ja uusiokäyttöön.

Brysselissä 4.12.2024 järjestetyssä finaalissa valittiin Euroopan parhaat maaseudun kehittämishankkeet neljässä eri kilpailusarjassa. Maatilojen muovit kiertoon -hanke oli ehdolla Environmental Protection -sarjassa. Suomea edusti finaalissa myös kaksi muuta hanketta: Avoimet miljööt ja aidot elämykset (Environmental Protection) sekä Mielen tasapainoa työpaikoille (Socio-economic Fabric of Rural Areas).

Agricultural & Rural Inspiration Awards -kilpailun tavoitteena on tuoda Euroopan laajuista näkyvyyttä EU:n maaseuturahoituksen tuella toteutetuille hankkeille. Suomessa maaseuturahoitusta myöntävät ELY-keskukset ja Leader-ryhmät. Maatilojen muovit kiertoon -hankkeen rahoituksen on myöntänyt Keski-Suomen ELY-keskus.

Uusia ratkaisuja maatilojen muovijäteongelmaan

Maatilojen muovit kiertoon -hankkeen tekemässä kartoituksessa selvisi, että suomalaisilla maatiloilla muodostuu muovijätettä noin 12 miljoonaa kiloa vuodessa. Jätteestä kierrätykseen päätyy noin 20 %, vaikka hankkeen viljelijöille tekemän kyselyn mukaan jopa 70 % siitä olisi kierrätettävissä. Jäte päätyy enimmäkseen polttoon, vaikka lajiteltuna se soveltuisi hyvin uusiokäyttöön, ja tilat maksavat itse muovijätteen keräämisen kustannukset. Syynä tähän on, että Suomesta on tähän asti puuttunut kustannustehokas ja toimiva maatalousmuovien kierrätysjärjestelmä.

– Tilat ovat kaukana toisistaan, luotettavia muovijätteen vastaanottajia on vain vähän ja logistiikka maksaa, taustoittaa projektipäällikkö Aija Hytönen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

– Muovien suurimmat ilmastopäästöt tulevat niiden valmistuksesta, joten kierrättäminen vähentäisi päästöjä tehokkaasti.

Maatilojen muovit kiertoon -hanke toteutti Pohjois-Savossa viime vuonna pilotin, jossa alueen maatiloilta kerättiin yhteensä 1,3 miljoonaa kiloa muovijätettä. MTK-Pohjois-Savon johtokunnan varapuheenjohtaja Noora Räsänen kertoo, että pilottiin osallistui lähes 140 maatilaa. 

Esimerkiksi puutarhatilan ja nautatilan tarvitsemat muovit ovat keskenään hyvin erilaisia. Hanke tuotti tiloille selkeät ohjeet eri muovilaatujen lajitteluun, varastointiin ja kierrättämiseen. 

– Ydinlöydös oli tieto siitä, miten paljon muovijätteen lajittelu ja pakkaaminen kompaktiin muotoon säästää viljelijän rahaa, projektipäällikkö Aija Hytönen huomauttaa. 

Lahdessa ja Lappeenrannassa toimiva LAB-ammattikorkeakoulu testasi maatiloilta kerätyn muovijätteen koneellista tunnistamista ja analysoi vuodenaikojen vaikutusta jätteen laatuun. Lisäksi LAB testasi muovijätteen hajottamista kemiallisesti raaka-aineen uudelleenkäyttöä varten. 

Maatilojen muovit kiertoon -hanke

  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu toteutti Maatilojen muovit kiertoon -hankkeen vuosina 2022–2024 yhteistyössä MTK-Pohjois-Savon ja LAB-ammattikorkeakoulun kanssa.
  • Hanke sai EU:n maaseuturahoitusta Keski-Suomen ELY-keskuksesta.
  • Se toteutettiin Järvi-Suomen ympäristö- ja ilmasto-ohjelman (JÄSMY) mukaisesti, eli myös Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusten alueilla.
  • Lisätietoa hankkeesta hankerekisterissä.

Kilpailun finaalissa nähtiin kolme suomalaista hanketta

ARIA-kilpailun finaalissa Suomea edusti tänä vuonna kolme upeaa hanketta: Maatilojen muovit kiertoon (Environmental Protection), Avoimet miljööt ja aidot elämykset (Environmental Protection) sekä Mielen tasapainoa työpaikoille (Socio-economic Fabric of Rural Areas).

Kilpailussa oli myös kaksi muuta sarjaa, älykäs ja kilpailukykyinen maatalous sekä maaseudun nuoret. Gaalassa palkittiin lisäksi yleisöäänestyksen voittaja sekä jaettiin sukupuolten tasa-arvopalkinto.

Jokainen EU:n jäsenmaa sai lähettää ARIA-kilpailuun yhteensä kahdeksan ehdokasta, joiden joukosta valittiin 24 finalistia. Tänä vuonna kilpailuun lähetettiin yli 100 hakemusta.

Suomi on menestynyt myös aiempina vuosina hienosti: viime vuonna KoroKausi-hanke voitti Älykäs ja kilpailukykyinen maatalous -sarjassa ja toissa vuonna yleisön suosikiksi valittiin Suomea edustanut Puolangan pessimistit -hanke.

Agricultural & Rural Inspiration Awards 2024 voittajat

Environmental Protection

Kategoriassa etsittiin hankkeita, jotka vahvistavat ympäristönsuojelua ja luonnon monimuotoisuutta, torjuvat ilmastonmuutosta sekä edistävät vihreää elpymistä

Voittaja: Maatilojen muovit kiertoon (Suomi)

Smart & Competitive Agriculture

Kategoriassa haettiin hankkeita, jotka edistävät kilpailukykyisen, kestävän ja monipuolisen maatalouden kehittämistä pitkän aikavälin ruokaturvan varmistamiseksi.

Voittaja: Iris: the true scent of Tuscany (Italia)

Socio-economic Fabric of Rural Areas

Kategoriaan etsittiin hankkeita, jotka vahvistavat Euroopan maaseudun taloudellista kestävyyttä, käsittelevät sosiaalisia näkökohtia uudenlaisella tavalla, hyödyntävät digitalisaatiota maatalouden ja maaseutuyhteisöjen parantamiseksi, edistävät maaseudun osallisuutta sekä tukevat maaseudun yrittäjiä ja yrityksiä innovatiivisella tavalla.

Voittaja: La Petite Conserverie (Ranska)

Rural Youth

Kategoriaan valittiin hankkeita, jotka edistävät nuorten osallistumista, tukevat maaseudun osaamisen kehittymistä, elvyttävät maaseutualueita sekä edistävät kestävien ja laadukkaiden työpaikkojen syntymistä nuorille maaseudulla.

Voittaja: Open farms, rural connections (Italia)

_______________________________________________

Sukupuolten tasa-arvopalkinto: FRAU iDA – Space for women entrepreneurs (Itävalta)

Yleisön suosikki: Authentic Honey Meets DNA Technology (Viro)