Uutinen
11.06.2024

Suomen ensimmäinen maatilakäytössä oleva peltorobotti kylvää ja kitkee Huittisissa

Suomen ensimmäinen maatilakäytössä oleva peltorobotti kylvää ja kitkee Huittisissa

Huittisissa Jartun tilalla otettiin peltorobotti osaksi maatilan arkea ensimmäisenä Suomessa. Noin kuukauden kokemus on osoittanut, että peltorobotti on oiva apu sokerijuurikkaan viljelyssä. Satakunnan ELY-keskus myönsi robotin hankintaan investointituen.

– Peltorobotti kylvää ja kitkee rikkakasveja noin 30 hehtaarin sokerijuurikasalalla. Robotin valmistaja lupaa, että yksi robotti hoitaa 20 hehtaarin viljelyalaa. Testaamme nyt robotin rajoja ja lisäsimme 10 hehtaaria päälle, Juha Jarttu sanoo.

Robotti on yökyöpeli, joka liikkuu aurinkosähköllä, lataa itsensä päivällä ja jatkaa töitä vuorokauden ympäri. Se suunnistaa pelloilla GPS-paikantimen avulla ja merkitsee jokaisen siemenen paikan muistiinsa. Kun kylvötyöt on tehty, robotti siirtyy haraamaan eli kitkemään rikkakasveja juurikasrivien välistä.

Peltotyön automatisointi vapauttaa viljelijän aikaa muihin töihin, mutta vielä ensimmäisenä vuonna vapautunut aika on kulunut robotin parissa.

– Tänä vuonna olen soitellut maahantuojalle ja valmistajan tukeen sekä vastaillut toimittajien kysymyksiin. Ehkä tulevina vuosina voin sitten tehdä muut peltohommat paremmin ja keskittyä eläinten pitoon, Jarttu naurahtaa ja kertoo, että kasvinviljelyn lisäksi maatilalla kasvatetaan broilereita, ja veli vastaa yrityksen maanrakennuspalveluista.

Peltotöitä ohjataan puhelinsovelluksella

Jarttu kertoo, että robottia voi ohjata puhelinsovelluksella. Lisäksi sovelluksesta näkee työn edistymisen ja mahdolliset toimintavirheet.

– Ensimmäisinä öinä robotti oli jäänyt kiinni möykkyyn, ja sovellus ilmoitti siitä.

Jartun maatilalle hankittu peltorobotti sopii noin 50 eri kasvilajin viljelyyn. Tällä hetkellä Jarttu viljelee sillä vain sokerijuurikasta, mutta syksyllä on tarkoitus kokeilla myös syysrapsia. 

Peltorobotti pellolla kylvötöissä.
Peltorobotti kylvää siemeniä yhden kilometrin tuntivauhdilla. Robotti imee energiaa auringosta ja uurastaa peltotöissä vuorokauden ympäri.

Ensimmäinen maatilan hankkima peltorobotti

Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksen johtaja Susanna Muurinen vahvistaa, että kyseessä on Suomen ensimmäinen maatilakäytössä oleva peltobotti.

– Viime vuonna 2023 sokerijuurikkaan tutkimuskeskus toi Suomeen peltorobotin tutkimuskäyttöön. On hienoa, että nyt myös ensimmäinen viljelijä lähti kokeilemaan peltorobottia! Muurinen kertoo.

Tutkimuskeskus vuokrasi robotin Työtehoseuran ja Luonnonvarakeskuksen Peltorobo-hankkeelle, joka saa rahoituksensa maa- ja metsätalousministeriöltä maaseudun kehittämisrahastosta (Makera). Hankkeen tavoitteena on tuottaa käytännönläheistä tietoa peltoroboteista.

Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksen tekemät testikylvöt ja haraukset sekä viljelijöiden kokemukset muualla maailmalla rohkaisivat myös Jartun tilaa kokeilemaan uutta.

Robotin avulla vähemmän kasvinsuojeluaineita

Noin 100 000 euron peltorobotin hankinta on maatilalle suuri investointi, joka vaatii tarkkaa harkintaa. Jartun mukaan kylvötyöllä robotti ei ikinä maksa itseään takaisin. Sen sijaan säästöä kertyy, jos kasvinsuojeluaineiden käyttöä voidaan vähentää merkittävästi.

– Noin 30 hehtaarin juurikasalalla kasvinsuojeluaineet maksavat viidestätuhannesta kymmeneentuhanteen euroon kasvukaudessa. Jos robotin avulla voisi jättää kasvinsuojeluaineet kokonaan pois, se toisi säästön.

– Lisäksi olen kokenut, että juurikkaan kasvinsuojeluaineet vaikuttavat seuraavan vuoden viljasatoon. Ilman kasvinsuojeluaineita tätä ongelmaa ei ole, Jarttu jatkaa.

Peltorobotti ja Jari Jarttu
Peltorobotti muistaa jokaisen kylvämänsä siemenen paikan.

”Robotti on toiminut juuri niin kuin pitääkin”

Satakunnan ELY-keskus myönsi peltorobotin hankintaan maatalouden investointituen, joka on 40 prosenttia hankintahinnasta.

Tuki myönnettiin ympäristön tilaa parantavana investointina, jossa tavoitteena on edistää ympäristöystävällisemmän tuotantotavan ja teknologian käyttöönottoa. Robotilla on tarkoitus päästä kiinni torjunta-aineettomaan ja vähemmän fossiilista polttoainetta kuluttavaan viljelyyn.

– Ilman investointitukea peltorobottia tuskin olisi hankittu, Jarttu toteaa.

Tähänastisen kokemuksen perusteella Jarttu suosittelee peltorobotin kokeilua muillekin viljelijöille.

– Vielä ei ole negatiivista sanottavaa. Kun käyttöönottovaikeuksista päästiin, robotti on toiminut juuri niin kuin pitääkin. Kannattaa lisäksi hakea investointitukea ELY-keskuksesta ja laskea, kannattaako investointi oman tilan kohdalla.

Kysy lisää maatalouden investointituesta:

Satakunnan ELY-keskus
Katriina Rosvall, maatilarahoitusasiantuntija, katriina.rosvall.ely-keskus.fi, 0295 022 076

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset myöntävät tukea maatilojen investointeihin. Investointitukien avulla pyritään kehittämään ja tukemaan maatilojen rakennetta ja kilpailukykyä. Tukea voidaan myöntää avustuksena, lainan korkotukena ja lainatakauksena.

Tutustu peltorobottiin pellonpiennartilaisuudessa 17.6.2024

Sucroksen Smart Beet Initiative -projekti järjestää FarmDroid juurikaspellolla -pellonpiennartilaisuuden Huittisissa 17.6.2024 klo 9.30-12.

Tilaisuudessa tutustutaan FarmDroid-peltorobottiin ja nähdään robotti työssään haraamassa juurikaslohkolla. Lisäksi Satakunnan ELY-keskuksen asiantuntija Katriina Rosvall kertoo ELY-keskuksen maatalouden investointituen mahdollisuuksista robottihankinnoissa.